biologie - člověk I.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
*vrtání zubů – v oblasti krčku ten vyplněný je zranitelnější, není tam sklovina, proto tam vznikají kazy opakovaně, vršek je pak krytý dásní
zubní vzorec: 2.1.2.3
mléčný chrup (20 zubů)
začíná se prořezávat po půl roce věku – někdy se se zubem už narodí – do 2./3. roku dítěte má dočasný chrup dokončený
chybí třenové zuby – má řezáky, špičák, dvě stoličky
trvalý chrup (28–32 zubů) - od prostředka – začíná dvěma řezáky, jeden špičák, dva zuby třenové, 3 stoličky
trvalý chrup se začíná prořezávat v 5 letech
1. – stoličky – vyroste do mezery za mléčné zuby
2. postupná obměna od řezáků
3. přirůstají zuby moudrosti – po 15. roku – jsou spíše pro zlost (nejspíše postupně vymizí)
dáseň: vznik srůstem sliznice s okosticí čelisti
odolnost zubní skloviny zvyšuje fluór, vápník
choroby zubů:
zubní kazy
příčinou: přemnožení bakterií – zubní plak – různé druhy laktobacilů – kyseliny naleptávají zubní sklovinu
zdravé zuby = dostatečný přísun vápníku – dostatek mléčných výrobků hlavně v dětství kdy se zuby zakládají
prevence: řádná hygiena – pořádné čištění – záleží kolik času mechanicky tomu věnujete
v době kdy si zuby nečistíte – omezovat sladkosti – podporují množení bakterií
paradontóza
projevuje se: krvácení z dásní, bolestivost, zuby se můžou začít výklad – člověk o ně může přijít i když ty zuby nejsou vůbec zkažené
prevence: zase důsledná hygiena, šetrné čištění, zavčasu řešit s lékařem, nezapomínat na pravidelné prohlídky
náhrada je vždy víc estetická než funkční, vyplatí se si řádně pečovat
dřív se dětem dávali fluoridové tabletky – tabulka elektronegativit – zjistíte, že fluor je nejreaktivnější prvek a dobře nevíme přesně, co to v tom organismu dělá, takže vesměs se od plošného podávání dneska
JAZYK = lingua
posunování potravy, tvorba a formování sousta
orgán chuti, příčně pruhovaný sval
u kořene připojen k dolní čelisti
(*můžete si to vyzkoušet: Když si vezmete do pusy ------, tak na ní nic sladkého necítíte, protože je tvořen a hlavně škroby = polysacharidy
Když si vezmete kůrku chleba a budete 5 minut žužlat – budete mít pocit sladkosti -> na ní působí právě ta amyláza která v štěpí na kratší cukr)
Pohyb sousta:
spolkneme sousto -> pomocí svalů v dutině ústní, ale i přední část nosohltanu
vědomím působení sklouzne to sousto – typem statické pohyby to posouvání toho sousta dál do žaludku, to už se děje bez působení naší vůle
opravdu ty svaly tam to sousto dotlačí, i když třeba ležím – nepůsobí gravitace – jde to, i když děláte stojku
trávicí trubice se pomocí těch svalů neustále peristalticky stahuje a posouvá sousto dál a dál,
stahuje ho jedním směrem od dutiny ústní směrem ke konečníku, přes jícen, se dostane do žaludku