Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




18. Trávicí systém, metabolismus

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (52.79 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

BAZÁLNÍ METABOLISMUS

  • Energie potřebná k udržení základních životních procesů

  • 5 400 – 8 400 KJ/den → 4,2 KJ/hod/Kg

  • Závisí na – věku, pohlaví (ženy o 5 % méně), hmotnosti (povrch těla – výška)

  • Se zvyšujícím se věkem se hodnota snižuje

VITAMÍNY

  • Nezbytné pro organismus

  • Příjem pouze v nepatrném množství

  • Někdy přijímány jako provitamíny – A, D

  • Zdroje vitamínů – ovoce, zelenina, játra, rybí tuk, obiloviny

  • Zvýšená spotřeba – v růstu, nemoci, rekonvalescenci, těhotenství

Poruchy příjmu

  • Hypervitaminoza – nadbytek vitamínů (např. A,D,E ,K)

  • Hypovitaminoza – chorobný stav – částečný nedostatek určitého vitamínu

  • Lehčí forma avitaminózy

  • Avitaminoza – základní nedostatek vitamínů (např. C – nemoc kurděje, B – beri-beri)

Rozdělení

  • Rozpustné v tucích (lipofilní) – A (retinol), D (kalciferol), E (tokoferol), K (filochynon)

  • Rozpustné ve vodě – B, C, H (biotin)

Vitamín B1 = thiamin, aneurin

  • Fce – součást enzymů, vliv na metabolismus sacharidů

  • Výskyt – kvasnice, slupky, obilí, tmavý chléb, játra, pivo,maso mléko, luštěniny,…

  • Předávkování - NE

  • Rozpustný ve vodě, vylučován močí → předávkování vyloučeno

  • Zřídka alergické reakce sensitivních lidí na ústní podání velkého množství

Vitamín B2 = riboflavín

  • Fce – součást enzymů přenášející vitamín H

  • Výskyt – kvasnice, maso, vnitřnosti, vejce, sýry, obiloviny

  • Předávkování – NE

  • Rozpustný ve vodě, vylučován močí → předávkování není možné

Vitamín B3 = niacin

  • Fce – součást enzymů přenášející vitamín H

  • Výskyt – vnitřnosti, maso, celozrnné výrobky

  • Předávkování - NE

  • Rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá, vylučován močí → předávkování není možné.

  • Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků nebo při konzumaci masa, které bylo obarveno niacinem → zčervenání, svědění, bolesti břicha, snížení krevního tlaku

Vitamín B5 = kyselina pantotenová

  • Fce – přenos acetylu

  • Výskyt – běžně v potravě, vnitřnosti, sýry, vejce

  • Předávkování - NE

  • Rozpustný ve vodě, vylučován močí

  • Pouze velmi velké dávky – způsobují nevolnost, průjem

Vitamín B6 = pyridoxin

  • Fce – součást enzymů

  • Výskyt – kvasnice, maso, vnitřnosti, sýry, chléb

  • Předávkování - NE

  • Rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá, vylučován močí

  • Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků – u citlivých osob – alergické kožní reakce, neurologické problémy

Vitamín B12 = kobalamin

  • Fce – součást enzymů, krvetvorba, metabolismus bílkovin

  • Výskyt – maso, mléko, vnitřnosti

  • Problematické zásobení – u lidí, kteří ze své stravy vyloučí některé živočišné produkty

  • Laktoovovegetariáni a laktovegetariáni – z mléka, mléčných výrobků, z výrobků obohacených o vitamín B12

Vitamín C = kyselina L–askorbová

  • Fce – redoxní procesy, nezbytný k životu – udržení správného fungování organismu

  • Výskyt:

Témata, do kterých materiál patří