Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
MIKROBIOLOGIE MLÉKA
Složení mléka
Voda 87,5% Sušina 12,5%
o Bílkoviny 3,5%
kasein (v syrovátce albumin a globulin)
o Laktóza 4,4-4,8%o Tuk 3,5-4% (emulze)o Vitaminy (A,D,E,K); (B1, B12, C)o Minerální látky (Ca, Mg, K)
Mikroorganismy v mléce
Syrové kravské mléko:
o Bakterie ze strukových kanálků (Propionibacterium, Micrococcus)o Z prostředí (Enterococcus, E. coli, Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus, Streptococcus,
Bacillus, Clostridium)
o Ze zánětu mléčné žlázy (Streptococcus agalactiae)o Mikroorganismy termofilní, termorezistentní, psychrotrofnío Mikroorganismy patogenní pro člověka: E.coliO157, Salmonella, Brucella, Campylobacter,
Pseudomonas aeruginosa, Clostridium botulinum (typ E je psychrotrofní), stafylokoky,
streptokoky, Listeria monocytogenes, Mykobakterie, viry (hepatitida, encefalitida), plísně
(mykotoxiny), prvoci (girardiosa, toxoplasmosa).
Přirozený rozvoj mikroorganismů v mléce
FÁZE:
o Baktericidní
-
hlavní je laktoperoxidázový systém – 3 složky – laktoperoxidáza, thiokyanát a
peroxid vodíku
-
další inhibiční látky: Imunoglobuliny, leukocyty, lysozym, laktoferin
o Smíšená mikroflóra o BMK – konzervace pomocí kyseliny mléčnéo Rozvoj kvasinek a plísní – hnití
Syrové kravské mléko
n
c
m
M
Cel.počet mikroorg
105
Staphylococcus
5
2
5.102 2.103
Salmonella
5
0
0/25
Tekuté mléčné výrobky pasterované
n
c
m
M
Celk.počet psychrofilních
5
2
5.104
5.102
Koliformní bakterie
5
2
102
5.102
NĚKTERÉ VADY MLÉKA PŮSOBENÉ RŮSTEM MIKROORGANISMŮ + SÝRŮ
Pasterizované mléko