Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




biologie - člověk I.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.53 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

opěrná soustava, pohybová soustava a svaly, tělní tekutiny, imunitní systém, oběhová soustava, dýchací soustava, trávicí soustava, metabolismus
  • potrava v žaludku setrvává 2–6 hodin (podle složení)

  • vyprazdňování žaludku postupně, ovlivňováno z dvanáctníku (gastrinem)

  • obranný reflex žaludku: zvracení (prodloužená mícha)

TENKÉ STŘEVO = intestinum tenue

  • Tři části:

    1. dvanáctník - 12 palců dlouhý: ústí vývodů z pankreatu a jater, přirostlý k zadní stěně břišní

      • dokončí štěpení všech přijatých živin na takové látky které mají dostatečně malé molekuly a dokážou se vstřebat do krve, případně teda míří do jater k dalšímu zpracování

      • štěpení zajišťuje takzvaná pankreatická šťáva, která má enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny nebo spíše především tuky (cukry v ústní dutině, bílkoviny v žaludku)

        • pankreatická šťáva obsahuje i látky, které neutralizují kyselou tráveniny z žaludku – další důležitá úloha

      • ŽLUČNÍK

        • do dvanáctníku zároveň ústí vývod ze žlučníku – dodává žluč – podílí se na zpracování tuku, nerozkládá ho chemicky, jen ho emulguje = větší kapénky štěpí na menší (*když bychom se podívali tak 10x menší kapének bude mít větší povrch než jedna velká) - enzym lipáza, která je z pankreatické šťávy může působit na tuk na větší plochu najednou

        • proto je žluč důležitá pro trávení tuku – dojde ke štěpení na základní stavební kameny, které už v další části tenkého střeva vstřebávají – dostávají se do jater – dál se tam zpracovávají – cukry se štěpí postupně až na monosacharidy = jednoduché cukry, které jsou sladké

        • z těch všech sacharidů má nejdůležitější roli glukóza – na dvě další naše tělo není postaveno

ŠTĚPENÍ

  • bílkoviny se přes kratší peptidy štěpí až na jednotlivé aminokyseliny

  • tuky se Štěpí na glycerol

  • vyšší mastné kyseliny v tenkém střevě

  • -> probíhá to vstřebávání pomocí takzvaných klků – střeva výrazně zvětšují a ta funkční plocha je potom větší

    1. lačník – další část tenkého střeva, u mrtvol je vždy prázdný

    2. kyčelník – nejníže (až v oblasti kyčlí), vstupuje do tlustého střeva tračníkovou chlopní

  • funkce tenkého střeva:

    • enzymatické štěpení živin (tuků, cukrů, bílkovin)

    • vstřebávání látek do krve a lymfy

  • délka 3–5 metrů, průměr 2,5–3 centimetry – dá se roztáhnout až na 300 (m?) m2

    • zvětšení trávicí a vstřebávací plochy: klky (20–40/mm2) s cylindrickým epitelem (vrstvou enterocytů) s mikroklky (až 3000/buňku)

  • přívodní tepénka, odvodní žilka + v každém klku ještě slepě začíná mízní vlásečnice

  • žlázy tlustého střeva neprodukují enzymy, ale pouze izotonickou tekutinu

  • pohyby střeva:

    • segmentační (kývavé) = promíchávání tráveniny

    • peristaltické = jednosměrné, v průběhu celé trávicí trubice, 12 cm/min., 10 vln/min.

    • zrychlení – průjem, zpomalení – zácpa

  • ve sliznici jsou 8 milimetrů vysoké kruhové řasy

Témata, do kterých materiál patří