18. Trávicí systém, metabolismus
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Glykogen (živočichové)
Škrob a inulin (rostliny)
METABOLISMUS BÍLKOVIN (proteinů)
V organismu – neustálé hydrolytické štěpení = PROTEOLÝZA → AMK → z jich se znovu tvoří = PROTEOSYNTÉZA (ribozomy)
Příjem – potravou
Výdej – N močí (močovina)
Příjem 70 – 90g/den → vytvoření 20 – 25g močoviny
Rozklad bílkovin – pomocí enzymů – proteázy a peptidázy
Trávení bílkovin
Začátek v žaludku
Kyselina chlorovodíková (HCl)
Zajišťuje kyselé prostředí (pH 1 – 2)
Ničí choroboplodné zárodky
Brání rozkladu některých vitamínů
Umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin
Pepsin – štěpí bílkoviny na polypeptidy
Mucin – ochrana žaludeční sliznice před natrávením
Tenké střevo – duodenum
Ústí pankreatické šťávy → obsahuje:
Trypsin (vznik z trypsinogenu, aktivace enteropeptidázou)
Chymotrypsin
Elastázu
Vylučovány slinivkou břišní
Aktivovány ve střevě
Štěpí polypeptidy na oligopeptidy
pH 7,5 – 8,5
Druhy enzymů
Trávicí enzymy – tvorba v neaktivní formě = ZYMOGENY → aktivace v případě potřeby
Endopeptidázy – pepsin, trypsin, chymotrypsin – štěpení peptidové vazby uvnitř peptidového řetězce
Exopeptidázy – štěpí bílkoviny až na AMK
Karboxypeptidázy – štěpí od C konce
Aminopeptidázy – štěpí do N konce
Dipeptidázy – dipeptid rozštěpí na AMK
Osud AMK
Syntéza bílkovin tělu vlastních (ribozómy)
Zdroj energie
Deaminace – odštěpení aminoskupiny NH2 → amoniak vstupuje do ornithinového cyklu → přeměna na močovinu (vylučována močí z těla ven)
Uhlíkaté zbytky – Krebsův cyklus → CO2, H2O, E
Tvorba bílkovin
Podporuje – růstový hormon (somatotropin – STH), inzulin, testosteron
Tlumí – glukokortikoidy (tvorba v nadledvinách)
Bílkovinu tvoří 21 druhů AMK (8 esenciálních, 13 neesenciálních) = proteinogenní
Esenciální AMK – nutno přijímat v potravě – valin, leucin, izoleucin, metionin, treonin
Neesenciální AMK – nemusíme přijímat v potravě → tělo vyrábí samo
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Sacharidy – hlavní zdroj E pro udržování životních dějů
1g sacharidů – 17 KJ
1g bílkovin – 17 KJ
1g lipidů – 38 KJ
Jediný zdroj E pro CNS
Hlavní zdroj E pro kosterní svalstvo
Dětství – E pro dělení bb
Nejdůležitější sacharid – GLUKÓZA (C6H12O6)
Zdroj – ovoce, zelenina
Trávení sacharidů
Dutina ústní
Polysacharidy štěpené na oligosacharidy (enzym α-amyláza = ptyalin – součást slin)
Žaludek
Se sacharidy se nic neděje
Duodenum
Ústí pankreatické šťávy (amylázy) – štěpí až na monosacharidy (glukóza, galaktóza, fruktóza,…) → postup do krve
Osud glukózy
Játra + svaly – glykogen (polysacharid) – 2 glukózy
Vstup do metabolických procesů
Přeměna na tuk → ukládání v tukové tkáni
METABOLISMUS LIPIDŮ
Souvisí s metabolismem sacharidů
Přibližné množství tuku: