Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




biologie - člověk I.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.53 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

opěrná soustava, pohybová soustava a svaly, tělní tekutiny, imunitní systém, oběhová soustava, dýchací soustava, trávicí soustava, metabolismus
  • nenasycené mastné kyseliny: k. olejová (18 C), tělo si ji dovede vytvořit samo, jinak v olivovém oleji

    • esenciální MK si tělo samo vytvořit nedokáže

    • rostl. – k. linolová, k. linolenová, k. arachidonová

    • ryby – k. likozapentaneová, k. dokozahexanová

  • transport tuků krví: z lymfy do krevního oběhu

    • nerozpustné ve vodě

    • vážou se na albuminy krevní plazmy

    • tuky jsou transportovány jako lipoproteiny (jsou „schovány“ uvnitř, na povrchu bílkoviny)

    • fosfolipidy, cholesterol – slučují se s vodou – transport

  • VLDL (very low density lipids): lipoproteiny o velmi nízké hustotě: přenos neutrálního tuku z jater do tkání – „zlé“

  • LDL (low density lipids): lipoproteiny o nízké hustotě: přenášejí cholesterol z míst jeho vstřebávání a tvorby v játrech do tkání – „zlé“

  • HDL (high density lipids): lipoproteiny o vysoké hustotě: přenos cholesterolu z tkání do jater, kde je vylučován do žluči – „hodné“

  • hustota částic je závislá na množství bílkoviny v ní obsažené

  • cholesterol: součást buněčných membrán, nutný k tvorbě žlučových kyselin a některých hormonů, celkový obsah asi 100 g

  • METABOLISMUS BÍLKOVIN
    • bílkoviny (proteiny) = základní stavební látky

      • mají význam jako základní stavební složky organismů a uplatňují se jako enzymy a hormony.

      • Tráví se na aminokyseliny.

      • Bílkoviny se neukládají do zásob.

    • lidské tělo využívá 20 aminokyselin, některé vytváří samo

      • V krvi je určitá stálá hladina aminokyselin. Zdrojem aminokyselin jsou jednak bílkoviny z potravy, jednak opotřebované bílkoviny z tkání; malé množství aminokyselin vzniká při přeměně sacharidů.

      • Aminokyseliny jsou potřebné:

        • k syntéze stavebních bílkovin těla

        • k syntéze enzymů a hormonů

        • k syntéze plazmatických bílkovin

        • k přeměně na sacharidy.

      • Část aminokyselin se odbourává na jednodušší látky a při tom se získává energie.

    • část aminokyselin se rozpadá – uvolněný dusík vázán na močovinu

    • odbourávání bílkovin:

      • aminokyseliny ztratí aminovou skupinu (deaminace), vznikne amoniak a z něj poté močovina (asi 20–30 g/den)

      • Uhlíkaté zbytky aminokyselin se začleňují do Krebsova cyklu, kde jsou dekarboxylovány a dehydrogenovány.

    • bílkoviny buněčného jádra: součást nukleových kyselin, puriny (z masa) se přeměňují na kyselinu močovou (0,25 g/den) – ta je ve vodě málo rozpustná → může propuknout choroba dna (= podagra)

    • důsledky nedostatku bílkovin:

      • chátrání těla (= marasmus): zpomalení až zastavení růstu, anémie, snížení odolnosti, narušení vývoje CNS

      • kwashiorkar: u dětí („nafouklá bříška“), strava energeticky dostatečná, ale chudá na bílkoviny, zvětšení sleziny, jater, cirhóza

    RACIONÁLNÍ VÝŽIVA
    • nezbytné složky potravy: živiny (T, C, B), vitamíny, voda, minerální látky, vláknina

    • složení potravy: cukry 60 %, tuky 25 %, bílkoviny 15 %

    • potřeba bílkovin: 1 gram na 1 kilogram váhy těla, děti a těhotné ženy více

    • rostlinné × živočišné bílkoviny (esenciální aminokyseliny nejsou v rostlinných bílkovinách → nevhodnost vegetariánství u dětí)

    • tuková tkáň se může zmenšit až o 97 % patologie: hladovění, podvýživa, otylost, obezita, mentální anorexie a bulimie

    Témata, do kterých materiál patří