Výroba vína a lihovin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Ošetřování moštu
• provzdušňování – při drcení a lisování moštu --›kyslík je důležitý pro rozmnožování kvasinek
• odkalení – provádí se u poškozených, zablácených hroznů
- zahrnuje sedimentaci, filtraci, odstřeďování
• síření – ničení patogenních MO
Příprava zákvasu
- získaný mošt se vysteriluje a ochladí na 18°C
- následuje zaočkování čistou kulturou
- po 2-3 dnech nastává kvašení --›v této fázi lze použít jako zákvas do kvasných nádob
Druhy kvašení
Samovolné – kvasinky jsou obsaženy v moštu --›začnou samovolně prokvašovat
Kulturní – použití kulturních vinných kvasinek (vinaři)
- řízené průmyslové kvašení
- nikdy nezkvašují laktózu (vinné kvasinky)
Fáze kvašení
Zakvašování (lidově rozkvášení)
- trvá 12-20 hodin, kvasinky se přizpůsobují prostředí, připravují se k růstuHlavní kvašení (bouřlivé)
- nastává druhý až třetí den, tvoří se při něm maximální množství ethanolu, nastává velký únik oxidu uhličitého
- trvá 12-14 dníDokvašování
- trvá nejdéle 1-2 měsíce
- kvasinky přestávají metabolizovat --›spotřebovávají poslední zbytky cukru
Čiření vína = odkalování
a) samovolné
b) kulturní – použití různých čiřidel
Ošetření a školení vína
- takové úpravy, které zlepšují kvalitu vína
- patří sem
• dolévání
• čištění
• čiření
• filtrace
• stáčení – víno nesmí dlouho ležet na kalech
• zrání – vytvoření chuťových a aromatických látek ve víně
- při filtraci se používají křemelinové filtry (svíčkové)
Úprava vína
- poslední úprava – před vlastním stáčením
- používají se 2 likéry
•tyrážní – výluh z hroznového cukru
• expediční – navíc koňak
Lahvování
- stáčení do lahví --›0,7 nebo 1 litr
- malí vinaři – ruční plničky
- ostatní --›automatické plnění
LIHOVINY
Vlastní výroba lihu:
- líh je vodný roztok ethanolu
- výroba patří k nejstarším v potravinářském průmyslu
- podstatou je ethanolové kvašení --›ze zákvasného substrátu se líh získá destilací
- druhy lihovarů
a) zemědělské
b) průmyslové
Zemědělský lihovar
- základní surovina je škrobnatá, která se nejprve paří v pařácích za přetlaku
- pařením se uvolní škrob z buněk a zmazovatí
Pařené brambory nebo obilí
- do zapařovací kádě, kde se smíchá s H₂O --›přidáme zelený slad
- obsahuje hodně enzymů --›škrob se mění na maltózu --›cukřením a zmazovatěním vzniká sladká zápara --›ochlazení --›přidáním kvasinek
- zákvas se vytvoří z droždí:
• přidání do kvasných kádí
• kvašení několik dní
• vznik lihu ze zákvasné zápary
• destilace
Průmyslový lihovar
– jediná surovina je melasa
- nutná úprava melasy – má vysoký obsah cukrů a PH
- ředí se vodou, okyseleno, přídavek živin – vzniká sladká zápara
- příprava zákvasu
• z čisté kvasné kultury
• připravený zákvas --›k zápaře --›kvašení