biologie - člověk I.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
VITAMÍNY
dělíme do dvou skupin:
rozpuštěné ve vodě
nemusíme kontrolovat – nadbytek vyloučí ledviny
rozpuštěné v tucích¨
nepřekračovat doporučené dávkování
účastní se (bio)chemických reakcí v organismu, nejčastěji jako kofaktory enzymů
rozpustné ve vodě: vstřebávají se snadno ze střeva do krve, lehce se vyluhují z potravy při jejím zpracování → komplex B1-12, M, H, C
rozpustné v tucích: nutná účast lipidů → A, D, E, K
Komplex vitamínů B Pro člověka má význam B1, B2, B6, B12, H a PP faktor. Význam vitamínů B je vztah k látkové výměně ve svalech a nervové tkáni a ke krvetvorbě.
MINERÁLNÍ LÁTKY
vápník: 1–1,5 kg, z toho 99 % v kostech a zubech
vázán na endoplazmatické retikulum
aktivace svalového stahu
přenos nervového podráždění
syntéza bílkovin
ovlivňuje propustnost buněčných membrán
× (nedostatek) křeče, svalové záškuby, osteoporóza
0,8 g/den
sodík: váže na sebe vodu
udržuje objem extracelulární tekutiny
podílí se na dráždivosti tkání
udržuje membránový potenciál
funkce při přenosu nervového podráždění
× nechutenství, zvracení, svalová slabost, křeče, poruchy vědomí
3–4 g/den
draslík: pro normální činnost srdce a plic
aktivuje enzymy
udržuje membránový potenciál
prevence aterosklerózy a hypertenze
× snížený svalový tonus a dráždivost až ochrnutí, spavost, zácpa, nízký TK, arytmie až zástava
2–4 g/den
fosfor: všude v těle jako součást kys. fosforečné a jejich solí (600 g v kostech v kombinaci s Ca)
ovlivňuje činnost nervové tkáně, kosterní a srdeční svaloviny, metabolismus všech živin
přeměna a přenos energie (ATP)
součást enzymů, fosfolipidy, nukleových kyselin
× celková slabost, nevolnost, zvracení, arytmie, poruchy dýchání
0,9 g/den
hořčík: v kostech spolu s Ca a P (50–70 % Mg)
aktivace enzymů – přenos energie
normální funkce nervové soustavy a srdce
vasodilatační schopnost
× arytmie, zvýšená svalová dráždivost, křeče, svalový třes, deprese, zmatenost, zvýšení TF
0,25 g/den
STOPOVÉ PRVKY
poznámka – uvedeny jsou příčiny nedostatku daných prvků
železo
anémie, oslabení imunitních reakcí
15 mg /den muži, 18 mg/den ženy
zinek
anémie, nehojení ran, ztráta vlasů, porucha růstu a reprodukce
3,3–5 mg/den (maso, moučné produkty)
měď
poruchy erytropoézy
0,5–1,5 mg/den (luštěniny, játra, maso, zelí, kakao)
jód
struma, poruchy CNS
0,1–0,2 mg/den (pitná voda, mořské ryby, jod. sůl)
mangan
svalová ochablost (ataxie), poruchy růstu, křeče, poruchy metabolismu tuků
0,3–0,8 mg/den (zelenina, ořechy, játra, ledviny)
kobalt
porucha krvetvorby (součást kobalaminu)
<1 mg/den (luštěniny, kořenová zelenina, ořechy)
chróm
ataxie, hyperlipémie, zvýšená potřeba inzulínu
v běžné potravě
selen
zvýšené toxické účinky kyslíku, rtuti a kadmia
má antioxidační účinky
40–200 mg/den (játra, maso, med, celozrnné pečivo)
fluór
zvýšený výskyt zubního kazu; při překročení množství – skvrnitá zubní sklovina, poruchy vývoje kostí
10–15 mg/den (pitná voda)
vanad
hypercholesterolémie, porucha ukládání solí v zubní a kostní tkáni
luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, oleje
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Mentální anorexie
Mentální anorexie je porucha charakterizovaná zejména úmyslným snižováním tělesné hmotnosti. Nemocní neodmítají jídlo proto, že by neměli chuť, ale proto, že nechtějí jíst. Omezování se v jídle je zpravidla doprovázeno zvýšeným zájmem o jídlo (myslí na něj, sbírají recepty, rádi vaří pro ostatní členy rodiny a podobně) a někdy i zvýšenou nebo změněnou chutí k jídlu.
Příčiny:
Diagnostická kritéria mentální anorexie lze shrnout do tří základních znaků:
Aktivní udržování abnormálně nízké tělesné hmotnosti (pod 85 procent normální tělesné váhy s ohledem na výšku a věk, což u starších dívek odpovídá BMI nižšímu než 17,5)
Strach z tloušťky, trvající i navzdory velmi nízké tělesné hmotnosti
U žen porucha menstruačního cyklu v případě, že nejsou podávány hormonální přípravky
Mentální bulimie
mentální anorexie a bulimie jsou si navzájem velice podobné
Spojuje je:
strach z tloušťky a nadměrná pozornost věnovaná vzhledu a tělesné hmotnosti.
Mnoho bulimiček si prošlo obdobím mentální anorexie nebo riskantních diet.
Nemocní se neustále zabývají tím, jak vypadají a kolik váží, a vytrvale se snaží zhubnout nebo alespoň nepřibrat.
bulimičky začnou po nějaké době jíst víc, než by chtěly – jsou zklamané, cítí se provinile a hledají jiné způsoby kontroly příjmu potravy a tělesné hmotnosti
sáhne jen po další dietě -> zkusí ještě drastičtější metodu – projímadla nebo se nutí do zvracení -> snadno se vytvoří návyk.
Hladovky, zvracení a projímadla jen zvyšují riziko přejedení se a dlouhodobě zhoršují problémy bulimiček - 1/3 mladých anorektiček se začne časem přejídat a více než polovina bulimiček uvádí období anorexie nebo výraznějších redukčních diet v minulosti.