Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




8.-Význam-potravin-v

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (36.27 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Smetana – odstředěním, pasterizace, zchlazení, sladká, kyselá – 12 % tuku, ke šlehání – 33% tuku, vysokotučná – 35%

  • Máslo – mléčný tuk s jemně rozptýleným množství vody (20%), se sníženým obsahem (61% tuku), s nízkým (41% tuku), pomazánkové – sušené mléko, škrob, sůl,

Při výrobě vzniká podmáslí

  • Tvaroh – sražená bílkovina (sýrovina, kasein) z mléka, oddělení od syrovátky, kyselý tvaroh, sladký tvaroh

  • Sýry – sladké – enzymatické sražení, kyselé – mléčná fermentace

Tvrdé, měkké, smetanové, plno a polotučné, tavené

  • Ovčí sýry – brynza, oštěpek, parenica

  • Tržní druhy mléka – podle obsahu tuku:

Plnotučné 3,5%

Polotučné 1,5%

Nízkotučné 0,5 – 1,0%

Odtučněné méně než 0,5%

  • Ochucená – ovoce, kakao

  • Kysaná – dle bakteriální kultury – acidofilní, kefírové, biokys, jogurty

Med

  • Poživatina přírodního sacharidového charakteru, vysoká senzorická hodnota

Dělení:

  • Květový - (jedno i vícedruhový) nektarový (nektária) – koncentrovaný roztok cukrů – glukóza, sacharóza a maltóza, ML, barviva, organické kyseliny a aromatické látky

  • Medovicový – z rostlinné šťávy prošlé částí trávicího ústrojí tzv. producentů, u nás mšic a puklic

SLOŽENÍ MEDU:

  • Voda – 15 – 21%

  • Sušina tvořena z 95% cukry, glukóza a fruktóza 60 – 85%, více fruktózy – zpomalení krystalizace, sacharóza – 2 – 4% (invertáza hltanové žlázy včel – štěpí na G a F)

  • Bílkoviny – 0,1 – 3%, ze žláz včel, chuť medu ovlivní

  • Organické kyseliny – glukonová, jablečná, jantarová, citronová

  • Minerální látky – 0,1 – 1%, K

  • Vitamíny – 0,1%, B

  • Barviva – falvonoidní – kvercetin, rutin, karoténová

  • Vůně – éterické oleje, a pryskyřice

  • Vosk, mateří kašička – hltanové žlázy, až 200 g od včelstva, včelí jed – sekret jedové žlázy – bílkoviny mellitin, apamin, propolis – pryskyřice – pupeny stromů, působí antibakteriálně a fungicidně, rouskový pil

  • Spotřeba medu nízká,

  • Doporučené dávky – dospělý 1 polévková lžíce denně, děti – 2 – 3 kávové lžičky denně

Potraviny nerostného původu

  • Jedlá sůl – krystalický produkt obsahující nejméně 97% chloridu sodného v sušině

  • Obohacuje se jodem (jodičnan, méně jodid)

Někdy i fluorem

Spotřeba vysoká, nutno omezit

Témata, do kterých materiál patří