Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




8.-Význam-potravin-v

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (36.27 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

SLOŽENÍ

  • vyšší obsah bílkovin, 20 – 25%, arašídy 32%, sója až 40%, výživná hodnota vyšší než u obilovin, neplnohodnotná, limitující AK metionin, směs s obilovinami skoroplnohodnotná bílkovina

  • Sacharidy – až 60% škrob, sója a arašídy nemají, vyšší obsah (až 10%) α – galaktosidů, nestravitelné (stachyosa, verbaskosa), způsobují flatulenci, odstranit máčením

  • Tuky – sója 20%, arašídy 58%, ostatní 1 – 3%, složení příznivé, fosfolipidy – sója

  • Vitamíny – B, sója i E

  • Vláknina – jsou dobrým zdrojem, 2 – 4%

  • Minerální látky – špatně využitelné (fytová, oxalová)

  • Antinutriční látky – sója – inhibitory proteáz, lektiny (zpomalení růstu), antivitaminy, kyselina fytová, goitrogenní látky (štítná žláza), saponiny, estrogeny, lyzinoalanin (ledviny), puriny (dna), nitrilglykosidy – kyanovodík, lze úpravami omezit,

Výrobky ze sóji – boby

  • Olej

  • Lecitin

  • Mouky, krupice a vločky

  • Koncentráty a izoláty (jako přídavek do výrobků masných, mléčných, pekařských)

  • Texturované sójové bílkoviny (masa, Fe nízké, B12, nutno přidávat ochucovadla, barviva)

  • Nefermentované výrobky (sójové nápoje Ca, cholesterol, laktóza), tofu, cukrovinky, zmrzlina, oříšky, výhonky

  • Fermentované – omáčka, jogurty, sýry

  • Vláknina

Cukr

  • Sacharóza (řepný, třtinový) podle zákona o potravinách, bílý obsahuje 99,7% sacharózy, pouze zdroj energie

  • Další přírodní sladidla– dextróza (glukóza), fruktóza, laktóza

  • Cukr má kariogenní účinky (zubní kaz)

  • Spotřeba od padesátých let - 38 – 40 kg, nutno snížit

  • Přírodní (hnědý) cukr 97,5% sacharózy, vyšší ML

  • V Kanadě – javorový sirup, roztok sacharózy, senzorické vlastnosti

Ovoce

  • Jedlé plody a semena stromů, keřů a bylin

  • Konzumujeme čerstvé nebo zpracované

DĚLENÍ:

  • Jádrové – jablka, hrušky, kdoule

  • Peckové – švestky, meruňky, broskve, třešně,

  • Bobulové – rybíz, angrešt, lesní ovoce

  • Skořápkové – vlašské ořechy, lískové, kaštany

  • Jižní ovoce – citrusy, banány, ananas, mango, fíky

  • Hrozny révy vinné

SLOŽENÍ:

  • Dužnaté 70 – 90% vody

  • Skořápkové 4 – 8 % vody

  • Sacharidy – 5 – 15%

  • Tuky – nízký obsah, skořápkové ovoce (50 – 70%), příznivé složení, avokádo

  • Bílkoviny – zanedbatelný obsah, ořechy – 10 – 30%

  • Kvalitní zdroj vitamínů – C, B, karotenoidy, ořechy E

  • Minerální látky – vysoký K, některé stopové prvky – meruňky Fe, borůvky Mn, švestky Cu, ořechy – K, P, Ca, Mg, Fe, Mn

  • Vláknina – pektiny

  • Látky ochranné – antioxidanty,

  • Senzorická hodnota – silice, cukry, hořké látky

OBSAH VITAMÍNU C:

  • Mezi druhy s mimořádným obsahem vitaminu C patří aktinidie, rakytník a šípky (nad 1000 miligramů ve 100 gramech čerstvého ovoce, tj. přes 1%).

  • Z častěji pěstovaných druhů ovoce jsou v tomto směru bohaté černý rybíz (90 – 250mg%) a jahody (30 – 95 mg%), což je více, než mají citrusové plody.

Témata, do kterých materiál patří