Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




biologie - člověk I.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.53 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

opěrná soustava, pohybová soustava a svaly, tělní tekutiny, imunitní systém, oběhová soustava, dýchací soustava, trávicí soustava, metabolismus

NOSOHLTAN

= společná část dýchací a trávící soustavy

HLTAN = farynx

  • 14 cm, šedorůžová sliznice

  • společná část dýchacích a trávicích cest

  • složitá souhra svalů

  • polykání: reflexní děj

    • volní fáze → lze zastavit

    • reflektorická fáze → sousto se dotkne kořene jazyka, centrum v prodloužené míše

    • zvednutí hrtanu, pohyb příklopky

JÍCEN = esophagus

  • 25–28 cm, před páteří

  • sliznice má podélné řasy

  • peristaltika, vlastní aktivita svalových buněk

ŽALUDEK = ventriculus

  • nachází se pod levým žeberním obloukem

  • = zásobník na potraviny, abychom nemuseli neustále něco pojídat a vydrželi chvíli bez jídla

  • normálně u opilého člověka tento hotel máme asi 2 až 3 litry, ale u trénovaného jedince klidně až pět litrů

  • stavba:

    • vstup jícnu do žaludku = česlo

    • tělo žaludku – různé směry hladkých svalových vláken (3 vrstvy)

    • vývod do tenkého střeva = vrátník

    • v česlu i vrátníku svěrače – uzavírají se při naplnění žaludku

  • stěna: 3 vrstvy hladké svaloviny, sliznice, řasy

  • žaludek se může natahovat (až do malé pánve!)

  • hladová peristaltická vlna + vzduchová bublina ve horní části žaludku → kručení

  • plnění žaludku nejdříve podél stěn

  • žaludeční peristola: 15–20 minut, po této době od přijetí potravy začne žaludek pracovat chemicky (promíchání potravy s žaludečními šťávami – vylučuje se zde enzym pepsin – štěpí bílkoviny na kratší peptidy -> až na aminokyseliny), mechanicky – peristaltika: 4–6 vln za minutu (vzniká trávenina = chymus)

  • žaludeční enzym – pepsin – nevzniká v rovnou v buňkách žaludeční sliznice – rozkládal by přímo ty buňky – tvoří se jako takzvaný pepsinogen a teprve v žaludku je aktivován kyselinou chlorovodíkovou – nabudí silně kyselé prostředí pH 1 až 2 – způsobuje, že z toho pepsinogenu se stane pepsin a může štěpit bílkoviny, takže vůbec ne sliznici, která je před na trávením chráněná zase vrstvou hlenu

*když by došlo k narušení – může dojít k žaludečním vředům – žaludeční šťáva natráví stěnu žaludku – značně nepříjemná záležitost – hodně tomu napomáhají bakterie – helikobakter pylori – snáší i to velmi kyselé prostředí a u většiny lidí, kteří trpí žaludečními vředy, byl helikobakter zjištěn – léčitelné antibiotiky, ale ne jednoduše – trojkombinace poměrně silných antibiotik u miminek je v žaludku složka, která štěpí mléko

  • kyselina chlorovodíková napomáhá rozkládání vaziva a trávit maso, které bývá častým zdrojem bílkovin, proto typicky masožravci mají větší množství kyseliny chlorovodíkové než býložravci

* podle délky trávicí trubice se pozná a podle množství HCl, jestli je živočich býložravec nebo masožravec

  • nejdelší mají býložravci – trávení rostlinné potravy je poměrně složité

  • podle obou těchto charakteristik člověk vychází jako všežravec a potřebujeme konzumovat jak rostlinnou, tak tu živočišnou potravu

  • pokud někdo nejí maso, tak se musí doplňovat složky, které si tělo neumí vyrobit samo, ať už jde o některé vitamíny, zejména B12, anebo i některé aminokyseliny

  • musí se dávat pozor, aby strava organismu byla dostatečná

Témata, do kterých materiál patří