Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
 Obsah inulinu v jedlém podílu některých druhů
zeleniny, ovoce a obilovin
PATOGENNÍ INFEKCE
 OBLIGÁTNÍ PATOGENY
 Mikroorganismy, které se běžně v trávícím traktu nevyskytují nebo které se vyskytují v přísně
kontrolovaném poměru.
 PORTUNNÍ (FAKULTATIVNÍ) PATOGENY
 Abnormálním kvantitativním růstem minoritních fyziologických složek mikroflóry (kandidy,
klostridie, stafylokoky aj.) 
 
  PATOGENITA  = Schopnost poškozovat a vyvolat onemocnění. 
  VIRULENCE  = Stupeň patogenity. 
  INVAZIVITA  = Schopnost mikroorganismu proniknout do makroorganismu a poškozovat ji  množením  a 
metabolickými aktivitami.
 TOXIGENITA = Schopnost mikroorganismu produkovat látky, které jsou toxické pro makroorganismus (živé
mikroorganismy – exotoxiny a mrtvé mikroorganismy - endotoxiny).
 PYROGENITA = Schopnost vyvolání horečky (pyrexie) – exogenní pyrogeny (LPS a další složky bakteriální
stěny, některé exotoxiny , komplex antigen-protilátka) a endogenní pyrogeny(např. IL-1).
PRONIKNUTÍ BAKTERIÍ DO ORGANISMU
 VDECHNUTÍ
o Mycobacterium s., Nocardia s., Mycoplasma pneumoniae, Legionellas., bordetella,
chlamydia psisttaci, Chlamydia pneumoniae
 POZŘENÍ
o Salmonella s., Shigella s., Yersinia enterocolitica, enterotoxigenic E.coli, Vibrio s.,
Campylobacter s., Clostridium botulinum, Bacillus cereus, Listeria s., Brucella s
  PÍCHNUTÍ  JEHLOU  - Staphylococcus  aureus,Pseudomonas s   ŠTÍPNUTÍ  - Rikettsia s., Ehrlichia s., Coxiella s., Francisella s., Borrelia s., Yersinia pestis 
  POHLAVNÍ PŘENOS -Neisseria  gonorhoeae, Chlamydia trachomatis, Treponema  pallidum 
  PŘÍMÝ  PRŮNIK  - Clostridium tetani 
  TRANSPLACENTÁLNĚ  - Neisseria  gonorhoeae 
