biologie - člověk I.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
NOSOHLTAN
= společná část dýchací a trávící soustavy
HLTAN = farynx
14 cm, šedorůžová sliznice
společná část dýchacích a trávicích cest
složitá souhra svalů
polykání: reflexní děj
volní fáze → lze zastavit
reflektorická fáze → sousto se dotkne kořene jazyka, centrum v prodloužené míše
zvednutí hrtanu, pohyb příklopky
JÍCEN = esophagus
25–28 cm, před páteří
sliznice má podélné řasy
peristaltika, vlastní aktivita svalových buněk
ŽALUDEK = ventriculus
nachází se pod levým žeberním obloukem
= zásobník na potraviny, abychom nemuseli neustále něco pojídat a vydrželi chvíli bez jídla
normálně u opilého člověka tento hotel máme asi 2 až 3 litry, ale u trénovaného jedince klidně až pět litrů
stavba:
vstup jícnu do žaludku = česlo
tělo žaludku – různé směry hladkých svalových vláken (3 vrstvy)
vývod do tenkého střeva = vrátník
v česlu i vrátníku svěrače – uzavírají se při naplnění žaludku
stěna: 3 vrstvy hladké svaloviny, sliznice, řasy
žaludek se může natahovat (až do malé pánve!)
hladová peristaltická vlna + vzduchová bublina ve horní části žaludku → kručení
plnění žaludku nejdříve podél stěn
žaludeční peristola: 15–20 minut, po této době od přijetí potravy začne žaludek pracovat chemicky (promíchání potravy s žaludečními šťávami – vylučuje se zde enzym pepsin – štěpí bílkoviny na kratší peptidy -> až na aminokyseliny), mechanicky – peristaltika: 4–6 vln za minutu (vzniká trávenina = chymus)
žaludeční enzym – pepsin – nevzniká v rovnou v buňkách žaludeční sliznice – rozkládal by přímo ty buňky – tvoří se jako takzvaný pepsinogen a teprve v žaludku je aktivován kyselinou chlorovodíkovou – nabudí silně kyselé prostředí pH 1 až 2 – způsobuje, že z toho pepsinogenu se stane pepsin a může štěpit bílkoviny, takže vůbec ne sliznici, která je před na trávením chráněná zase vrstvou hlenu
*když by došlo k narušení – může dojít k žaludečním vředům – žaludeční šťáva natráví stěnu žaludku – značně nepříjemná záležitost – hodně tomu napomáhají bakterie – helikobakter pylori – snáší i to velmi kyselé prostředí a u většiny lidí, kteří trpí žaludečními vředy, byl helikobakter zjištěn – léčitelné antibiotiky, ale ne jednoduše – trojkombinace poměrně silných antibiotik u miminek je v žaludku složka, která štěpí mléko
kyselina chlorovodíková napomáhá rozkládání vaziva a trávit maso, které bývá častým zdrojem bílkovin, proto typicky masožravci mají větší množství kyseliny chlorovodíkové než býložravci
* podle délky trávicí trubice se pozná a podle množství HCl, jestli je živočich býložravec nebo masožravec
nejdelší mají býložravci – trávení rostlinné potravy je poměrně složité
podle obou těchto charakteristik člověk vychází jako všežravec a potřebujeme konzumovat jak rostlinnou, tak tu živočišnou potravu
pokud někdo nejí maso, tak se musí doplňovat složky, které si tělo neumí vyrobit samo, ať už jde o některé vitamíny, zejména B12, anebo i některé aminokyseliny
musí se dávat pozor, aby strava organismu byla dostatečná