Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




biologie - člověk I.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.53 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

opěrná soustava, pohybová soustava a svaly, tělní tekutiny, imunitní systém, oběhová soustava, dýchací soustava, trávicí soustava, metabolismus
  • katabolismus = rozklad složitých látek na jednodušší, energie vzniká

  • esenciální látky – tělo je neumí samo vyrobit, musí je přijímat v potravě

  • bazální metabolismus: množství energie potřebné k udržení základních životních funkcí při optimální teplotě a v klidu (muži 6 800 kJ, ženy 5 600 kJ)

  • celkový metabolismus: 12–20 000 kJ/den

  • METABOLISMUS SACHARIDŮ
    • sacharidy (cukry) = okamžitý zdroj energie – pro svalovou práci a mozek

    • zásadní význam má glukóza – na tyto cukry umí naše tělo pracovat

      • zdroj energie pro všechny buňky

      • v krvi je stálá koncentrace glukózy 4,5 – 6 mmol/l, zvyšuje se po požití potravy.

        • při zvýšení na 10 mmol/l se glukóza objevuje v moči

      • Nadbytečná glukóza se přeměňuje na glykogen – ukládá se v jaterních buňkách a v kosterním svalstvu.

      • Konečným produktem oxidace glukózy je CO2 a H2O. Přitom se uvolní energie, která se váže do molekul ATP.

    • za běžných podmínek se glukóza z potravy:

      • 50 % štěpí na oxid uhličitý a vodu (spalování)

      • 30–40 % se přestavuje na tuk

      • 5 % syntetizuje na glykogen

      • denní potřeba glukózy: min. 160 g, denně 300–500 g (mozek 120 g, svaly v klidu 30–100 g)

    • pokud přijmeme jiné cukry a je jich velké množství – ukládá je jako tuky

      • nejčastěji polysacharidy – nejsou sladké až při štěpení

      • Sacharidy – ty už sladké jsou

    METABOLISMUS TUKŮ
    • tuky (lipidy) = zásobárna energie

      • jsou základní stavební složkou biomembrán

      • ukládají se do zásoby v buňkách tukové tkáně

      • Při trávení se štěpí na glycerol a mastné kyseliny.

      • Při odbourání na jednodušší látky se glycerol začleňuje do anaerobní glykolýzy, mastné kyseliny jsou po dvouuhlíkatých částech tzv. b-oxidací začleněny do Krebsova cyklu

    • Naše tělo potřebuje především ty rostlinné tuky

      • Ale třeba máslo a sádlo tak nepotřebujeme, nedokáže si s tím tělo moc poradit

    • zásoba tuku v těle asi na jeden měsíc (cca 10 kg)

    • obsah cholesterolu do 5,18 mmol/l, patologické hodnoty přes 6,18 mmol/l

    • význam tuků

      • umožňují vitamínům A, D, E, K (lipofilní, rozpustné v tucích) vstup do těla

      • přivádějí esenciální mastné kyseliny

      • energetická zásoba (v podkoží 90 % tuku)

      • součást buněčných membrán (cholesterol)

    • tuky = sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami [MK] (slučování = esterifikace → tuky = estery)

      • glycerol + 3 molekuly MK → triacylglycerol (neutrální tuk)

      • glycerol + 2 molekuly MK, třetí (O)H skupina obsazena kyselinou fosforečnou → fosfolipidy

    • mastné kyseliny: nasycené (jednoduché vazby) × nenasycené (dvojné vazby)

      • tvorba MK: hlavně z glukózy v játrech a tukové tkáni, nově vytvořené se spojují s glycerolem → esterifikace, vzniká tuk

      • nasycené mastné kyseliny: k. palmitová (16 C), k. stearová (18 C)

        • tělo si je dokáže vyrobit samo (z cukrů a tuků živočišného původu)

        • místo tvorby – játra, tuková tkáň

    Témata, do kterých materiál patří