Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




8.-Význam-potravin-v

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (36.27 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Význam potravin v lidské výživě

Rozdělení potravin:

  • Čistě rostlinné

  • Čistě živočišné

  • Nerostné

  • Smíšené

Podle způsobu výroby:

  • Zemědělská velkovýroba

  • Malovýroba

  • Samozásobitelé

  • Ekologické zemědělství

Podle místa výrovy:

  • Vyrobené v místě spotřeby (domácí produkce)

  • Vyrobené v zahraničí (výrobky z dovozu)

Podle velikosti balení:

  • Jednoporcové

  • Rodinné

  • Velkospotřebitelské

Podle stupně zpracování:

  • Konsum bez úprav

  • S malými úpravami mechanickými

  • Výrobky připravené za studena

  • Tepelně upravené

  • Polotovary

  • Hotové pokrmy

Potraviny rostlinného původu

Obiloviny, luštěniny, olejniny a výrobky z olejnin, cukr a další sladidla a cukrovinky, ovoce, zeleniny, okopaniny, ořechy, koření, houby, čaje, káva, kakao, čokoláda, časy

  • Spotřeba mnohem vyšší než živočišné, rozhodující zdroj fyziologických sacharidů, nezanedbatelný obsah bílkovin (neplnohodnotné), ML (špatně stravitelné, využitelné), vitamínů, vlákniny

Obiloviny

  • V našich podmínkách – pšenice, žito, ječmen, oves

  • Ve světě – rýže, kukuřice

  • Řadí se sem rostliny čeledí Poaceae ale i pohanka, amarant, quinoa (merlík chilský) – shodné využití

  • Proso, čirok, čumíza, mohár a tritikale – málo rozšířené

SLOŽENÍ:

  • Sacharidy – 55 – 78 % - škrob (pšenice 58 -74%, kukuřice asi 70%, ječmen 58 - 66%, žito 52 - 58% škrobu)

    • 2% vlákniny (oves 10 – 12%)

  • Bílkoviny – 7 - 19%, pšenice 12%<, rýže 7 %, amarant 19%

    • Neplnohodnotné – limitující AK je lyzin

  • lepkové frakce

    • gluteliny a prolaminy => tvoří lepek, 80% bílkoviny pšenice

    • lepek umožňuje udržovat kypřící plyn v těstu (celiakie)

  • popeloviny (Mg, Ca, K) – v zrnu je 1,5 - 3,0% popelovin (méně využitelné než živočišné zdroje)

  • tuky 1,5 - 2,0%, oves 6%, kukuřice 5 - 6%, proso 4%, rýže několik desetin, amarant 13 % (příznivé složení mastných kyselin)

  • vitamíny typu B1, B2, kyselina nikotinová, E (v klíčku, aleuronové vrstvě)

  • obsah živin v mouce závisí na stupni vymletí – tmavé mouky – více obalových vrstev – více živin, méně energie, bílé mouky – více energie, méně cenných látek

VÝROBKY

  • Pšenice - mouky, krupice, škrob, klíčky, otruby, líh

  • Žito – mouka na chleba, líh, škrob, náhražka kávy

  • Ječmen – kroupy, mouky, slad, sladovit – výtažek

  • Oves – vločky, nápoj

  • V poslední době se doporučují méně známé obiloviny – proso (jáhly), pšenice špalda, jednozrnka a dvouzrnka, pohanka (rutin), amarant

  • Amarant – vyšší výživná hodnota v důsledku vyššího obsahu esenciálních aminokyselin (dvojnásobek pšenice), lysin 3 x vyšší než pšeničná mouka, nemá lepek, tuk – hodnotný – polyenové mastné kyseliny, ML vyšší – využití špatné

  • Rýže – základní potravina poloviny lidstva, bahenní, vonná, horská, divoká (černá), nápoje – saké Japonsko, Čína – dža

Luštěniny

  • Zralá, jedlá semena luskovin, hrách, čočka, fazole, sója, arašídy. Nezralé (lusky) mezi zeleniny. Na trhu i cizrna a vigna (mungo)

Témata, do kterých materiál patří