22, Soustava trávicí
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- onemocnění
- zánět jater = hepatitida
- zdroj nákazy: viry, nadměrné požití, alkoholu, alergie na farmaka
- 2 druhy virové nákazy:
- hepatitida A - způsobena virem A
- na počátku příznaky chřipky, poruchy trávení
- játra jsou zvětšená, moč tmavě zabavená, žlutá kůže
- hepatitida B = sérová - šíří se krví
- cirhóza (tvrdnutí jater) - zánik jat. buněk a tvorba vaziva a abnormální jaterní tkáně, příčiny podobné jako u hepatitidy
- žloutenka - způsobena vysokou hladinou bilirubinu v krvi
- žluté zbarvení kůže, sliznic, oční bělimy
=> zánět, cirhóza, tvorba žluč. kamenů (vznik vysrážením cholesterolu v husté žluči)
TLUSTÉ STŘEVO
- trubice o délce 1,5 m a šířce 5-7 cm
- sliznice nemá klky, jen nízké řasy
- části:
slepé střevo - má slepý červovitý přívěšek = apendix (lymfatický orgán, rudiment)
tračník - vzestupný, příčný, sestupný, esovitá klička
- plní se 4-8 hodin po požití potravy
- shromažďování nestrávených a nestravitelných zbytků potravy (vláknina - nestrav. polysacharidy)
- dokončení trávení a vstřebávání solí a vody => zahušťování
- netvoří trávicí šťávy, pouze hlen
- působení bakterií:
- kvasné a hnilobné procesy => vznik CO2, CH4, NH3, sulfan
a) kvasné - zkvašují sacharidy a zčásti celulózy
b) hnilobné - rozkládají aminokyseliny
- Escherichia coli - napomáhá vzniku vitamínů B12 a K
- za 18-20 hodin vzniká z nestrávených zbytků stolice, zbarvena žlučovými barvivy
- vyprázdnění z konečníku - reflexní děj
KONEČNÍK
ŘIŤ (anální otvor)
- řitní kanál tvoří konec trávicí trubice
- zakončena dvěma kruhovými svěrači:
a) vnitřní - z hladkého svalstva, neovlivnitelný vůlí
b) vnější - z příčně pruh. svalstva, ovladatelný vůlí
ONEMOCNĚNÍ ŽALUDKU A STŘEV
∙peptidické vředy – místní poškození žaludku nebo dvanáctníku, na vzniku se podílí hlavně HCl
-symptomy jsou pálení žáhy, nevolnost, bolest po požití potravy, …
- léčení vyžaduje klid, látky proti okyselení – antacida
∙zácpa, průjem, salmonelóza
ZDRAVÁ VÝŽIVA
- musí obsahovat: živiny (sacharidy, lipidy, bílk.), vitamíny, minerální látky, vodu
- potřeba různých látek z energet. i z chem. hlediska se různí podle věku, fyziolog. stavu
a druhu zaměstnání - čím intenzivněji člověk pracuje, tím musí mít větší přívod živin
- doporučená denní skladba živin: sacharidy 50-60%, bílkoviny 15%, tuky 20-40%
SACHARIDY
- hlavní zdroj energie
- přítomny v:
a) lehce stravitelných látkách - glykogen z masa a jater, rostl. škrob
b) těžce stravitelných l. - celulóza = hrubá vláknina - v zrní, ovoci, zelenině
BÍLKOVINY
- využívají se spíše jako zdroj aminokyselin pro stavbu buň. struktur než jako zdroj energie
- esenciální aminokyseliny: valin, leucin, izoleucin, treonin, tryptofan, metyonin, lyzin, fenylalanin