Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Jatečná masa, drůbež, ryby, zvěřina

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (31.33 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.


Zmrazené ryby:

  • porcované ryby necháme pře tepel. úpravou krátce rozmrazit

  • ryby vcelku vkládáme k rozmrazení do studené vody, můžeme osolit

  • rozmrazené ryby již nezmrazujeme!!

Způsoby tepelné úpravy ryb:

Smažení:

  • tato úprava je u nás velmi oblíbená

  • smažit můžeme v trojobalu, strouhanku můžeme nahradit nebo doplnit jinou surovinou, těstíčko (vinné, sýrové, pivní, žampiónové)

  • smažení je velice obtížné, ryba obsahuje velké množství vody, ta se při smažení uvolňuje a ochlazuje olej, pokud se nám nepodaří udržovat dostatečnou teplotu, obal nám odpadne

  • mraženou rybu necháme rozmrazit a poté obalujeme

  • mražené polotovary, rybí prsty smažíme nerozmražené, dbáme na dostatečnou teplotu tuku

Příklady pokrmů a technologický postup:

  • Kapr, candát, štika, pstruh smažený – očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme, obalíme v trojobalu a smažíme v dostatečném množství oleje.

  • Kapr smažený ve vinném těstíčku – očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme. Z vajec, vína a hl. mouky připravíme těstíčko. Necháme chvíli odležet a namáčíme do něj porce kapra, okamžitě vložíme do rozehřátého oleje a smažíme.

  • Kapr smažený v sýrovém těstíčku – očištěnou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme. Z vajec, mléka, hrubé mouky, slaniny a tvrdého sýru připravíme těstíčko. Necháme chvíli odležet a namáčíme do něj porce kapra. Okamžitě vložíme do oleje a smažíme.

  • Kapr smažený v žampiónovém těstíčku – osolíme, z vajec, vína, hrubé mouky, žampiónů a trochy oleje připravíme těstíčko. Necháme chvíli odležet a namáčíme do něj porce kapra, okamžitě vložíme do rozehřátého oleje a smažíme.

Úprava sekaného rybího masa, vnitřností

  • Využíváme odřezky ryb nebo menší kousky rybího filé

  • Tyto kousky semeleme, někdy pouze nasekáme nožem

  • Před mletím musíme odstranit všechny větší a tvrdé kosti

  • Musíme zahustit, protože rybí maso je řídké, obsahuje mnoho vody

  • Doplníme ostatními surovinami dle TP a tepelně zpracujeme

Příklady pokrmů a technologický postup

  • Karbanátek z rybího masa – vykostíme a nameleme s cibulí, přidáme vejce, sůl, hl. mouku a mléko, tvarujeme karbanátky. Obalujeme v trojobalu a smažíme.

  • Sekaná pečeně z rybího masa – vykostíme a nameleme s cibulí. Vejce, sůl, hl. mouku a mléko za pomocí strouhanky tvarujeme šišky. Vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme. V průběhu pečení podléváme, po upečení maso vyjmeme a výpek vyrestujeme do tuku. Zaprášíme hl. moukou, zalijeme vývarem z ryb, provaříme, dochutíme, přecedíme.

  • Smažené rybí krokety – vykostíme, nasekáme nožem. Připravíme si hustý bešamel (tuk, hl. mouka, mléko), přidáme žampióny, vejce, sůl, pomocí strouhanky tvarujeme krokety. Obalíme v trojobalu a smažíme

Témata, do kterých materiál patří