8.-Význam-potravin-v
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
ORGANICKÉ KYSELINY:
Organické kyseliny obsažené v ovoci vytvářejí v trávicím traktu prostředí nevhodné pro rozvoj mikroorganismů, škodlivých člověku.
Kromě kyseliny jablečné a kyseliny citrónové se setkáváme i s kyselinou vinnou, kyselinou šťavelovou, kyselinou jantarovou a kyselinou salicylovou.
Třísloviny – trpká chuť, silice – baktericidní účinek (slupka), barviva – chlorofyl, karotenoidy, antokyany
Stádia zralosti – fyziologická, konzumní, technologická
Zpracované ovoce – kompoty, marmelády, džemy, rosoly, povidla, klevely, protlaky, sušené ovoce, kandované, naložené v lihu,
Zpracováním – snížení výživné hodnoty, C (někdy přídavek)
Zvýšení energetické hodnoty (cukr)
Preferovat čerstvé před zpracovaným
Zelenina
Jedlé části – kořeny, bulvy, listy, nať, květenství a plody rostlin
Košťálová – zelí, květák, kedlubna, brokolice,
Kořenová – mrkev, celer, petržel, pastinák, křen,
Listová – salát, špenát, mangold, čekanka salátová
Plodová – rajčata, paprika, lilek, okurky, tykev,
Cibulová – cibule, česnek, pór, pažitka
Natě – kopr, celer, petržel, libeček
Klasy – kukuřice cukrová
Výhony – chřest, bambus
SLOŽENÍ:
Hlavní složkou voda – více než 80%
Obsah bílkovin (luskoviny), tuků a cukrů (sladká chuť rajčata, meloun, mrkev, cibule) je bezvýznamný
Luskoviny - škrob, černý kořen, artyčok – inulin
Dobrý zdroj vitamínů – C, B a karotenoidy
Minerální látky – vázány ve fytátech a oxalátech, význam – K a Mg (chlorofyl)
Vláknina – pektiny, celulóza, hemicelulóza
Aromatické látky – typická chuť a vůně
Glukosinoláty, fenolové látky – prevence nemocí – nádorové, kardiovaskulární¨
Rizika – dusičnany, oxalová, šťavelová (ledvinové kameny), špenát, reveň – furanokumariny (alergie, riziko rakoviny kůže), tomatin – rajčata zelená – poškození plodu, nahnilá, plesnivá, těžké kovy, pesticidy
-
Antiarteriosklerotické působení červené salátové řepy, česneku, artyčoku,
-
Baktericidní účinky česneku, křenu, cibule,
-
Diuretické účinky petržele, celeru, vodního melounu ,
-
Účinky přítomné celulózy na střevní peristaltiku
Látky, které zdravotnímu stavu organismu neprospívají
-
Kyselina šťavelová a její sloučeniny u rebarbory a špenátu, sirné sloučeniny označované jako „Brassica faktor“ u košťálovin (působí na hypertrofii štítné žlázy).
-
Škodlivost až po konzumaci 0,5 kg
-
nitráty a tzv. těžké kovy (salát a špenát, kde norma připouští nejvýše 1000mg (NO3)– na 1kg,
-
rezidua pesticidů
-
Spotřeba stoupá, ale je třeba zvýšit na 350 g zeleniny na den, tj. 130 kg za rok
-
zelenina by měla krýt potřebu vitaminu C ze 30 – 40%, provitaminu A z 50% a vitaminů B skupiny ze 40%.
-
Zpracovaná zelenina – dělení
-
Sterilovaná, kvašená, sušená, proslazená, v soli, v octu, a protlaky