Výroba vína a lihovin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Druhy kvašení
1) klasické – probíhá v jediné nádobě, kvasinky se neoddělují
2) kvašení zvratnou separací – v zakvašování se používají kvasinky oddělené v předcházející prokvašené zápary
- proces kontinuální – nepřetržitě probíhá ve více kvasných kádích
- kvašení probíhá asi 20 hodin a pak nastává destilace
Zařízení na destilaci lihu
1) periodický způsob – opakuje se
- kotlík, chladič, jímky na destilát a součástí kotlíku vždy teploměr
2) kontinuální – nepřetržitý, umožňuje lepší oddělení složek
- zařízení se skládá z destilačních kolon, ve spodní části je kotlík a je tam několik pater destilační kolony
Rozložení složek
1) úkap – všechny složky s bodem varu nižším než ethanol
2) průkap – vlastní destilát – koncentrace má být asi 50%
3) dokap – látka s bodem varu vyšší než ethanol, destilací se získá lihovina
Druhy rafinací
• fyzikální
• chemické
- účinnost destilace se zvyšuje tzv. deflegmací (zkoncentrování)
Rozdělení lihovin
- patří sem nápoje, jejichž základní složkou je ethanol, který vzniká přímým zkvašením cukrů a následnou destilací
Pravé destiláty – jsou jednosložkové nápoje, ethanol se získá zkvašením tekutiny (whiskey – z ječmene, vodka – z obiloviny)
Ovocné destiláty – ethanol pochází z jednoho druhu ovoce (slivovice, hruškovice)
- pálenky – připravují se z různých druhů ovocných směsíŘezané destiláty – alkoholické nápoje vzniklé smícháním lihu a pravého destilátu, mícháme je v poměru: 1 díl destilátu a 3 díly lihu (borovička)
Likéry – alkoholické nápoje, které obsahují v 1 litru min. 100g cukru nebo jiných sladidel
Ostatní lihoviny – alkoholické nápoje vyrobené smícháním lihu, destilátu, vody, chuť. látek, výluhů z kyselin, barviva (rum)
Rozdělení vín
Tichá vína
a) stolní – nejobyčejnější – hrozny z celé EU, neoznačuje se odrůda, 7-11% alkoholu
b) zemské – hrozny tuzemské – z dané oblasti, označí se odrůda, oblast i ročník
- rozdělení podle jakosti:
a) odrůdové
b) známkové
Tuzemské hrozny – z jedné oblasti kde byli vyrobeny tak byly i sklizeny
Jakostní tichá vína s přívlastkem – na víno lze použít max. 3 odrůdy
- druhy jakostních vín s přívlastkem:
• kabinetní – lehčí suchá
• pozdní sběr – kvalitní, suchá polosuchá
• výběr z hroznů – plné, vyšší obsah alkoholu
• výběr z bobulí – plná, polosladká a sladká
• výběr z cibé – téměř vysušené hrozny, sladké
• vína ledová – sklizeň v -7° zmrzlé hrozny, při lisování nesmí hrozny rozmrznout
• slámová vína – min. 3 měsíce po sklizni zrají na slámě, sladká, vzácná a drahá
- dělení podle obsahu cukru:
• suchá – do 4g/l
• polosuchá – 4-12g/l
• polosladká – 12-45g/l
• sladká – 45 a více g/lŠumivá vína
- dělení:
a) sekty – kvašení v lahvích nebo tancích - CO₂ vzniká druhotným kvašením cukru
b) perlivá – vyrábí se sycením přírodních vín s CO₂
- dělení podle obsahu cukru:
• BRUT nature (míň než 3g/l)
• BRUT – nižší než 12g/l
• Extra dry – 12-17g/l
• sec – 17-32g/l
• demi sec – 32-50g/l