Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Výroba vína a lihovin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20.16 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Ošetřování moštu
• provzdušňování – při drcení a lisování moštu --›kyslík je důležitý pro rozmnožování kvasinek
• odkalení – provádí se u poškozených, zablácených hroznů
- zahrnuje sedimentaci, filtraci, odstřeďování
• síření – ničení patogenních MO

Příprava zákvasu
- získaný mošt se vysteriluje a ochladí na 18°C
- následuje zaočkování čistou kulturou
- po 2-3 dnech nastává kvašení --›v této fázi lze použít jako zákvas do kvasných nádob

Druhy kvašení

  1. Samovolné – kvasinky jsou obsaženy v moštu --›začnou samovolně prokvašovat

  2. Kulturní – použití kulturních vinných kvasinek (vinaři)
    - řízené průmyslové kvašení
    - nikdy nezkvašují laktózu (vinné kvasinky)

Fáze kvašení

  1. Zakvašování (lidově rozkvášení)
    - trvá 12-20 hodin, kvasinky se přizpůsobují prostředí, připravují se k růstu

  2. Hlavní kvašení (bouřlivé)
    - nastává druhý až třetí den, tvoří se při něm maximální množství ethanolu, nastává velký únik oxidu uhličitého
    - trvá 12-14 dní

  3. Dokvašování
    - trvá nejdéle 1-2 měsíce
    - kvasinky přestávají metabolizovat --›spotřebovávají poslední zbytky cukru

Čiření vína = odkalování
a) samovolné
b) kulturní – použití různých čiřidel

Ošetření a školení vína
- takové úpravy, které zlepšují kvalitu vína
- patří sem
• dolévání
• čištění
• čiření
• filtrace
• stáčení – víno nesmí dlouho ležet na kalech
• zrání – vytvoření chuťových a aromatických látek ve víně
- při filtraci se používají křemelinové filtry (svíčkové)

Úprava vína
- poslední úprava – před vlastním stáčením
- používají se 2 likéry
•tyrážní – výluh z hroznového cukru
• expediční – navíc koňak

Lahvování
- stáčení do lahví --›0,7 nebo 1 litr
- malí vinaři – ruční plničky
- ostatní --›automatické plnění

LIHOVINY

Vlastní výroba lihu:
- líh je vodný roztok ethanolu
- výroba patří k nejstarším v potravinářském průmyslu
- podstatou je ethanolové kvašení --›ze zákvasného substrátu se líh získá destilací
- druhy lihovarů
a) zemědělské
b) průmyslové

  1. Zemědělský lihovar
    - základní surovina je škrobnatá, která se nejprve paří v pařácích za přetlaku
    - pařením se uvolní škrob z buněk a zmazovatí

Pařené brambory nebo obilí
- do zapařovací kádě, kde se smíchá s H₂O --›přidáme zelený slad
- obsahuje hodně enzymů --›škrob se mění na maltózu --›cukřením a zmazovatěním vzniká sladká zápara --›ochlazení --›přidáním kvasinek
- zákvas se vytvoří z droždí:
• přidání do kvasných kádí
• kvašení několik dní
• vznik lihu ze zákvasné zápary
• destilace

  1. Průmyslový lihovar
    – jediná surovina je melasa
    - nutná úprava melasy – má vysoký obsah cukrů a PH
    - ředí se vodou, okyseleno, přídavek živin – vzniká sladká zápara
    - příprava zákvasu
    • z čisté kvasné kultury
    • připravený zákvas --›k zápaře --›kvašení

Témata, do kterých materiál patří