4_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Doplňky stravy
Patří do zvláštní kategorie potravin
Obsahují vitamíny, minerály a další látky, které dodají do organismu potřebné živiny
Doplňky stravy bereme v případě, že naše tělo nezískává v dostatečné míře látky z běžné stravy, v případě prevence nebo jako doplněk při náročných fyzických aktivitách
Přípravky, které vypadají podobně jako léčivé přípravky (prodávají se v lékárnách i mimo ně), ale jsou zvláštní kategorií potravin
Jako účinné složky obsahují vitamíny, minerály a další látky, dříve označované jako tzv. potravní doplňky.
Doplňky stravy mají dodat organismu živiny, které potřebuje, ale nezískává je v dostatečné míře v běžné stravě, nebo jiné látky, které podle výrobců přípravku mají příznivý účinek na zdravotní stav
Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.
Přítomnost aditiv v potravinách
Jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně, atd.
V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny.
Dělí se na:
Antioxidanty, barviva, konzervanty, kyseliny, regulátory, tavicí soli, kypřící látky, sladidla, zahušťovadla, želírující látky, stabilizátory, emulgátory, rozpouštědla a nosiče, …
jsou zařazeny jen některé druhy aditiv obsahující velké množství látek,
některá aditiva spadají do více skupin
Sacharidy - jejich složení, členění, metabolismus, zdroje v potravě, denní doporučené dávky, význam pro organismus, projevy nedostatku či nadbytku v organismu.
Sacharidy jsou „levné potraviny“ – náklady na jejich produkci jsou nejnižší (škroby, cukry – tj. brambory, rýže, obilí, těstoviny)
Mělo by jich být v potravě 50-55 %
Podíl škrobovin by měl být vyšší (rýže, brambory, cereálie) , naopak podíl řepného cukru by se měl snižovat
V krvi a tkáňovém moku cirkuluje glukóza, v játrech a sval. tkáni je zásobní glykogen (živočišný škrob)
Glukóza hlavní energetický substrát, hladina je regulována
Inzulín zajišťuje přesun glukózy z krve do tkání – nedostatek vede k cukrovce