Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




8.-Význam-potravin-v

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (36.27 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Okopaniny

  • Hlavní živina - škrob, brambory - 16% škrobu, kryjí víc než 25% energetické potřeby

  • vitamín C - až 20mg/100g

  • 0,6% vlákniny,

  • 2% bílkovin, kvalitní složení AK, zanedbatelné (tuberin – mezi globuliny)

  • 0,1% tuku, 1,0% ML,

  • toxické glykoalkaloidy - solanin a chakosin – (bolesti hlavy, nevolnost) zelené, klíčící, nezralé, po slupkou

  • řepa cukrová - sacharosa, bataty, maniok, jamy, taro, topinambury – inulin (16%), čekanka - cikorka

  • 3 varné typy – A, B, C

  • Odrůdy – rané, polorané, pozdní, průmyslové

  • Průmyslové výrobky – smažené (hranolky, lupínky, kostky), sušené (kaše, směsi knedlíky)

zmrazené (přílohy, hranolky), sterilované (loupané brambory)

Houby

  • Jedlé čerstvé plodnice vyšších hub

  • Vyhláška uvádí 56 druhů volně rostoucích hub k přímému prodeji a zpracování, dalších 9 (holubinky) sušení a zpracování

  • Pěstovaných hub je 15 druhů

  • Otravy – muchomůrky – hlízovitá, tygrovaná, závojenka olovová

Zpracované – konzervované, sušené, zmrazené, granuláty, pasty, prášky, extrakty a koncentráty

Výživná hodnota:

  • Bílkoviny – 2 – 3%, příznivé složení AK

  • Tuky a sacharidy – zanedbatelný obsah

  • Vitamíny – B, E, D a C a karoteny

  • Minerální látky – schopnost kumulovat i toxické a radioaktivní

  • I jedlé houby obsahují toxické látky – žampion agaritin, i jedlé houby konzumovat v rozumných množstvích

  • Konzumovat mladé plodnice – méně polysacharidu chitinu, příznivější senzorické vlastnosti

  • Houby nižší – droždí kvasinky Saccharomyces cerevisiae, pekařské droždí, sušené, Pangamin

  • Dobrý zdroj bílkovin

  • Vitamíny – B, ergosterol provitamín D2

  • Špatně stravitelné látky, nukleové kyseliny

Potraviny živočišného původu

ROZDĚLENÍ:

  • Maso a masné výrobky

  • Ryby, drůbež, zvěřina

  • Mléko, mléčné výrobky, sýry

  • Vejce, výrobky z vajec

  • Živočišné tuky

  • Včelí med

Maso a masné výrobky

  • Masem rozumíme všechny části zvířat určené k výživě lidí – výsekové maso, kosti, droby, syrové sádlo, lůj a krev.

  • Maso – svalová tkáň, která vždy obsahuje podíl tukové a vazivové tkáně

  • U nás – vepřové, drůbeží, hovězí, méně telecí, skopové, jehněčí, kůzlečí, koňské, králičí, zvěřina aj.

  • Na kvalitu masa má vliv: věk zvířete, pohlaví, výživa, porážková hmotnost, stupeň zrání aj.

  • Význam masa ve výživě značný, nadměrný příjem ale nelze doporučit

  • Maso důležité zejména pro děti, duševně pracující (obsah Fe) a osoby s těžkou fyzickou námahou

SLOŽENÍ:

  • Bílkoviny – 10 – 20%, plnohodnotné,

  • Tuk – velmi kolísá

  • Sacharidy – nepatrné množství (glykogen)

  • Minerální látky – zejména dobře využitelné Fe

  • Vitamíny – A, D a skupina B

  • Extraktivní látky – přecházejí do vývaru, ovlivňují chuť a vůni

  • Cholesterol – obsah kolísá, průměr 70 mg/ 100 g

  • Z nutričního hlediska nepatrně vyčnívá hovězí a telecí, drůbeží a králičí – nízký obsah tuku, vepřové – senzorické vlastnosti

  • Vnitřnosti – vyšší obsah vitamínů a ML, větší množství nasycených tuků, cholesterolu, v tuku rozpustných kontaminantů a těžkých kovů

    • játra, ledvina, slezina, srdce, jazyk, mozek, mícha, brzlík, žaludek, plíce a drštky

    • Játra - nejhodnotnější, kvalitní bílkovina, vitamíny B, A, D, esenciální stopové prvky - Fe, Cu, Mn, Co

Témata, do kterých materiál patří