biologie - člověk I.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
nenasycené mastné kyseliny: k. olejová (18 C), tělo si ji dovede vytvořit samo, jinak v olivovém oleji
esenciální MK si tělo samo vytvořit nedokáže
rostl. – k. linolová, k. linolenová, k. arachidonová
ryby – k. likozapentaneová, k. dokozahexanová
transport tuků krví: z lymfy do krevního oběhu
nerozpustné ve vodě
vážou se na albuminy krevní plazmy
tuky jsou transportovány jako lipoproteiny (jsou „schovány“ uvnitř, na povrchu bílkoviny)
fosfolipidy, cholesterol – slučují se s vodou – transport
VLDL (very low density lipids): lipoproteiny o velmi nízké hustotě: přenos neutrálního tuku z jater do tkání – „zlé“
LDL (low density lipids): lipoproteiny o nízké hustotě: přenášejí cholesterol z míst jeho vstřebávání a tvorby v játrech do tkání – „zlé“
HDL (high density lipids): lipoproteiny o vysoké hustotě: přenos cholesterolu z tkání do jater, kde je vylučován do žluči – „hodné“
hustota částic je závislá na množství bílkoviny v ní obsažené
cholesterol: součást buněčných membrán, nutný k tvorbě žlučových kyselin a některých hormonů, celkový obsah asi 100 g
METABOLISMUS BÍLKOVIN
bílkoviny (proteiny) = základní stavební látky
mají význam jako základní stavební složky organismů a uplatňují se jako enzymy a hormony.
Tráví se na aminokyseliny.
Bílkoviny se neukládají do zásob.
lidské tělo využívá 20 aminokyselin, některé vytváří samo
V krvi je určitá stálá hladina aminokyselin. Zdrojem aminokyselin jsou jednak bílkoviny z potravy, jednak opotřebované bílkoviny z tkání; malé množství aminokyselin vzniká při přeměně sacharidů.
Aminokyseliny jsou potřebné:
k syntéze stavebních bílkovin těla
k syntéze enzymů a hormonů
k syntéze plazmatických bílkovin
k přeměně na sacharidy.
Část aminokyselin se odbourává na jednodušší látky a při tom se získává energie.
část aminokyselin se rozpadá – uvolněný dusík vázán na močovinu
odbourávání bílkovin:
aminokyseliny ztratí aminovou skupinu (deaminace), vznikne amoniak a z něj poté močovina (asi 20–30 g/den)
Uhlíkaté zbytky aminokyselin se začleňují do Krebsova cyklu, kde jsou dekarboxylovány a dehydrogenovány.
bílkoviny buněčného jádra: součást nukleových kyselin, puriny (z masa) se přeměňují na kyselinu močovou (0,25 g/den) – ta je ve vodě málo rozpustná → může propuknout choroba dna (= podagra)
důsledky nedostatku bílkovin:
chátrání těla (= marasmus): zpomalení až zastavení růstu, anémie, snížení odolnosti, narušení vývoje CNS
kwashiorkar: u dětí („nafouklá bříška“), strava energeticky dostatečná, ale chudá na bílkoviny, zvětšení sleziny, jater, cirhóza
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA
nezbytné složky potravy: živiny (T, C, B), vitamíny, voda, minerální látky, vláknina
složení potravy: cukry 60 %, tuky 25 %, bílkoviny 15 %
potřeba bílkovin: 1 gram na 1 kilogram váhy těla, děti a těhotné ženy více
rostlinné × živočišné bílkoviny (esenciální aminokyseliny nejsou v rostlinných bílkovinách → nevhodnost vegetariánství u dětí)
tuková tkáň se může zmenšit až o 97 % patologie: hladovění, podvýživa, otylost, obezita, mentální anorexie a bulimie