biologie - člověk I.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
potrava v žaludku setrvává 2–6 hodin (podle složení)
vyprazdňování žaludku postupně, ovlivňováno z dvanáctníku (gastrinem)
obranný reflex žaludku: zvracení (prodloužená mícha)
TENKÉ STŘEVO = intestinum tenue
Tři části:
dvanáctník - 12 palců dlouhý: ústí vývodů z pankreatu a jater, přirostlý k zadní stěně břišní
dokončí štěpení všech přijatých živin na takové látky které mají dostatečně malé molekuly a dokážou se vstřebat do krve, případně teda míří do jater k dalšímu zpracování
štěpení zajišťuje takzvaná pankreatická šťáva, která má enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny nebo spíše především tuky (cukry v ústní dutině, bílkoviny v žaludku)
pankreatická šťáva obsahuje i látky, které neutralizují kyselou tráveniny z žaludku – další důležitá úloha
ŽLUČNÍK
do dvanáctníku zároveň ústí vývod ze žlučníku – dodává žluč – podílí se na zpracování tuku, nerozkládá ho chemicky, jen ho emulguje = větší kapénky štěpí na menší (*když bychom se podívali tak 10x menší kapének bude mít větší povrch než jedna velká) - enzym lipáza, která je z pankreatické šťávy může působit na tuk na větší plochu najednou
proto je žluč důležitá pro trávení tuku – dojde ke štěpení na základní stavební kameny, které už v další části tenkého střeva vstřebávají – dostávají se do jater – dál se tam zpracovávají – cukry se štěpí postupně až na monosacharidy = jednoduché cukry, které jsou sladké
z těch všech sacharidů má nejdůležitější roli glukóza – na dvě další naše tělo není postaveno
ŠTĚPENÍ
bílkoviny se přes kratší peptidy štěpí až na jednotlivé aminokyseliny
tuky se Štěpí na glycerol
vyšší mastné kyseliny v tenkém střevě
-> probíhá to vstřebávání pomocí takzvaných klků – střeva výrazně zvětšují a ta funkční plocha je potom větší
lačník – další část tenkého střeva, u mrtvol je vždy prázdný
kyčelník – nejníže (až v oblasti kyčlí), vstupuje do tlustého střeva tračníkovou chlopní
funkce tenkého střeva:
enzymatické štěpení živin (tuků, cukrů, bílkovin)
vstřebávání látek do krve a lymfy
délka 3–5 metrů, průměr 2,5–3 centimetry – dá se roztáhnout až na 300 (m?) m2
zvětšení trávicí a vstřebávací plochy: klky (20–40/mm2) s cylindrickým epitelem (vrstvou enterocytů) s mikroklky (až 3000/buňku)
přívodní tepénka, odvodní žilka + v každém klku ještě slepě začíná mízní vlásečnice
žlázy tlustého střeva neprodukují enzymy, ale pouze izotonickou tekutinu
pohyby střeva:
segmentační (kývavé) = promíchávání tráveniny
peristaltické = jednosměrné, v průběhu celé trávicí trubice, 12 cm/min., 10 vln/min.
zrychlení – průjem, zpomalení – zácpa
ve sliznici jsou 8 milimetrů vysoké kruhové řasy