8.-Význam-potravin-v
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
SLOŽENÍ
vyšší obsah bílkovin, 20 – 25%, arašídy 32%, sója až 40%, výživná hodnota vyšší než u obilovin, neplnohodnotná, limitující AK metionin, směs s obilovinami skoroplnohodnotná bílkovina
Sacharidy – až 60% škrob, sója a arašídy nemají, vyšší obsah (až 10%) α – galaktosidů, nestravitelné (stachyosa, verbaskosa), způsobují flatulenci, odstranit máčením
Tuky – sója 20%, arašídy 58%, ostatní 1 – 3%, složení příznivé, fosfolipidy – sója
Vitamíny – B, sója i E
Vláknina – jsou dobrým zdrojem, 2 – 4%
Minerální látky – špatně využitelné (fytová, oxalová)
Antinutriční látky – sója – inhibitory proteáz, lektiny (zpomalení růstu), antivitaminy, kyselina fytová, goitrogenní látky (štítná žláza), saponiny, estrogeny, lyzinoalanin (ledviny), puriny (dna), nitrilglykosidy – kyanovodík, lze úpravami omezit,
Výrobky ze sóji – boby
Olej
Lecitin
Mouky, krupice a vločky
Koncentráty a izoláty (jako přídavek do výrobků masných, mléčných, pekařských)
Texturované sójové bílkoviny (masa, Fe nízké, B12, nutno přidávat ochucovadla, barviva)
Nefermentované výrobky (sójové nápoje Ca, cholesterol, laktóza), tofu, cukrovinky, zmrzlina, oříšky, výhonky
Fermentované – omáčka, jogurty, sýry
Vláknina
Cukr
-
Sacharóza (řepný, třtinový) podle zákona o potravinách, bílý obsahuje 99,7% sacharózy, pouze zdroj energie
-
Další přírodní sladidla– dextróza (glukóza), fruktóza, laktóza
-
Cukr má kariogenní účinky (zubní kaz)
-
Spotřeba od padesátých let - 38 – 40 kg, nutno snížit
-
Přírodní (hnědý) cukr 97,5% sacharózy, vyšší ML
-
V Kanadě – javorový sirup, roztok sacharózy, senzorické vlastnosti
Ovoce
Jedlé plody a semena stromů, keřů a bylin
Konzumujeme čerstvé nebo zpracované
DĚLENÍ:
Jádrové – jablka, hrušky, kdoule
Peckové – švestky, meruňky, broskve, třešně,
Bobulové – rybíz, angrešt, lesní ovoce
Skořápkové – vlašské ořechy, lískové, kaštany
Jižní ovoce – citrusy, banány, ananas, mango, fíky
Hrozny révy vinné
SLOŽENÍ:
Dužnaté 70 – 90% vody
Skořápkové 4 – 8 % vody
Sacharidy – 5 – 15%
Tuky – nízký obsah, skořápkové ovoce (50 – 70%), příznivé složení, avokádo
Bílkoviny – zanedbatelný obsah, ořechy – 10 – 30%
Kvalitní zdroj vitamínů – C, B, karotenoidy, ořechy E
Minerální látky – vysoký K, některé stopové prvky – meruňky Fe, borůvky Mn, švestky Cu, ořechy – K, P, Ca, Mg, Fe, Mn
Vláknina – pektiny
Látky ochranné – antioxidanty,
Senzorická hodnota – silice, cukry, hořké látky
OBSAH VITAMÍNU C:
Mezi druhy s mimořádným obsahem vitaminu C patří aktinidie, rakytník a šípky (nad 1000 miligramů ve 100 gramech čerstvého ovoce, tj. přes 1%).
Z častěji pěstovaných druhů ovoce jsou v tomto směru bohaté černý rybíz (90 – 250mg%) a jahody (30 – 95 mg%), což je více, než mají citrusové plody.