4.Zdr.pr
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Stravovací režim
Pravidelnost, 5–6 x denně
intervaly mezi jednotlivými jídly cca 3 hodiny
2–3 hodiny před spaním
Optimální rozložení stravy
Stravovací režim, potravinová pyramida
Funkční potraviny, preventivní výživa – probiotika, prebiotika, fytoestrogeny, rostlinné fenoly aj. Indikace doplňků stravy.
Musí být skutečnými potravinami, nesmí mít tabletovou ani práškovou formu a jako běžné potraviny by se měly (poměrně často) konzumovat.
Funkční potravina musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví.
Do této kategorie se tedy nepočítají potraviny obohacené (fortifikované) vitaminy nebo minerálními látkami – funkční potravina by měla poskytnout tyto látky ve větším, takzvaně nutričně významném množství.
Zatím stále problematická je legislativní stránka této problematiky a její sjednocení v rámci Evropské unie je ještě nedořešeno.
Česká zemědělská a potravinářská inspekce pečlivě hlídá, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Potravinu například nelze jednoduše označit tvrzením, že její pravidelná konzumace vede k prevenci určité choroby.
Pokud chce výrobce takto svůj produkt označit, musí absolvovat dlouhé a nákladné zkoušky výrobku, podobné jako v případě lékových studií.
Příklady funkčních potravin
Kysané mléčné výrobky
Výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny
Speciální tuky – s obsahem kyseliny gama-linoleové
Potraviny vhodné ke snižování nadváhy – bílkovinný plátek, šmakoun
Probiotika
Jsou živým doplňkem stravy
Příznivě ovlivňují zdraví člověka a zlepšují mikrobiální střevní mikroflóru
Zvyšují imunitní schopnost organismu
Mezi probiotické kultury patří – lactobacillus casei, bifidobacterium bifidum, breve nebo longum – jsou v jogurtu, kefíru, podmáslí
Prebiotika
Je nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta.
Zpravidla se jedná o těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy.
Ty se v tlustém střevě stávají substrátem pro některé žádoucí bifidobakterie, které je prokvašují (hlavními odpadními produkty jsou kyselina máselná, propionová či octová).
Je důležité vybrat takové oligosacharidy, které nezpůsobují výraznější nadýmání či ještě výraznější trávící problémy, což vyřazuje mnoho druhů oligosacharidů, zejména obsažených v luštěninách (např. rafinózu, stachyózu a další).
Fytoestrogeny
Jsou vícesytné fenoly strukturou podobné steroidním hormonům, které lze nalézt v některých rostlinách, například v sójových bobech
Do jisté míry mohou nahrazovat účinek estrogenů v organismu
Mění se v zažívacím traktu na látky s estrogenními účinky
Rostlinné fenoly
Rostlinné fenoly mají výrazné antioxidační účinky.
Pomáhají upravovat vysoký krevní tlak, působí jako prevence aterosklerózy, rakoviny a dalších nemocí.