biologie - člověk I.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
katabolismus = rozklad složitých látek na jednodušší, energie vzniká
esenciální látky – tělo je neumí samo vyrobit, musí je přijímat v potravě
bazální metabolismus: množství energie potřebné k udržení základních životních funkcí při optimální teplotě a v klidu (muži 6 800 kJ, ženy 5 600 kJ)
celkový metabolismus: 12–20 000 kJ/den
METABOLISMUS SACHARIDŮ
sacharidy (cukry) = okamžitý zdroj energie – pro svalovou práci a mozek
zásadní význam má glukóza – na tyto cukry umí naše tělo pracovat
zdroj energie pro všechny buňky
v krvi je stálá koncentrace glukózy 4,5 – 6 mmol/l, zvyšuje se po požití potravy.
při zvýšení na 10 mmol/l se glukóza objevuje v moči
Nadbytečná glukóza se přeměňuje na glykogen – ukládá se v jaterních buňkách a v kosterním svalstvu.
Konečným produktem oxidace glukózy je CO2 a H2O. Přitom se uvolní energie, která se váže do molekul ATP.
za běžných podmínek se glukóza z potravy:
50 % štěpí na oxid uhličitý a vodu (spalování)
30–40 % se přestavuje na tuk
5 % syntetizuje na glykogen
denní potřeba glukózy: min. 160 g, denně 300–500 g (mozek 120 g, svaly v klidu 30–100 g)
pokud přijmeme jiné cukry a je jich velké množství – ukládá je jako tuky
nejčastěji polysacharidy – nejsou sladké až při štěpení
Sacharidy – ty už sladké jsou
METABOLISMUS TUKŮ
tuky (lipidy) = zásobárna energie
jsou základní stavební složkou biomembrán
ukládají se do zásoby v buňkách tukové tkáně
Při trávení se štěpí na glycerol a mastné kyseliny.
Při odbourání na jednodušší látky se glycerol začleňuje do anaerobní glykolýzy, mastné kyseliny jsou po dvouuhlíkatých částech tzv. b-oxidací začleněny do Krebsova cyklu
Naše tělo potřebuje především ty rostlinné tuky
Ale třeba máslo a sádlo tak nepotřebujeme, nedokáže si s tím tělo moc poradit
zásoba tuku v těle asi na jeden měsíc (cca 10 kg)
obsah cholesterolu do 5,18 mmol/l, patologické hodnoty přes 6,18 mmol/l
význam tuků
umožňují vitamínům A, D, E, K (lipofilní, rozpustné v tucích) vstup do těla
přivádějí esenciální mastné kyseliny
energetická zásoba (v podkoží 90 % tuku)
součást buněčných membrán (cholesterol)
tuky = sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami [MK] (slučování = esterifikace → tuky = estery)
glycerol + 3 molekuly MK → triacylglycerol (neutrální tuk)
glycerol + 2 molekuly MK, třetí (O)H skupina obsazena kyselinou fosforečnou → fosfolipidy
mastné kyseliny: nasycené (jednoduché vazby) × nenasycené (dvojné vazby)
tvorba MK: hlavně z glukózy v játrech a tukové tkáni, nově vytvořené se spojují s glycerolem → esterifikace, vzniká tuk
nasycené mastné kyseliny: k. palmitová (16 C), k. stearová (18 C)
tělo si je dokáže vyrobit samo (z cukrů a tuků živočišného původu)
místo tvorby – játra, tuková tkáň