8.-Význam-potravin-v
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Význam potravin v lidské výživě
Rozdělení potravin:
Čistě rostlinné
Čistě živočišné
Nerostné
Smíšené
Podle způsobu výroby:
Zemědělská velkovýroba
Malovýroba
Samozásobitelé
Ekologické zemědělství
Podle místa výrovy:
Vyrobené v místě spotřeby (domácí produkce)
Vyrobené v zahraničí (výrobky z dovozu)
Podle velikosti balení:
Jednoporcové
Rodinné
Velkospotřebitelské
Podle stupně zpracování:
Konsum bez úprav
S malými úpravami mechanickými
Výrobky připravené za studena
Tepelně upravené
Polotovary
Hotové pokrmy
Potraviny rostlinného původu
Obiloviny, luštěniny, olejniny a výrobky z olejnin, cukr a další sladidla a cukrovinky, ovoce, zeleniny, okopaniny, ořechy, koření, houby, čaje, káva, kakao, čokoláda, časy
Spotřeba mnohem vyšší než živočišné, rozhodující zdroj fyziologických sacharidů, nezanedbatelný obsah bílkovin (neplnohodnotné), ML (špatně stravitelné, využitelné), vitamínů, vlákniny
Obiloviny
V našich podmínkách – pšenice, žito, ječmen, oves
Ve světě – rýže, kukuřice
Řadí se sem rostliny čeledí Poaceae ale i pohanka, amarant, quinoa (merlík chilský) – shodné využití
Proso, čirok, čumíza, mohár a tritikale – málo rozšířené
SLOŽENÍ:
Sacharidy – 55 – 78 % - škrob (pšenice 58 -74%, kukuřice asi 70%, ječmen 58 - 66%, žito 52 - 58% škrobu)
2% vlákniny (oves 10 – 12%)
Bílkoviny – 7 - 19%, pšenice 12%<, rýže 7 %, amarant 19%
Neplnohodnotné – limitující AK je lyzin
lepkové frakce
gluteliny a prolaminy => tvoří lepek, 80% bílkoviny pšenice
lepek umožňuje udržovat kypřící plyn v těstu (celiakie)
popeloviny (Mg, Ca, K) – v zrnu je 1,5 - 3,0% popelovin (méně využitelné než živočišné zdroje)
tuky 1,5 - 2,0%, oves 6%, kukuřice 5 - 6%, proso 4%, rýže několik desetin, amarant 13 % (příznivé složení mastných kyselin)
vitamíny typu B1, B2, kyselina nikotinová, E (v klíčku, aleuronové vrstvě)
obsah živin v mouce závisí na stupni vymletí – tmavé mouky – více obalových vrstev – více živin, méně energie, bílé mouky – více energie, méně cenných látek
VÝROBKY
Pšenice - mouky, krupice, škrob, klíčky, otruby, líh
Žito – mouka na chleba, líh, škrob, náhražka kávy
Ječmen – kroupy, mouky, slad, sladovit – výtažek
Oves – vločky, nápoj
V poslední době se doporučují méně známé obiloviny – proso (jáhly), pšenice špalda, jednozrnka a dvouzrnka, pohanka (rutin), amarant
Amarant – vyšší výživná hodnota v důsledku vyššího obsahu esenciálních aminokyselin (dvojnásobek pšenice), lysin 3 x vyšší než pšeničná mouka, nemá lepek, tuk – hodnotný – polyenové mastné kyseliny, ML vyšší – využití špatné
Rýže – základní potravina poloviny lidstva, bahenní, vonná, horská, divoká (černá), nápoje – saké Japonsko, Čína – dža
Luštěniny
Zralá, jedlá semena luskovin, hrách, čočka, fazole, sója, arašídy. Nezralé (lusky) mezi zeleniny. Na trhu i cizrna a vigna (mungo)