4_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Nedostatek proteinů
Nedostatek proteinů ve stravě se často vyskytuje současně s nedostatečným přívodem energie, což může vést až ke katabolismu organismu.
Nadbytek proteinů
Nadměrný přívod proteinů ve stravě vede k některým orgánovým funkčním změnám.
Dochází k vzestupu krevního tlaku – zvýšený onkotický tlak bílkovin „nasává“ do cév vodu a to vede ke zvýšení filtrace v ledvinách, a také ke zvýšené přeměně živin, čímž jsou zatěžována játra. V některých případech stoupá riziko dny.
Lipidy - jejich složení, členění, metabolismus, zdroje v potravě, denní doporučené dávky, význam pro organismus, projevy nedostatku či nadbytku v organismu.
Jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu.
Mohou být v kapalném nebo pevném skupenství.
Chemicky se jedná o estery vyšších karboxylových kyselin (nasycených i nenasycených) – tedy látky skládající se z uhlíku, vodíku a kyslíku.
-
Přesněji řečeno se jedná o deriváty mastných kyselin jednosytného nebo trojsytného alkoholu.
-
Dobře se rozpouštějí v mnoha organických rozpouštědlech.
-
Jsou energeticky velmi bohaté (1 gram tuku obsahuje 39 kJ = 9,3 kcal) a proto v organizmu velice často slouží jako zdroj a zásoba energie.
-
Mnohé druhy lipidů jsou však významné i z jiných hledisek, jako lipidová dvouvrstva jsou součástí buněčných membrán.
-
Tvoří i jiné stavební složky, mají ochranné a izolační funkce a slouží i jako rozpouštědlo některých lipofilních látek – především vitamínů.
-
Lipidy mají ochrannou funkci na úrovni celého organizmu – tvoří obal některých orgánů a podkožní tuk izoluje proti teplotním výkyvům.
Jednoduché (homolipidy)
-
Tuky a oleje – estery vyšších karboxylových kyselin (nejčastěji z kyselin olejové, linolové a palmitové) a trojmocného alkoholu glycerolu,
-
Vosky – estery vyšších alifatických kyselin (nejčastěji z kyselin laurové, myristové a palmitové) a primárních nebo sekundárních alifatických alkoholů.
Složené (heterolipidy)
-
Fosfolipidy – estery kyseliny fosforečné a různých derivátů glycerolu nebo sfingosinu na jedné své straně, také glycerolu nebo cholinu, ethanolaminu nebo serinu na druhé a zároveň obsahují i dlouhé nepolární mastné kyseliny. Výsledkem je pak, že fosfolipid má polární a nepolární konec,
-
Glykolipidy – obdobné fosfolipidům, jen na sfingosin nebo glycerol je glykosidicky navázán oligo- nebo mono-sacharid, který pak v celém lipidu představuje polární konec,
-
Lipoproteiny – součástí buněčných membrán, cytoplazmy a krevní plazmy.
Metabolismus lipidů
Transport lipidů v našem těle, zejména triacylglycerolů a cholesterolu, je velmi složitý. Lipidy nemohou být v organismu transportovány v podobě samostatných volných molekul z důvodu nerozpustnosti v polárních rozpouštědlech.
Jsou dopravovány buď jako celek, nebo v hydrolyzované podobě mastných kyselin a glycerolu. Cholesterol může být při transportu vázán jako ester na mastnou kyselinu.
Celistvé molekuly triacylglycerolů jsou transportovány jako součást lipoproteinů.
V potravě je obsaženo 20 – 40 % lipidů, z nichž 90 % tvoří triacylglyceroly.
Jsou součástí rostlinné i živočišné stravy.
Tuky by měly tvořit maximálně 25–30 % denní dávky živin pro dospělé.
Celkový příjem energie a tuků závisí na pohlaví, věku, hmotnosti a fyzické zátěži jedince.