18. Trávicí systém, metabolismus
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Muži – 15 %
Ženy – 20 – 25 %
Význam:
Nejvydatnější zdroj E (1g tuku – 38 KJ)
Rozhodující energetická rezerva
Stavební – složka biomembrán
Tepelná izolace
Ochrana orgánů (ledviny,…)
Složení
Glycerol + vyšší mastné kyseliny
Odbourávání
Glycerol – začleněn do procesu glykolýzy
Mastné kyseliny – proces β-oxidace → řetězec mastné kyseliny se zkracuje o 2 C → vstupuje do Krebsova cyklu
Na štěpení lipidů se podílí žluč
Mobilizace tuků ze zásob
Adrenalin
STH = růstový hormon
Adrenokortikotropní hormon
Glukokortikotropní hormon
Tyroxin
Ukládání tuků do zásob
Inzulín
Estrogeny
VÝŽIVA
Složení stravy
Cukry, tuky, bílkoviny
Vitamíny, minerální látky, voda, vláknina
Zdroje bílkovin
Živočišné – maso, ryby, mléčné výrobky, vejce
Rostlinné – luštěniny, obiloviny
Větší příjem – v růstu, těhotenství, v zátěži
Denní spotřeba bílkovin – 12 % denního energetického výdaje – 1g/1Kg hmotnosti
Zdroje lipidů
Živočišné – maso, rybí olej, sádlo, mléčné výrobky
Rostlinné – ořechy, rostlinné oleje
Denní spotřeba lipidů – 30 – 35 % denního energetického výdaje
Zdroje sacharidů
Živočišné – málo – mléčný cukr
Rostlinné
Polysacharidy – obiloviny, chléb, brambory (škrob), zelenina (celulóza)
Disacharidy – sladkosti
Monosacharidy – ovoce
Denní spotřeba sacharidů – 50 – 60 % denního energetického výdaje
ENERGETICKÁ HODNOTA POTRAVY
Množství E, které potrava poskytuje
Přímo úměrná obsahu čistých živin (hlavně tuků)
Nepřímo úměrná obsahu vody a vlákniny
Dána spalným teplem – KJ
1g bílkovin – 17 KJ
1g sacharidů – 17 KJ
1g lipidů – 38 KJ
Správná tělesná hmotnost – správná hmotnost neexistuje → nutno vycházet ze somatotypu
Potřeba držet rovnováhu mezi E přijatou v potravě a mezi E vydanou pohybovou činností
PORUCHY VÝŽIVY
Při nedodržení rovnováhy mohou nastat poruchy hormonální
Podvýživa
Slabost, únava, růstové poruchy, poruchy menstruace
Snížená odolnost vůči chorobám
Obezita
Zatěžování pohybového aparátu, oběhové soustavy
Vznik ICHS, ovlivnění DS, činnosti žláz, snížení imunity
Drunkorexie, anorexie, bulimie, ortorexie, vigorexie
STRAVOVÁNÍ
Snídaně – 20 – 25 % denního příjmu
Svačina – 5 – 10 % denního příjmu
Oběd – 30 – 40 % denního příjmu
Svačina – 5 – 10 %
Večeře – 20 – 25 %
Za den jen jedno velké jídlo → jinak obezita
Pitný režim, jíst v klidu (žaludeční vředy), sedět u stolu (nekrčit se → bolest žaludku)
ENERGETICKÝ METABOLISMUS
ATP – přenáší E
A – P – P – P
ADP + P + E → ATP
Proces ukládání E do ATP = FOSFORYLACE
Zdroje a zásoby E v těle
Zdroj – ATP
Pohotovostní zdroj – glukóza, MK
Zásoba – glykogen, tuk
CELKOVÝ METABOLISMUS
Skutečně vydaná E při konkrétní denní činnosti
Málo pracující – 11 000 KJ/den
Středně pracující – 11 500 – 14 500 KJ/den
Těžce pracující – více než 14 500 KJ/den