KARBOXYLOVÉ KYSELINY A JEJICH SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
o Projevují se současně jako kyseliny a alkoholy
1. Reakce kyselin
HO-CH2-COOH + NaOH → HO-CH2-COONa + H2O
2. Chování při zahřívání – dochází k dehydrataci
a. 𝛼-hydroxykyseliny → cyklické estery – laktidy (ze dvou molekul
hydroxykyselin)
7
b. 𝛽-hydroxykyseliny → nenasycené kyseliny
c. 𝛾- a 𝛿-hydroxykyseliny (v kyselém prostředí) → vnitřní estery –
laktony
o Některé hydroxykyseliny jsou opticky aktivní (mléčná, vinná) – chirální uhlík
− Zástupci:
o Kyselina mléčná
▪ Acidum lacticum
▪ Opticky aktivní
▪ Vzniká v mléce, při kvašení zelí a okurek, při svalové činnosti při
nedostatku kyslíku
▪ Inaktivní kyselina mléčná vzniká kvašením mléka, pravotočivá vzniká
ve svalech
▪ V mléčných výrobcích funguje jako přirozené konzervační činidlo
▪ Soli jsou laktáty
o Kyselina citronová
▪ V nezralých plodech
▪ Pro potravinářské účely se vyrábí citronovým kvašením melasy pomocí
plísně
▪ Důležitým metabolickým meziproduktem při aerobních procesech
▪ Využití v potravinářství i lékařství (konzervace krve)
o Kyselina vinná
▪ 2 chirální uhlíky – větší počet forem
▪ Soli jsou vinany (př. vinan draselnosodný – Fehlingův roztok II)
o Kyselina salicylová, acetylsalicylová
▪ Součást léků acylpyrin, aspirin, anopyrin = antipyretika, analgetika;
působí také antirevmaticky a snižují krevní srážlivost (prevence proti
infarktu)
o Kyselina gallová
▪ Obsažena v řadě rostlin, vázána spolu s glukosou v taninu – součást
tříslovin
▪ Lékařství, příprava inkoustů
o AHA kyseliny (ovocné kyseliny)
▪ Souhrnný název pro 𝛼-hydroxykyseliny
▪ Využití v kosmetice jako peeling, hydratace a antioxidanty
− AMINOKYSELINY:
o Vy svých molekulách obsahují karboxylovou skupinu a aminoskupinu NH2,
mají obecný vzorec
o Většina aminokyselin vyskytujících se v přírodě jsou:
▪ 𝛼-kyseliny – mají skupinu NH2 v poloze 𝛼 (vázanou na 2. uhlík ležící
hned vedle uhlíku karboxylu)
▪ L-kyseliny – jejich konfigurace se odvozuje od L-glyceraldehydu
▪ Glycin je jediná opticky neaktivní AMK (neobsahuje chirální uhlík)
8
o v bílkovinách (proteinech) se vyskytuje běžně 20 proteinogenních
aminokyselin
o ESENCIÁLNÍ (nepostradatelné) – lidské tělo je nedovede syntetizovat, musí je
přijímat v potravě, jsou to: valin, leucin, izoleucin, threonin, lysin, methionin,
fenylalanin, tryptofan
o NEESENCIÁLNÍ (postradatelné) – lidské tělo si je dovede syntetizovat, vznikají
transaminacemi z aminokyselin přijatých potravou
− Chemické vlastnosti:
o Bezbarvé, pevné, krystalické sloučeniny s vysokou teplotou tání
o Většinou rozpustné ve vodě, nerozpustné v nepolárních rozpouštědlech
o Většina aminokyselin amfoterní charakter:
▪ Skupina -COOH je příčinou kyselých vlastností; v zásaditém prostředí
