8.-Význam-potravin-v
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
SLOŽENÍ
- vyšší obsah bílkovin, 20 – 25%, arašídy 32%, sója až 40%, výživná hodnota vyšší než u obilovin, neplnohodnotná, limitující AK metionin, směs s obilovinami skoroplnohodnotná bílkovina 
- Sacharidy – až 60% škrob, sója a arašídy nemají, vyšší obsah (až 10%) α – galaktosidů, nestravitelné (stachyosa, verbaskosa), způsobují flatulenci, odstranit máčením 
- Tuky – sója 20%, arašídy 58%, ostatní 1 – 3%, složení příznivé, fosfolipidy – sója 
- Vitamíny – B, sója i E 
- Vláknina – jsou dobrým zdrojem, 2 – 4% 
- Minerální látky – špatně využitelné (fytová, oxalová) 
- Antinutriční látky – sója – inhibitory proteáz, lektiny (zpomalení růstu), antivitaminy, kyselina fytová, goitrogenní látky (štítná žláza), saponiny, estrogeny, lyzinoalanin (ledviny), puriny (dna), nitrilglykosidy – kyanovodík, lze úpravami omezit, 
Výrobky ze sóji – boby
- Olej 
- Lecitin 
- Mouky, krupice a vločky 
- Koncentráty a izoláty (jako přídavek do výrobků masných, mléčných, pekařských) 
- Texturované sójové bílkoviny (masa, Fe nízké, B12, nutno přidávat ochucovadla, barviva) 
- Nefermentované výrobky (sójové nápoje Ca, cholesterol, laktóza), tofu, cukrovinky, zmrzlina, oříšky, výhonky 
- Fermentované – omáčka, jogurty, sýry 
- Vláknina 
Cukr
-  Sacharóza (řepný, třtinový) podle zákona o potravinách, bílý obsahuje 99,7% sacharózy, pouze zdroj energie 
-  Další přírodní sladidla– dextróza (glukóza), fruktóza, laktóza 
-  Cukr má kariogenní účinky (zubní kaz) 
-  Spotřeba od padesátých let - 38 – 40 kg, nutno snížit 
-  Přírodní (hnědý) cukr 97,5% sacharózy, vyšší ML 
-  V Kanadě – javorový sirup, roztok sacharózy, senzorické vlastnosti 
Ovoce
- Jedlé plody a semena stromů, keřů a bylin 
- Konzumujeme čerstvé nebo zpracované 
DĚLENÍ:
- Jádrové – jablka, hrušky, kdoule 
- Peckové – švestky, meruňky, broskve, třešně, 
- Bobulové – rybíz, angrešt, lesní ovoce 
- Skořápkové – vlašské ořechy, lískové, kaštany 
- Jižní ovoce – citrusy, banány, ananas, mango, fíky 
- Hrozny révy vinné 
SLOŽENÍ:
- Dužnaté 70 – 90% vody 
- Skořápkové 4 – 8 % vody 
- Sacharidy – 5 – 15% 
- Tuky – nízký obsah, skořápkové ovoce (50 – 70%), příznivé složení, avokádo 
- Bílkoviny – zanedbatelný obsah, ořechy – 10 – 30% 
- Kvalitní zdroj vitamínů – C, B, karotenoidy, ořechy E 
- Minerální látky – vysoký K, některé stopové prvky – meruňky Fe, borůvky Mn, švestky Cu, ořechy – K, P, Ca, Mg, Fe, Mn 
- Vláknina – pektiny 
- Látky ochranné – antioxidanty, 
- Senzorická hodnota – silice, cukry, hořké látky 
OBSAH VITAMÍNU C:
- Mezi druhy s mimořádným obsahem vitaminu C patří aktinidie, rakytník a šípky (nad 1000 miligramů ve 100 gramech čerstvého ovoce, tj. přes 1%). 
- Z častěji pěstovaných druhů ovoce jsou v tomto směru bohaté černý rybíz (90 – 250mg%) a jahody (30 – 95 mg%), což je více, než mají citrusové plody. 
