8.-Význam-potravin-v
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Smetana – odstředěním, pasterizace, zchlazení, sladká, kyselá – 12 % tuku, ke šlehání – 33% tuku, vysokotučná – 35%
Máslo – mléčný tuk s jemně rozptýleným množství vody (20%), se sníženým obsahem (61% tuku), s nízkým (41% tuku), pomazánkové – sušené mléko, škrob, sůl,
Při výrobě vzniká podmáslí
Tvaroh – sražená bílkovina (sýrovina, kasein) z mléka, oddělení od syrovátky, kyselý tvaroh, sladký tvaroh
Sýry – sladké – enzymatické sražení, kyselé – mléčná fermentace
Tvrdé, měkké, smetanové, plno a polotučné, tavené
Ovčí sýry – brynza, oštěpek, parenica
Tržní druhy mléka – podle obsahu tuku:
Plnotučné 3,5%
Polotučné 1,5%
Nízkotučné 0,5 – 1,0%
Odtučněné méně než 0,5%
Ochucená – ovoce, kakao
Kysaná – dle bakteriální kultury – acidofilní, kefírové, biokys, jogurty
Med
Poživatina přírodního sacharidového charakteru, vysoká senzorická hodnota
Dělení:
Květový - (jedno i vícedruhový) nektarový (nektária) – koncentrovaný roztok cukrů – glukóza, sacharóza a maltóza, ML, barviva, organické kyseliny a aromatické látky
Medovicový – z rostlinné šťávy prošlé částí trávicího ústrojí tzv. producentů, u nás mšic a puklic
SLOŽENÍ MEDU:
Voda – 15 – 21%
Sušina tvořena z 95% cukry, glukóza a fruktóza 60 – 85%, více fruktózy – zpomalení krystalizace, sacharóza – 2 – 4% (invertáza hltanové žlázy včel – štěpí na G a F)
Bílkoviny – 0,1 – 3%, ze žláz včel, chuť medu ovlivní
Organické kyseliny – glukonová, jablečná, jantarová, citronová
Minerální látky – 0,1 – 1%, K
Vitamíny – 0,1%, B
Barviva – falvonoidní – kvercetin, rutin, karoténová
Vůně – éterické oleje, a pryskyřice
Vosk, mateří kašička – hltanové žlázy, až 200 g od včelstva, včelí jed – sekret jedové žlázy – bílkoviny mellitin, apamin, propolis – pryskyřice – pupeny stromů, působí antibakteriálně a fungicidně, rouskový pil
Spotřeba medu nízká,
Doporučené dávky – dospělý 1 polévková lžíce denně, děti – 2 – 3 kávové lžičky denně
Potraviny nerostného původu
Jedlá sůl – krystalický produkt obsahující nejméně 97% chloridu sodného v sušině
Obohacuje se jodem (jodičnan, méně jodid)
Někdy i fluorem
Spotřeba vysoká, nutno omezit