Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (791.97 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Nedostatek proteinů

  • Nedostatek proteinů ve stravě se často vyskytuje současně s nedostatečným přívodem energie, což může vést až ke katabolismu organismu.

Nadbytek proteinů

  • Nadměrný přívod proteinů ve stravě vede k některým orgánovým funkčním změnám.

  • Dochází k vzestupu krevního tlaku – zvýšený onkotický tlak bílkovin „nasává“ do cév vodu a to vede ke zvýšení filtrace v ledvinách, a také ke zvýšené přeměně živin, čímž jsou zatěžována játra. V některých případech stoupá riziko dny.

Lipidy - jejich složení, členění, metabolismus, zdroje v potravě, denní doporučené dávky, význam pro organismus, projevy nedostatku či nadbytku v organismu.

  • Jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu.

  • Mohou být v kapalném nebo pevném skupenství.

  • Chemicky se jedná o estery vyšších karboxylových kyselin (nasycených i nenasycených) – tedy látky skládající se z uhlíku, vodíku a kyslíku.

  • Přesněji řečeno se jedná o deriváty mastných kyselin jednosytného nebo trojsytného alkoholu.

  • Dobře se rozpouštějí v mnoha organických rozpouštědlech.

  • Jsou energeticky velmi bohaté (1 gram tuku obsahuje 39 kJ = 9,3 kcal) a proto v organizmu velice často slouží jako zdroj a zásoba energie.

  • Mnohé druhy lipidů jsou však významné i z jiných hledisek, jako lipidová dvouvrstva jsou součástí buněčných membrán.

  • Tvoří i jiné stavební složky, mají ochranné a izolační funkce a slouží i jako rozpouštědlo některých lipofilních látek – především vitamínů.

  • Lipidy mají ochrannou funkci na úrovni celého organizmu – tvoří obal některých orgánů a podkožní tuk izoluje proti teplotním výkyvům.

Jednoduché (homolipidy)
  • Tuky a oleje – estery vyšších karboxylových kyselin (nejčastěji z kyselin olejové, linolové a palmitové) a trojmocného alkoholu glycerolu,

  • Vosky – estery vyšších alifatických kyselin (nejčastěji z kyselin laurové, myristové a palmitové) a primárních nebo sekundárních alifatických alkoholů.

Složené (heterolipidy)
  • Fosfolipidy – estery kyseliny fosforečné a různých derivátů glycerolu nebo sfingosinu na jedné své straně, také glycerolu nebo cholinu, ethanolaminu nebo serinu na druhé a zároveň obsahují i dlouhé nepolární mastné kyseliny. Výsledkem je pak, že fosfolipid má polární a nepolární konec,

  • Glykolipidy – obdobné fosfolipidům, jen na sfingosin nebo glycerol je glykosidicky navázán oligo- nebo mono-sacharid, který pak v celém lipidu představuje polární konec,

  • Lipoproteiny – součástí buněčných membrán, cytoplazmy a krevní plazmy.

Metabolismus lipidů

  • Transport lipidů v našem těle, zejména triacylglycerolů a cholesterolu, je velmi složitý. Lipidy nemohou být v organismu transportovány v podobě samostatných volných molekul z důvodu nerozpustnosti v polárních rozpouštědlech.

  • Jsou dopravovány buď jako celek, nebo v hydrolyzované podobě mastných kyselin a glycerolu. Cholesterol může být při transportu vázán jako ester na mastnou kyselinu.

  • Celistvé molekuly triacylglycerolů jsou transportovány jako součást lipoproteinů.

  • V potravě je obsaženo 20 – 40 % lipidů, z nichž 90 % tvoří triacylglyceroly.

  • Jsou součástí rostlinné i živočišné stravy.

  • Tuky by měly tvořit maximálně 25–30 % denní dávky živin pro dospělé.

  • Celkový příjem energie a tuků závisí na pohlaví, věku, hmotnosti a fyzické zátěži jedince.

Témata, do kterých materiál patří