KARBOXYLOVÉ KYSELINY A JEJICH SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
(acyl) ftaloyl
benzen-1,4-dikarboxylová
kyselina tereftalová (acyl) tereftaloyl
− Fyzikální vlastnosti:
o Většinou krystalické látky, vyšší nerozpustné ve vodě
− Chemické vlastnosti:
o Silnějšími kyselinami, síla kyseliny roste s vyšším počtem karboxylových skupin
1. Tvorba solí – 2 druhy:
a. Hydrogenšťavelan sodný
b. Šťavelan sodný
2. Chování při zahřátí
a. Dekarboxylace (šťavelová, malonová, fumarová a tereftalová) →
odštěpení CO2
b. Dehydratace (jantarová, glutarová, maleinová, ftalová) → odštěpení
H2O
Vznikají cyklické anhydridy
5
− Zástupci:
o Kyselina šťavelová
▪ Bílá krystalická látka, jedovatá
▪ V přírodě se vyskytuje ve formě vápenaté soli např. šťovík, špenát,
rebarbora, apod. (velké množství může být příčinou ledvinových
kamenů)
▪ Ve vodě málo rozpustná
▪ Vyrábí se tepelným rozkladem mravenčanu sodného
▪ Ve formě dihydrátu velmi stabilní a používá se jako základní látka
v odměrné analýze
▪ Soli šťavelany (oxaláty), např. šťavelan vápenatý
o Kyselina jantarová
▪ Vyskytuje se v nezralých plodech
▪ Lze ji získat destilací jantaru
▪ Zahřátím se mění na cyklický anhydrid
▪ Soli sukcináty
o Kyselina adipová
▪ Bezbarvá krystalická látka
▪ Vyrábí se oxidací cyklohexanolu
▪ Používá se na výrobu polyamidových vláken
o Kyselina ftalová
▪ Bílá krystalická látka
▪ Vyrábí se oxidací naftalenu, nebo o-xylenů
▪ Výroba barviv a indikátorů (fenolftalein)
o Kyselina tereftalová
▪ Vyrábí se oxidací p-xylenů
▪ Výroba polyesterových vláken (tesil)
− SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN:
o Nahrazen jeden nebo více H v uhlovodíkovém zbytku karboxylové skupiny
další charakteristickou skupinou
o Číslování v řetězci:
− Rozdělení:
a) Halogenkyseliny
b) Hydroxykyseliny
c) Oxokyseliny (karbonylová skupina)
d) Aminokyseliny
6
− HYDROXYKYSELINY:
o Karboxylové kyseliny, které mají na uhlovodíkovém zbytku jednu nebo více
hydroxy (-OH) skupin
− Názvosloví:
1. Systematické: hydroxy- + karboxylová kyselina
2. Triviální (kyselina jablečná)
2-hydroxypropionová
kyselina mléčná
2-hydroxybutandiová
kyselina jablečná
2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová
kyselina citronová
2,3- hydroxybutandiová
kyselina vinná
2-hydroxybenzoová
kyselina salicylová
3,4,5-trihydroxybenzoová
kyselina gallová
− Příprava:
1. Hydrolýzou (reakce s vodou)
▪ 𝛼-hydroxykyseliny (substituce)
▪ 𝛽-hydroxykyseliny – hydrolýza nenasycených kyselin (adice)
2. Biochemicky
▪ Fermentací působením mikroorganismů = kvašení (kyselina mléčná,
kyselina citrónová ze sacharidů)
− Fyzikální vlastnosti:
o Krystalické látky, většinou dobře rozpustné ve vodě
o Silnějšími kyselinami než karboxylové kyseliny, ale slabší než halogenkyseliny
− Chemické vlastnosti:
