Výrobní činnosti podniku
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- technolog
ad b) Ekonomická příprava
Cílem je stanovit náklady na výrobek, jeho cenu a zjistit, zda výrobek bude ziskový
1. stanovíme normy – stanovují potřebu majetku nebo práce na jednotku výkonu. Rozlišujeme:
normy spotřeby materiálu – vyjadřují max. množství materiálu, které může být spotřebováno na jednotku výkonu (10 kg mouky/100 rohlíků)
normy spotřeby energie – vyjadřují max. množství energie na jednotku výkonu nebo na jednotku výrobního zařízení za jednotku času (kolik energie sežere 1 pec/1 hod.)
normy zásob – vyjadřují průměrné (optimální) množství zásob, které má mít podnik na skladě k plynulému zajišťování výroby nebo prodeje
normy kapacitní – vyjadřují max. výkon jednotky výrobního zařízení za 1 hodinu (stroj udělá za hod. 1 000 výtisků)
odpisové normy (sazby)
výkonové normy
- množství – vyjadřují jaké množství výkonů má být provedeno za jednotku času (kolik ks něčeho se dá udělat za hod.)
- času – vyjadřují čas potřebný na jednotku výkonu (na 1 výlisek je potřeba 5 min.)
normy obsluhy – vyjadřují, kolik pracovníků má obsluhovat příslušné výrobní zařízení nebo kolik zařízení připadá na jednoho pracovníka
normy početních stavů pracovníků – vyjadřují počet pracovníků potřebních k výkonu všech prací v určitém útvaru (účetní, uklízečky…)
2. sestavíme kalkulaci nákladů nového výrobku, stanovíme jeho prodejní cenu (porovnání s konkurencí, s našimi náklady…) – tzv. kalkulace úplných nákladů
3. sestavíme rozpočet nákladů, výnosů a zisku – využíváme kalkulace neúplných N, pomocí které můžeme stanovit minimální výši prodeje pro dosažení zisku
ad c) Organizační příprava výroby
= organizace výrobních pracovišť = uspořádání dílen, pracovišť a výrobního zařízení
- uspořádání:
- technologické – výroba probíhá v několika dílnách, do každé dílny se soustřeďují zařízení stejného typu (do jedné šicí stroje, do další žehlící…) -> výrobek prochází několika dílnami
výhody – snadná organizace práce
nevýhody – dlouhá cesta výrobku a tím i delší doba výroby
- předmětné – celá výroba probíhá v jedné dílně
výhody – krátké cesty, nízké přepravní náklady
nevýhody – obtížná organizace práce, obtížná změna výr. programu (neboť je
nutno změnit nastavení strojů) -> uspořádání je tedy vhodné pro
velkosériovou a hromadnou výrobu
proudová výroba – výroba na výrobních linkách (pracoviště jdou za sebou, tak
jak následují jednotlivé operace)
Plánování výroby
Plán výroby – určuje, které druhy z výr. programu a v jakém množství budou vyráběny (co teď zrovna budeme dělat z toho, co umíme)
Plán vychází z:
plánu prodeje (vypracovaného dle průzkumu trhu)
propočtu kapacity podniku
uzavřených smluv s odběrateli