18. Trávicí systém, metabolismus
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
BAZÁLNÍ METABOLISMUS
Energie potřebná k udržení základních životních procesů
5 400 – 8 400 KJ/den → 4,2 KJ/hod/Kg
Závisí na – věku, pohlaví (ženy o 5 % méně), hmotnosti (povrch těla – výška)
Se zvyšujícím se věkem se hodnota snižuje
VITAMÍNY
Nezbytné pro organismus
Příjem pouze v nepatrném množství
Někdy přijímány jako provitamíny – A, D
Zdroje vitamínů – ovoce, zelenina, játra, rybí tuk, obiloviny
Zvýšená spotřeba – v růstu, nemoci, rekonvalescenci, těhotenství
Poruchy příjmu
Hypervitaminoza – nadbytek vitamínů (např. A,D,E ,K)
Hypovitaminoza – chorobný stav – částečný nedostatek určitého vitamínu
Lehčí forma avitaminózy
Avitaminoza – základní nedostatek vitamínů (např. C – nemoc kurděje, B – beri-beri)
Rozdělení
Rozpustné v tucích (lipofilní) – A (retinol), D (kalciferol), E (tokoferol), K (filochynon)
Rozpustné ve vodě – B, C, H (biotin)
Vitamín B1 = thiamin, aneurin
Fce – součást enzymů, vliv na metabolismus sacharidů
Výskyt – kvasnice, slupky, obilí, tmavý chléb, játra, pivo,maso mléko, luštěniny,…
Předávkování - NE
Rozpustný ve vodě, vylučován močí → předávkování vyloučeno
Zřídka alergické reakce sensitivních lidí na ústní podání velkého množství
Vitamín B2 = riboflavín
Fce – součást enzymů přenášející vitamín H
Výskyt – kvasnice, maso, vnitřnosti, vejce, sýry, obiloviny
Předávkování – NE
Rozpustný ve vodě, vylučován močí → předávkování není možné
Vitamín B3 = niacin
Fce – součást enzymů přenášející vitamín H
Výskyt – vnitřnosti, maso, celozrnné výrobky
Předávkování - NE
Rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá, vylučován močí → předávkování není možné.
Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků nebo při konzumaci masa, které bylo obarveno niacinem → zčervenání, svědění, bolesti břicha, snížení krevního tlaku
Vitamín B5 = kyselina pantotenová
Fce – přenos acetylu
Výskyt – běžně v potravě, vnitřnosti, sýry, vejce
Předávkování - NE
Rozpustný ve vodě, vylučován močí
Pouze velmi velké dávky – způsobují nevolnost, průjem
Vitamín B6 = pyridoxin
Fce – součást enzymů
Výskyt – kvasnice, maso, vnitřnosti, sýry, chléb
Předávkování - NE
Rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá, vylučován močí
Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků – u citlivých osob – alergické kožní reakce, neurologické problémy
Vitamín B12 = kobalamin
Fce – součást enzymů, krvetvorba, metabolismus bílkovin
Výskyt – maso, mléko, vnitřnosti
Problematické zásobení – u lidí, kteří ze své stravy vyloučí některé živočišné produkty
Laktoovovegetariáni a laktovegetariáni – z mléka, mléčných výrobků, z výrobků obohacených o vitamín B12
Vitamín C = kyselina L–askorbová
Fce – redoxní procesy, nezbytný k životu – udržení správného fungování organismu
Výskyt: