Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (791.97 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Stravovací režim

  • pravidelnost, 5- 6 x denně

  • intervaly mezi jednotlivými jídly cca 3 hodiny

  • 2- 3 hodiny před spaním

  • Optimální rozložení stravy:

Stravovací režim, potravinová pyramida

Funkční potraviny, preventivní výživa – probiotika, prebiotika, fytoestrogeny, rostlinné fenoly aj. Indikace doplňků stravy.

  • Musí být skutečnými potravinami, nesmí mít tabletovou ani práškovou formu a jako běžné potraviny by se měly (poměrně často) konzumovat.

  • Funkční potravina musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví.

  • Do této kategorie se tedy nepočítají potraviny obohacené (fortifikované) vitaminy nebo minerálními látkami – funkční potravina by měla poskytnout tyto látky ve větším, takzvaně nutričně významném množství.

  • Zatím stále problematická je legislativní stránka této problematiky a její sjednocení v rámci Evropské unie je ještě nedořešeno.

  • Česká zemědělská a potravinářská inspekce pečlivě hlídá, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Potravinu například nelze jednoduše označit tvrzením, že její pravidelná konzumace vede k prevenci určité choroby.

  • Pokud chce výrobce takto svůj produkt označit, musí absolvovat dlouhé a nákladné zkoušky výrobku, podobné jako v případě lékových studií.

  • Příklady funkčních potravin

    • Kysané mléčné výrobky

    • Výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny

    • Speciální tuky – s obsahem kyseliny gama-linoleové

    • Potraviny vhodné ke snižování nadváhy – bílkovinný plátek, šmakoun

Probiotika

  • Jsou živým doplňkem stravy

  • Příznivě ovlivňují zdraví člověka a zlepšují mikrobiální střevní mikroflóru

  • Zvyšují imunitní schopnost organismu

  • Mezi probiotické kultury patří – lactobacillus casei, bifidobacterium bifidum, breve nebo longum

  • Jsou v jogurtu, kefíru, podmáslí

Prebiotika

  • Je nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta.

  • Zpravidla se jedná o těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy.

  • Ty se v tlustém střevě stávají substrátem pro některé žádoucí bifidobakterie, které je prokvašují (hlavními odpadními produkty jsou kyselina máselná, propionová či octová).

  • Je důležité vybrat takové oligosacharidy, které nezpůsobují výraznější nadýmání či ještě výraznější trávící problémy, což vyřazuje mnoho druhů oligosacharidů, zejména obsažených v luštěninách(např. rafinózu, stachyózu a další).

Fytoestrogeny

  • Jsou vícesytné fenoly strukturou podobné steroidním hormonům, které lze nalézt v některých rostlinách, například v sojových bobech

  • Do jisté míry mohou nahrazovat účinek estrogenů v organismu

  • Mění se v zažívacím traktu na látky s estrogenními účinky

Rostlinné fenoly

  • Rostlinné fenoly mají výrazné antioxidační účinky.

  • Pomáhají upravovat vysoký krevní tlak, působí jako prevence aterosklerózy, rakoviny a dalších nemocí.

Témata, do kterých materiál patří