15. Druhoústí - ptáci, savci
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
• Zadní končetiny ptáků jsou přizpůsobené k pohybu po zemi (popř. u některých řádů i k plování ve vodě).
• Stehenní kost ptáků je velmi krátká. Zpravidla bývá ukrytá v těle.
• Velmi dlouhá je naopak holenní kost, která vzniká srůstem holenní kosti se dvěma kostmi nártními.
• Lýtkovou kost mají ptáci velmi redukovanou do podoby krátké tenké tyčinky přirostlé k holenní kosti.
• Charakteristickou kostí zadní končetiny ptáků je běhák. Běhák vznikl srůstem zbývajících nártních kostí s kostmi zánártními. K běháku se na spodní straně připojují články čtyř prstů.
• Většina dlouhých kostí ptáků je dutá – pneumatizace. Tato stavba kostí snižuje hmotnost těla a ulehčuje let.
TS
• trubicovitá (viz obecná charakteristika obratlovců).
• Čelisti současných ptáků jsou bezzubé.
• Charakteristickým znakem pro ptáky je vole, které vzniká vakovitým rozšířením jícnu. Ve voleti se shromažďuje přijatá potrava a připravuje se zde k dalšímu zpracování. Např. tvrdá semena zde působením vody bobtnají a
měknou. Proto je vole zvlášť velké u semenožravých (a také rybožravých) ptáků.
• Ptáci, kteří krmí svá mláďata (tzv. krmiví ptáci) shromažďují nebo přímo vytvářejí ve voleti potravu pro mláďata. Např. holubi vytvářejí ve voleti v době krmení mláďat tvarohovitou, kašovitou látku, kterou krmí svá mláďata.
• Ptáci mají žláznatý a svalnatý žaludek.
• Ve žláznatém žaludku jsou rozkládány některé látky v potravě na živiny působením trávicí šťávy. Ve žláznatém žaludku začíná chemické zpracování potravy.
• Ve svalnatém žaludku je potrava rozmělněna na kaši. Svalnatý žaludek rovněž slouží k dočasnému uskladnění potravy, která se zde chemicky zpracovává (= tráví) působením enzymů vylučovaných žláznatým žaludkem. U hmyzožravých a masožravých ptáků se ve svalnatém žaludku od sebe oddělují nestravitelné části potravy (chitinové krunýře, kosti, chlupy, peří) od částí využitelných. Nestravitelné části potravy jsou v podobě vývržků vyvrhované ústním otvorem.
• Většina trávicích procesů a vstřebání živin probíhá v tenkém střevě. Konečník ústí do kloaky.
DS
• tvořená dýchacími cestami (začínají nozdrami umístěnými po stranách zobáku a tvořenými hrtanem, průdušnicí a dvěma průduškami), plícemi a vzdušnými vaky.
• Stěny plic jsou prokrvené. Zde dochází k výměně dýchacích plynů.
• Vzdušné vaky vznikly vychlípením plic. Jsou uložené ve svalovině hrudníku a zasahují i do některých kostí a pod kůži. Ptáci mají pět párů vzdušných vaků.
• Plicní vaky jsou zásobárnou vzduchu, zmenšují hustotu těla a napomáhají tepelné izolaci vnitřku těla od vnějšího prostředí. To je důležité pro udržování stálé tělesné teploty.