KARBOXYLOVÉ KYSELINY A JEJICH SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
1
7. KARBOXYLOVÉ KYSELINY A JEJICH SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY
− KARBOXYLOVÉ KYSELINY:
o Obsahují karboxylovou skupinu -COOH
o Podle počtu karboxylových skupin v molekule se dělí na monokarboxylové,
dikarboxylové atd.
− Názvosloví:
1. Systematické
a. Je-li uhlík karboxylové kyseliny součástí řetězce: uhlovodík + -ová
kyselina
b. Není-li součástí: uhlovodík + karboxylová kyselina
2. Triviální (kyselina mravenčí)
o Acyl = zbytek karboxylové kyseliny vzniklý odštěpením -OH skupiny
− Monokarboxylové (jednosytné) kyseliny:
NASYCENÉ:
HCOOH
methanová
kyselina mravenčí
(acyl) formyl
CH3COOH
ethanová
kyselina mravenčí
(acyl) acetyl
CH3CH2COOH propanová
kyselina propionová
(acyl) propionyl
CH3(CH2)2COOH butanová
kyselina máselná
(acyl) butyryl
CH3(CH2)3COOH pentanová
kyselina valerová
(acyl) valeryl
CH3(CH2)14COOH hexadekanová
kyselina palmitová
(acyl) palmitoyl
CH3(CH2)16COOH oktadekanová
kyselina stearová
(acyl) stearoyl
NENASYCENÉ:
CH2=CHCOOH propenová
kyselina akrylová
(acyl) akryloyl
C17H33COOH cis-oktadec-9-enová kyselina olejová
(acyl) oleoyl
C17H31COOH oktadeka-9,12-dienová
kyselina linolová
C17H29COOH oktadeka-9,12,15-trienová kyselina linolenová
AROMATICKÉ:
Kyselina benzkarboxylová
kyselina benzoová
(acyl) benzoyl
− Příprava:
o Získávají se z přírodních zdrojů (v přírodních látkách se vyskytují volné nebo
vázané ve formě esterů, solí a jiných derivátů), popř. biosyntézou
o Oxidací alkanů, alkenů, arenů nebo primárních alkoholů či aldehydů
2
− Fyzikální vlastnosti:
o Nižší jsou kapaliny ostrého zápachu, některé velmi páchnou (kys. máselná)
o Vyšší jsou kapaliny nebo voskovité látky
o Vysoká teplota varu – tvoří vodíkové můstky
− Chemické vlastnosti:
o Většina karboxylových kyselin patří mezi slabé kyseliny – odštěpují H+
o Kyselost roste se zmenšujícím se počtem atomů uhlíku
o Často tvoří s ostatními molekulami vodíkové vazby – tvoří dimery
1. Neutralizace = reakce kyseliny + hydroxidu → voda + sůl kyseliny (reaguje
atom H)
2. Reakce s neušlechtilým kovem → H2 + sůl (reaguje atom H)
3. Esterifikace = reakce kyseliny + alkoholu → voda + ester (reakce OH skupiny)
4. Reakce se solí kyseliny
5. Zahřívání kyselin a jejich solí → anhydridy (odštěpí se voda)
o Reakce -OH skupiny – jejím nahrazením vznikají FUNKČNÍ DERIVÁTY
o Reakce uhlovodíkového zbytku – vznikají SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY
− Zástupci:
o Kyselina mravenčí
▪ Ostře páchnoucí bezbarvá kapalina, jedovatá
▪ Žíravina, v těle mravenců, potu, kopřivách, …
▪ Konzervační a bakteriocidní účinky
▪ Vzhledem k přítomnosti aldehydické skupiny podléhá snadno oxidaci
(proto často jako redukční činidlo)
▪ Nejsilnější karboxylová kyselina, protože alkylové zbytky ostatních
kyselin působí svým +I efektem proti odštěpení vodíkového kationtu
