Jatečná masa, drůbež, ryby, zvěřina
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Srnčí plec, kýta, pečeně na víně
(mufloní, dančí, jelení)
Vykostěné maso odblaníme, protkneme proužky slaniny, mírně osolíme
Stáhneme motouzem, opečeme krátce na 1/3 tuku a vyjmeme
K tuku přidáme 1/3 dávky tuku, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli
Část cukru, společně osmažíme za stálého míchání do nahnědlé barvy a zastříkneme vodou
Do základu vložíme opečené maso, zastříkneme octem, přidáme koření, na plátky nakrájený citrón, rajčat. protlak, dusíme téměř doměkka
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou
Pečlivě rozšleháme, podle potřeby přidáme vodu a za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut
Ke konci varu přidáme džem a víno
Šťávu podle potřeby dochutíme cukrem a dosolíme
Nakonec ji procedíme a znovu krátce povaříme
Zajíc na smetaně
Opláchnutý a odblaněný hřbet, zadní běhy protkneme slaninou a osolíme
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmažíme na části tuku
Zastříkneme octem a vodou, přidáme koření, na plátky nakrájený citrón a uvedeme do varu
Do vařícího základu přidáme maso a dusíme doměkka (přelíváme šťávou)
Udušené maso vyjmeme, šťávu zahustíme (tuk, mouka)
Pečlivě rozšleháme, podle potřeby rozředíme vodou a vaříme 20 minut
Asi v polovině varu do omáčky přidáme hořčici a omáčku zjemníme mlékem a smetanou
Před ukončením varu přidáme víno, omáčku podle potřeby přisolíme a přichutíme cukrem, dovaříme, přecedíme
Zajíc pečený na slanině
Stejné jako zajíc na smetaně, akorát je tam slanina, bez octa a vína, bez citrónu, peče se
Příprava zvěřiny černé
Divočák, prase divoké (kanec – kňour, bachyně, sele)
Nejchutnější pokrmy se připravují z mladých divočáků o hmotnosti 50 kg
Maso této zvěřiny je tužší, hůře stravitelné
V době páření má maso nepříjemnou pachuť
V kuchyni připravujeme tento druh zvěřiny podle zvyklostí ze staročeské kuchyně (kančí kýta se šípkovou omáčkou nebo se smetanovou omáčkou, kančí guláš)
Kančí bok pečený na česneku
Vykostěné maso očistíme, opláchneme, zeleninu nakrájíme na plátky společně s cibulí
Osmahneme, zastříkneme vodou, citrón
Do vařícího základu vložíme maso a dusíme doměkka (obracíme, podléváme)
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme, rozšleháme, rozředíme, přidáme brusinkový kompot, rybízový džem, křen, muškátový oříšek, hořčici, vaříme 20 minut
Ke konci varu omáčku dochutíme červeným vínem
Guláš z divočáka
Očištěné, opláchnuté maso nakrájíme na kostky (50g)
Na části tuku osmažíme cibuli, papriku, zalijeme vodou, rajčatový protlak, sůl, rozetřený česnek, opláchnutý, nakrájený citrón, kmín, vložíme maso
Maso dusíme v základu doměkka, vyjmeme, základ zahustíme zásmažkou, rozšleháme, rozředíme vodou, přidáme majoránku
Vaříme 20 minut, přisolíme, přecedíme