Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie-sepsaná prezentace

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.49 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

MIKROBIOLOGIE MLÉKA 

  Složení mléka 

  Voda 87,5%  Sušina 12,5%

o  Bílkoviny 3,5%

kasein (v syrovátce albumin a globulin)

o   Laktóza 4,4-4,8%o  Tuk 3,5-4% (emulze)o  Vitaminy (A,D,E,K);  (B1, B12, C)o   Minerální látky (Ca, Mg, K)

  Mikroorganismy  v mléce 

  Syrové kravské mléko: 

o  Bakterie ze strukových  kanálků  (Propionibacterium, Micrococcus)o  Z prostředí (Enterococcus, E. coli, Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus, Streptococcus, 

Bacillus, Clostridium)

o  Ze zánětu mléčné žlázy  (Streptococcus agalactiae)o  Mikroorganismy termofilní, termorezistentní,  psychrotrofnío  Mikroorganismy  patogenní pro člověka:  E.coliO157, Salmonella, Brucella, Campylobacter, 

Pseudomonas aeruginosa, Clostridium botulinum (typ E je psychrotrofní), stafylokoky, 

streptokoky, Listeria monocytogenes, Mykobakterie, viry (hepatitida, encefalitida), plísně 
(mykotoxiny), prvoci (girardiosa, toxoplasmosa).

 
  Přirozený rozvoj mikroorganismů  v mléce 

  FÁZE: 

o  Baktericidní 

hlavní je laktoperoxidázový  systém  – 3 složky – laktoperoxidáza, thiokyanát a 
peroxid vodíku

další inhibiční  látky: Imunoglobuliny, leukocyty, lysozym, laktoferin

o  Smíšená mikroflóra o  BMK – konzervace pomocí kyseliny mléčnéo  Rozvoj  kvasinek  a plísní – hnití 

  Syrové kravské mléko 

Cel.počet  mikroorg 

105 

Staphylococcus   

5.102  2.103 

Salmonella 

0/25 

 
  Tekuté mléčné výrobky pasterované 

Celk.počet  psychrofilních 

5.104 

5.102 

Koliformní bakterie 

102 

5.102 

  NĚKTERÉ  VADY MLÉKA PŮSOBENÉ  RŮSTEM  MIKROORGANISMŮ               + SÝRŮ 

  Pasterizované  mléko 

Témata, do kterých materiál patří