Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






8.-Význam-potravin-v

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (36.27 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

ORGANICKÉ KYSELINY:

  • Organické kyseliny obsažené v ovoci vytvářejí v trávicím traktu prostředí nevhodné pro rozvoj mikroorganismů, škodlivých člověku.

  • Kromě kyseliny jablečné a kyseliny citrónové se setkáváme i s kyselinou vinnou, kyselinou šťavelovou, kyselinou jantarovou a kyselinou salicylovou.

  • Třísloviny – trpká chuť, silice – baktericidní účinek (slupka), barviva – chlorofyl, karotenoidy, antokyany

  • Stádia zralosti – fyziologická, konzumní, technologická

  • Zpracované ovoce – kompoty, marmelády, džemy, rosoly, povidla, klevely, protlaky, sušené ovoce, kandované, naložené v lihu,

  • Zpracováním – snížení výživné hodnoty, C (někdy přídavek)

  • Zvýšení energetické hodnoty (cukr)

  • Preferovat čerstvé před zpracovaným

Zelenina

Jedlé části – kořeny, bulvy, listy, nať, květenství a plody rostlin

  • Košťálová – zelí, květák, kedlubna, brokolice,

  • Kořenová – mrkev, celer, petržel, pastinák, křen,

  • Listová – salát, špenát, mangold, čekanka salátová

  • Plodová – rajčata, paprika, lilek, okurky, tykev,

  • Cibulová – cibule, česnek, pór, pažitka

  • Natě – kopr, celer, petržel, libeček

  • Klasy – kukuřice cukrová

  • Výhony – chřest, bambus

SLOŽENÍ:

  • Hlavní složkou voda – více než 80%

  • Obsah bílkovin (luskoviny), tuků a cukrů (sladká chuť rajčata, meloun, mrkev, cibule) je bezvýznamný

  • Luskoviny - škrob, černý kořen, artyčok – inulin

  • Dobrý zdroj vitamínů – C, B a karotenoidy

  • Minerální látky – vázány ve fytátech a oxalátech, význam – K a Mg (chlorofyl)

  • Vláknina – pektiny, celulóza, hemicelulóza

  • Aromatické látky – typická chuť a vůně

  • Glukosinoláty, fenolové látky – prevence nemocí – nádorové, kardiovaskulární¨

  • Rizika – dusičnany, oxalová, šťavelová (ledvinové kameny), špenát, reveň – furanokumariny (alergie, riziko rakoviny kůže), tomatin – rajčata zelená – poškození plodu, nahnilá, plesnivá, těžké kovy, pesticidy

  • Antiarteriosklerotické působení červené salátové řepy, česneku, artyčoku,

  • Baktericidní účinky česneku, křenu, cibule,

  • Diuretické účinky petržele, celeru, vodního melounu ,

  • Účinky přítomné celulózy na střevní peristaltiku

Látky, které zdravotnímu stavu organismu neprospívají

  • Kyselina šťavelová a její sloučeniny u rebarbory a špenátu, sirné sloučeniny označované jako „Brassica faktor“ u košťálovin (působí na hypertrofii štítné žlázy).

  • Škodlivost až po konzumaci 0,5 kg

  • nitráty a tzv. těžké kovy (salát a špenát, kde norma připouští nejvýše 1000mg (NO3)– na 1kg,

  • rezidua pesticidů

  • Spotřeba stoupá, ale je třeba zvýšit na 350 g zeleniny na den, tj. 130 kg za rok

  • zelenina by měla krýt potřebu vitaminu C ze 30 – 40%, provitaminu A z 50% a vitaminů B skupiny ze 40%.

  • Zpracovaná zelenina – dělení

  • Sterilovaná, kvašená, sušená, proslazená, v soli, v octu, a protlaky

Témata, do kterých materiál patří