Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4.Zdr.pr

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (963.21 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Doplňky stravy

  • Patří do zvláštní kategorie potravin

  • Obsahují vitamíny, minerály a další látky, které dodají do organismu potřebné živiny

  • Doplňky stravy bereme v případě, že naše tělo nezískává v dostatečné míře látky z běžné stravy, v případě prevence nebo jako doplněk při náročných fyzických aktivitách

  • Přípravky, které vypadají podobně jako léčivé přípravky (prodávají se v lékárnách i mimo ně), ale jsou zvláštní kategorií potravin

  • Jako účinné složky obsahují vitamíny, minerály a další látky, dříve označované jako tzv. potravní doplňky.

  • Doplňky stravy mají dodat organismu živiny, které potřebuje, ale nezískává je v dostatečné míře v běžné stravě, nebo jiné látky, které podle výrobců přípravku mají příznivý účinek na zdravotní stav

  • Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.

Přítomnost aditiv v potravinách

  • Jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně, atd.

  • V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny.

  • Dělí se na:

    • Antioxidanty, barviva, konzervanty, kyseliny, regulátory, tavicí soli, kypřící látky, sladidla, zahušťovadla, želírující látky, stabilizátory, emulgátory, rozpouštědla a nosiče, …

E čísla druhy aditiv E100–E199 barviva E200–E299 konzervanty E300–E399 antioxidanty, regulátory kyselosti E400–E499 emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory E500–E599 protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla E600–E699 látky zvýrazňující chuť a vůni E900–E999 lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty E1000–E1999 další látky Rozdělení přídatných látek do skupin potravinových aditiv je jen orientační, jsou zařazeny jen některé druhy aditiv obsahující velké množství látek, některá aditiva spadají do více skupin

Sacharidy - jejich složení, členění, metabolismus, zdroje v potravě, denní doporučené dávky, význam pro organismus, projevy nedostatku či nadbytku v organismu.

  • Sacharidy jsou „levné potraviny“ – náklady na jejich produkci jsou nejnižší (škroby, cukry – tj. brambory, rýže, obilí, těstoviny)

  • Mělo by jich být v potravě 50-55 %

  • Podíl škrobovin by měl být vyšší (rýže, brambory, cereálie) , naopak podíl řepného cukru by se měl snižovat

  • V krvi a tkáňovém moku cirkuluje glukóza, v játrech a sval. tkáni je zásobní glykogen (živočišný škrob)

  • Glukóza hlavní energetický substrát, hladina je regulována

  • Inzulín zajišťuje přesun glukózy z krve do tkání – nedostatek vede k cukrovce

Témata, do kterých materiál patří