biologie - člověk I.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
jedna vrstvička buněk, kterou procházejí látky do vlásečnic (monosacharidy a aminokyseliny se vstřebávají přímo do krve)
a u klků tomu vstřebávání napomáhají mízní cévy
krev, která se sbírá právě z oblasti té trávicí soustavy, tak je takzvanou vrátnicovou žilou přiváděna do jater – dochází k dalšímu metabolismu
pohárkové buňky: mezi enterocyty, vylučují mucin
membránové buňky: obranný systém střevní sliznice, pod epitelem u lymfatické tkáně
trávení a vstřebávání v tenkém střevě
vstřebávání
difuze
difuzí za spoluúčasti přenašeče (váže se na něj …….
aktivním přenosem proti koncentračnímu spádu
zdroj energie ATP; (a) a b) – přenos pasivní)
sacharidy
v tenkém střevě se štěpí disacharidy
sacharóza na glukózu
glukóza a laktóza na galaktózu a glukózu
glukóza se vstřebává ze střeva (kde jí je nižší koncentrace) do místa o vyšší koncentraci – do krve
bílkoviny
jsou natráveny na peptidy -> aminokyseliny
(jsou transportovány střevní stěnou do krve)
Lipidy
Tuky -> lipázy, glycerol a mastné kyseliny
Je možné dosáhnout emulgace velkých kapek za vzniku mnoha malých kapek
Mastné kyseliny o kratším řetězci jsou vstřebávány přímo do krve vrátnicového oběhu
TLUSTÉ STŘEVO= intestinum crassum
délka 1–1,5 metru, průměr 5–8 centimetrů
části:
vyústění kyčelníku → chlopeň tračníková, slepé střevo + červovitý výběžek, tračník (vzestupný, příčný, sestupný), esovitá klička, konečník, řiť
operace se slepým střevem – neodstraní vám celé střevo, ale jen červovitý výběžek – apendix
stavba:
sliznice bez klků, poloměsíčité řasy, trubicovité žlázky, pohárkové buňky (mucin)
svalovina okružní
podélná svalovina zhuštěna ve tři bělavé pásky = taenie
stěna tračníku se vyklenuje ve výpuky tračníku = haustra
neprodukuje žádné trávicí enzymy
plní se 4–8 hodin po požití potravy
kvasné a hnilobné procesy
vznikají plyny: CO2, CH4, NH3 a sulfan – příčinou plynatosti
kvasné bakterie zkvašují sacharidy a v malém množství i těžce stravitelnou celulózu
hnilobné bakterie rozkládají aminokyseliny – činností bakterií se vytváří vitamín K
funkce tlustého střeva:
vstřebávání vody, solí, glukózy, jedů vitamínů
sodné ionty se dostávají ze střeva do krve tím vznikají osmotické gradienty na jejichž základě se vstřebává voda
tvorba výkalů – kvasné a hnilobné bakterie (E. coli) – shromažďování zbytků potravy
vznik plynů, kyseliny mléčné, alkoholu, vitamínů, …
pohyby: kyvadlové + peristaltické (masové peristaltické pohyby 1–2× denně → stolice)
trávenina v tračníku 16–40 hodin (při zácpě až 270!)
při zácpě vstřebávání jedů-toxických látek do jater
při současném uvolnění vnitřního a vnějšího svěrače se konečník vyprázdní
vnitřní svěrač – neovlivnitelný vůlí