Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Jatečná masa, drůbež, ryby, zvěřina

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (31.33 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Srnčí plec, kýta, pečeně na víně
(mufloní, dančí, jelení)

  • Vykostěné maso odblaníme, protkneme proužky slaniny, mírně osolíme

  • Stáhneme motouzem, opečeme krátce na 1/3 tuku a vyjmeme

  • K tuku přidáme 1/3 dávky tuku, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli

  • Část cukru, společně osmažíme za stálého míchání do nahnědlé barvy a zastříkneme vodou

  • Do základu vložíme opečené maso, zastříkneme octem, přidáme koření, na plátky nakrájený citrón, rajčat. protlak, dusíme téměř doměkka

  • Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou

  • Pečlivě rozšleháme, podle potřeby přidáme vodu a za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut

  • Ke konci varu přidáme džem a víno

  • Šťávu podle potřeby dochutíme cukrem a dosolíme

  • Nakonec ji procedíme a znovu krátce povaříme

Zajíc na smetaně

  • Opláchnutý a odblaněný hřbet, zadní běhy protkneme slaninou a osolíme

  • Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmažíme na části tuku

  • Zastříkneme octem a vodou, přidáme koření, na plátky nakrájený citrón a uvedeme do varu

  • Do vařícího základu přidáme maso a dusíme doměkka (přelíváme šťávou)

  • Udušené maso vyjmeme, šťávu zahustíme (tuk, mouka)

  • Pečlivě rozšleháme, podle potřeby rozředíme vodou a vaříme 20 minut

  • Asi v polovině varu do omáčky přidáme hořčici a omáčku zjemníme mlékem a smetanou

  • Před ukončením varu přidáme víno, omáčku podle potřeby přisolíme a přichutíme cukrem, dovaříme, přecedíme

Zajíc pečený na slanině

  • Stejné jako zajíc na smetaně, akorát je tam slanina, bez octa a vína, bez citrónu, peče se

Příprava zvěřiny černé

Divočák, prase divoké (kanec – kňour, bachyně, sele)

  • Nejchutnější pokrmy se připravují z mladých divočáků o hmotnosti 50 kg

  • Maso této zvěřiny je tužší, hůře stravitelné

  • V době páření má maso nepříjemnou pachuť

  • V kuchyni připravujeme tento druh zvěřiny podle zvyklostí ze staročeské kuchyně (kančí kýta se šípkovou omáčkou nebo se smetanovou omáčkou, kančí guláš)


Kančí bok pečený na česneku

  • Vykostěné maso očistíme, opláchneme, zeleninu nakrájíme na plátky společně s cibulí

  • Osmahneme, zastříkneme vodou, citrón

  • Do vařícího základu vložíme maso a dusíme doměkka (obracíme, podléváme)

  • Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme, rozšleháme, rozředíme, přidáme brusinkový kompot, rybízový džem, křen, muškátový oříšek, hořčici, vaříme 20 minut

  • Ke konci varu omáčku dochutíme červeným vínem

Guláš z divočáka

  • Očištěné, opláchnuté maso nakrájíme na kostky (50g)

  • Na části tuku osmažíme cibuli, papriku, zalijeme vodou, rajčatový protlak, sůl, rozetřený česnek, opláchnutý, nakrájený citrón, kmín, vložíme maso

  • Maso dusíme v základu doměkka, vyjmeme, základ zahustíme zásmažkou, rozšleháme, rozředíme vodou, přidáme majoránku

  • Vaříme 20 minut, přisolíme, přecedíme

Témata, do kterých materiál patří