Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (791.97 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Jednoduché cukry

  • Glukóza

  • Fruktóza 6

  • Galaktóza

  • Ribóza 5

  • Deoxyribóza

Disacharidy

  • Sacharóza

    • Řepný cukr: glukóza + fruktóza

  • Laktóza

    • Mléčný cukr: glukóza + galaktóza

Polysacharidy

  • Škroby

    • Amylóza

    • Amyloektin

  • Glykogen

  • Složeny z glukózových jednotek při trávení se na ně štěpí

Metabolismus glukózy

  • Procesy vedoucí k získání energie

  • Glukózu mohou využívat všechny bb

  • Anaerobní glykolýza

    • 2 mol laktát nebo Ala, 2 mol ATP

  • Aerobní oxidace

    • vzniknou : H2O,CO2, 38 mol ATP

  • 1g Glc = 17kJ (4 kcal)

Glukóza (glc)

  • Nezbytná pro ery, leu, dřeň ledvin, ischemické tkáně

  • CNS

  • Malé zásoby sacharidů (glykogen) 12-18 hodin

  • Játra – zdroj glc k udržování glykémie
    - novotvorba glc z laktátu, z Ala, glycerolu

Potřeba glukózy (glc)

  • Minimální množství pro závislé tkáně 150 g/24 hod

  • Max 3-4 mg/kg za min

    • 400g/70 kg/24 h

Sacharidy mají v organismech důležité funkce:

  • Zdroj a krátkodobá zásoba energie (glukóza, fruktóza)

  • Zásobní látky (škrob, glykogen, inulin)

  • Stavební materiál (celulóza, chitin)

  • Složky některých složitějších látek (nukleových kyselin, hormonů, koenzymů)

Nedostatek sacharidů

  • Únava, zhoršení svalstva, chutě na sladké, výkyvy glykémie, poškození ledvin a jater, špatná koncentrace

Nadbytek sacharidů

  • Nadbytek – tloustnutí

Proteiny jejich složení, členění, metabolismus, zdroje v potravě, denní doporučené dávky, význam pro organismus, projevy nedostatku či nadbytku v organismu.

  • V proteinech jsou aminokyseliny vzájemně vázány aminoskupinami –NH2 a karboxylovými skupinami –COOH amidovou vazbou –NH–CO– (amidy), která se v případě proteinů nazývá peptidová vazba.

  • Podle počtu aminokyselin, které jsou v molekule takto navázány, rozlišujeme

    • Oligopeptidy (obsahují 2–10 aminokyselin)

    • Polypeptidy (obsahují 11–100 aminokyselin, podle některých 11–50 aminokyselin )

    • Vlastní bílkoviny - proteiny (více než 100 aminokyselin, podle některých více než 50 aminokyselin).

  • Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce.

    • Stavební (kolagen, elastin, keratin)

    • Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin)

    • Zajišťující pohyb (aktin, myosin)

    • Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory, …)

    • Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen)

Metabolismus bílkovin

  • Metabolismus bílkovin je souhrn různých biochemických procesů, při nichž jsou syntetizovány a rozkládány bílkoviny.

  • Základní stavební částicí bílkovin jsou aminokyseliny, a tak je zřejmé, že se bez nich tzv. proteosyntéza neobejde.

  • Některé aminokyseliny je schopné tělo vyrábět samo, jiné musí přijímat v potravě (k těmto tzv. esenciálním aminokyselinám patří u člověka v dospělosti 12 aminokyselin, v dětství 14)

  • Bílkoviny jsou ve většině případů kódovány v specifických úsecích v DNA organismů.

  • Tyto úseky (tzv. geny) jsou přepisovány v procesu transkripce do mRNA a na ribozomu následně dochází k výrobě proteinů (translaci) za účasti této mRNA a jednotlivých aminokyselin napojených na specifické tRNA

  • Rozklad proteinů se také nazývá proteolýza.

  • Bílkoviny se tráví na aminokyseliny, v krvi je určitá stálá hladina aminokyselin.

  • Zdrojem aminokyselin jsou jednak bílkoviny z potravy, jednak opotřebované bílkoviny z tkání; malé množství aminokyselin vzniká při přeměně sacharidů.

  • Aminokyseliny jsou potřebné: k syntéze stavebních bílkovin těla, k syntéze enzymů a hormonů, k syntéze plazmatických bílkovin, k přeměně na sacharidy.

  • Část aminokyselin se odbourává na jednodušší látky a při tom se získává energie.

  • Bílkoviny se neukládají do zásob.

  • Při katabolickém odbourání aminokyselin dochází nejdříve k jejich deaminaci.

  • Aminové skupiny se odštěpují ve formě toxického amoniaku, který je v jaterních buňkách v tzv. ornitinovém cyklu přeměněn na močovinu, jež je krví zanesena do ledvin a vyloučena močí z těla.

  • Uhlíkaté zbytky aminokyselin se začleňují do Krebsova cyklu, kde jsou dekarboxylovány a dehydrogenovány

  • Mezi enzymy štěpící bílkoviny patří např. pepsin (v žaludku), směs enzymů zvaná erepsin (v tenkém střevě) nebo také trypsin a chymotrypsin (produkované slinivkou břišní).

  • Mezi hormony řídící štěpení bílkovin patří glukokortikoidy, somatotropin, testosteron a insulin.

Témata, do kterých materiál patří