Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
krmivech, neboť mikroorganismy se při špatném skladování (teplo, vlhko) mohou pomnožit a
produkovat toxiny.
Reálné riziko představují mykotoxiny. Hlavním mykotoxinem v krmivech je aflatoxin B1. Bylo by
žádoucí rutinně testovat i další mykotoxiny např. toxiny Fusarium spp. Častý výskyt mykotoxinů je
v kukuřici.
MIKROBIOLOGIE VODY
obsah mikroorganizmů velmi variabilní
obsah živin, kontaminace
mikrobiální plankton
autochtonní mikroflóra =typická mikroflóra
psychrofilní (mezofilní), Pseudomonas, Achromobacter
alochtonní mikroflóra
kontaminující
střevní a půdní mikroorganizmy
Definice pitné vody: voda nezávadná, která po dlouhodobém užívání nezpůsobuje onemocnění a zdravotní
poruchy
Druhy pitných vod:
o pitná voda (PV)o balená voda (BV)
Hodnocení kvality pitných vod:
o mezná hodnota (MH) -
hodnota počtu mikroorganismů, která nemá být
překročena
o nejvyšší mezná hodnota (NMH) -
nesmí být překročena !!
Mikrobiologické parametry pitné vody
Escherichia coli (EC) Koliformní bakterie (KB) Enterokoky (EK) Mezofilní bakterie (MB) = počty kolonií při 36°C Psychrofilní bakterie (PB) = počty kolonií při 22°C Pseudomonas aeruginosa (PA) Clostridium perfringens (CP)
HODNOTY PRO PITNOU VODU (KTJ)
Opatření při překročení: DESINFEKCE
o Ag, Cu, Cl (plynný, Savo, chloramin), O3
o UV a γ záření
Mikrobiologie potravin
Historický vývoj
Konzervace potravin
Kažení potravin
Otravy z potravin
Potravinářská legislativa
VÝZNAM MIKROORGANISMŮ V POTRAVINÁCH