Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Obsah inulinu v jedlém podílu některých druhů
zeleniny, ovoce a obilovin
PATOGENNÍ INFEKCE
OBLIGÁTNÍ PATOGENY
Mikroorganismy, které se běžně v trávícím traktu nevyskytují nebo které se vyskytují v přísně
kontrolovaném poměru.
PORTUNNÍ (FAKULTATIVNÍ) PATOGENY
Abnormálním kvantitativním růstem minoritních fyziologických složek mikroflóry (kandidy,
klostridie, stafylokoky aj.)
PATOGENITA = Schopnost poškozovat a vyvolat onemocnění.
VIRULENCE = Stupeň patogenity.
INVAZIVITA = Schopnost mikroorganismu proniknout do makroorganismu a poškozovat ji množením a
metabolickými aktivitami.
TOXIGENITA = Schopnost mikroorganismu produkovat látky, které jsou toxické pro makroorganismus (živé
mikroorganismy – exotoxiny a mrtvé mikroorganismy - endotoxiny).
PYROGENITA = Schopnost vyvolání horečky (pyrexie) – exogenní pyrogeny (LPS a další složky bakteriální
stěny, některé exotoxiny , komplex antigen-protilátka) a endogenní pyrogeny(např. IL-1).
PRONIKNUTÍ BAKTERIÍ DO ORGANISMU
VDECHNUTÍ
o Mycobacterium s., Nocardia s., Mycoplasma pneumoniae, Legionellas., bordetella,
chlamydia psisttaci, Chlamydia pneumoniae
POZŘENÍ
o Salmonella s., Shigella s., Yersinia enterocolitica, enterotoxigenic E.coli, Vibrio s.,
Campylobacter s., Clostridium botulinum, Bacillus cereus, Listeria s., Brucella s
PÍCHNUTÍ JEHLOU - Staphylococcus aureus,Pseudomonas s ŠTÍPNUTÍ - Rikettsia s., Ehrlichia s., Coxiella s., Francisella s., Borrelia s., Yersinia pestis
POHLAVNÍ PŘENOS -Neisseria gonorhoeae, Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum
PŘÍMÝ PRŮNIK - Clostridium tetani
TRANSPLACENTÁLNĚ - Neisseria gonorhoeae