Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




18. Trávicí systém, metabolismus

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (52.79 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Muži – 15 %

  • Ženy – 20 – 25 %

  • Význam:

  • Nejvydatnější zdroj E (1g tuku – 38 KJ)

  • Rozhodující energetická rezerva

  • Stavební – složka biomembrán

  • Tepelná izolace

  • Ochrana orgánů (ledviny,…)

  • Složení

  • Glycerol + vyšší mastné kyseliny

Odbourávání

  • Glycerol – začleněn do procesu glykolýzy

  • Mastné kyseliny – proces β-oxidace → řetězec mastné kyseliny se zkracuje o 2 C → vstupuje do Krebsova cyklu

  • Na štěpení lipidů se podílí žluč

Mobilizace tuků ze zásob

  • Adrenalin

  • STH = růstový hormon

  • Adrenokortikotropní hormon

  • Glukokortikotropní hormon

  • Tyroxin

Ukládání tuků do zásob

  • Inzulín

  • Estrogeny

VÝŽIVA

  • Složení stravy

  • Cukry, tuky, bílkoviny

  • Vitamíny, minerální látky, voda, vláknina

  • Zdroje bílkovin

  1. Živočišné – maso, ryby, mléčné výrobky, vejce

  2. Rostlinné – luštěniny, obiloviny

  • Větší příjem – v růstu, těhotenství, v zátěži

  • Denní spotřeba bílkovin – 12 % denního energetického výdaje – 1g/1Kg hmotnosti

  • Zdroje lipidů

  1. Živočišné – maso, rybí olej, sádlo, mléčné výrobky

  2. Rostlinné – ořechy, rostlinné oleje

  • Denní spotřeba lipidů – 30 – 35 % denního energetického výdaje

  • Zdroje sacharidů

  1. Živočišné – málo – mléčný cukr

  2. Rostlinné

  • Polysacharidy – obiloviny, chléb, brambory (škrob), zelenina (celulóza)

  • Disacharidy – sladkosti

  • Monosacharidy – ovoce

  • Denní spotřeba sacharidů – 50 – 60 % denního energetického výdaje

ENERGETICKÁ HODNOTA POTRAVY

  • Množství E, které potrava poskytuje

  • Přímo úměrná obsahu čistých živin (hlavně tuků)

  • Nepřímo úměrná obsahu vody a vlákniny

  • Dána spalným teplem – KJ

  • 1g bílkovin – 17 KJ

  • 1g sacharidů – 17 KJ

  • 1g lipidů – 38 KJ

  • Správná tělesná hmotnost – správná hmotnost neexistuje → nutno vycházet ze somatotypu

  • Potřeba držet rovnováhu mezi E přijatou v potravě a mezi E vydanou pohybovou činností

PORUCHY VÝŽIVY

  • Při nedodržení rovnováhy mohou nastat poruchy hormonální

  • Podvýživa

  • Slabost, únava, růstové poruchy, poruchy menstruace

  • Snížená odolnost vůči chorobám

  • Obezita

  • Zatěžování pohybového aparátu, oběhové soustavy

  • Vznik ICHS, ovlivnění DS, činnosti žláz, snížení imunity

  • Drunkorexie, anorexie, bulimie, ortorexie, vigorexie

STRAVOVÁNÍ

  • Snídaně – 20 – 25 % denního příjmu

  • Svačina – 5 – 10 % denního příjmu

  • Oběd – 30 – 40 % denního příjmu

  • Svačina – 5 – 10 %

  • Večeře – 20 – 25 %

  • Za den jen jedno velké jídlo → jinak obezita

  • Pitný režim, jíst v klidu (žaludeční vředy), sedět u stolu (nekrčit se → bolest žaludku)

ENERGETICKÝ METABOLISMUS

  • ATP – přenáší E

  • A – P – P – P

  • ADP + P + E → ATP

  • Proces ukládání E do ATP = FOSFORYLACE

Zdroje a zásoby E v těle

  1. Zdroj – ATP

  2. Pohotovostní zdroj – glukóza, MK

  3. Zásoba – glykogen, tuk

CELKOVÝ METABOLISMUS

  • Skutečně vydaná E při konkrétní denní činnosti

  • Málo pracující – 11 000 KJ/den

  • Středně pracující – 11 500 – 14 500 KJ/den

  • Těžce pracující – více než 14 500 KJ/den

Témata, do kterých materiál patří