Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zdravý životní styl a negativní sociálně-patologické jevy

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (84.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Neměli bychom se uchylovat k různým extrémním přístupům, založeným na absolutním odmítání určitých potravin (např. makrobiotika), nebo naopak na přílišné upřednostňování určitých postupů (místo snídaně vypít ráno jen skleničku ovocného džusu, zcela vymýtit tak nezdravé látky, jako jsou tuky nebo cukry). Člověk je jako živočišný druh všežravec, proto mu jednostranná výživa (ať je to maso nebo rostlinná strava) neprospívá. Měl by jíst všechno, i když v určitých, každému individuálně vyhovujících poměrech.

Obecné zásady a přístupy k výživě a ke stravování

- nekuřte a nepijte alkohol

- naučte se jídlo vychutnávat, nejezte rychle a ve stresu, abyste si nezpůsobili žaludeční vředy

- stravujte se častěji a dávejte si menší porce

- jídlo si v průběhu dne vhodně rozdělte (doporučuje se, aby 20% tvořila snídaně, 10%

svačina, 40% oběd, 10% svačina a 20% večeře)

- nepřejídejte se a nezatěžujte tak svůj zažívací systém

- vyhýbejte se nejrůznějším polotovarům a mraženým výrobkům

Lidé potřebují výživné látky jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a vodu. Esenciální aminokyseliny (složky bílkovin) jsou potřeba pro tvorbu buněk, především svalových.

Esenciální mastné kyseliny jsou potřeba pro tvorbu mozkových buněk.

Vitamíny

Vitamín je látka, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.

Existuje 13 základních typů vitamínů, získáváme je z potravy a každý z nich hraje důležitou úlohu v určitém odvětví, je proto třeba doplňovat všechny druhy vitamínů, aby náš organismus mohl dobře fungovat a byl chráněný vůči různým onemocněním.

Vitamín A například na zrak, vitamíny B-komplexu pro naše nervové funkce, vitamín C je především vynikajícím antioxidantem a posilovačem našeho imunitního systému, vitamín D pro správný vývoj kostí a zubů, vitamín E pro celkovou imunitu a nervový systém, vitamín F je základní složkou pro tvorbu buněčných membrán a vitamín K ovlivňuje srážlivost krve.

Nedostatek vitamínů může způsobovat poruchy různého druhu a to i velmi závažné, ale stejně jako je nebezpečný nedostatek vitamínů, hrozí nebezpečí i u předávkování, tzv. hypervitaminóze a to zvláště u vitamínů rozpustných v tucích, protože tyto vitamíny se ukládají v játrech a mohou způsobit řadu onemocnění, která jsou velmi nebezpečná. V případě nedostatku je možné vitamíny doplnit synteticky, v případě přebytku je nutno omezit příjem určitého vitamínu z potravy.

Vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (B-komplex, C) a rozpustné v tucích (A, D, E, K). Vitamíny rozpustné ve vodě se vylučují močí, vitamíny rozpustné tucích se ukládají, proto je možné se jimi předávkovat.

Témata, do kterých materiál patří