Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie-sepsaná prezentace

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.49 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

krmivech, neboť mikroorganismy se při  špatném skladování (teplo, vlhko) mohou pomnožit a 
produkovat toxiny. 

  Reálné riziko představují mykotoxiny. Hlavním mykotoxinem v krmivech je aflatoxin B1. Bylo by 

žádoucí rutinně testovat i další mykotoxiny např. toxiny Fusarium spp. Častý výskyt mykotoxinů je 
v kukuřici. 

MIKROBIOLOGIE VODY 

  obsah mikroorganizmů velmi variabilní 
  obsah živin, kontaminace 
  mikrobiální plankton 
  autochtonní  mikroflóra =typická  mikroflóra 

  psychrofilní (mezofilní), Pseudomonas, Achromobacter 

  alochtonní  mikroflóra   

  kontaminující 
  střevní a půdní mikroorganizmy 

  Definice pitné vody: voda nezávadná, která po dlouhodobém užívání nezpůsobuje onemocnění a zdravotní 

poruchy

  Druhy pitných vod: 

o  pitná voda (PV)o  balená voda (BV)

  Hodnocení  kvality  pitných vod: 

o  mezná  hodnota (MH) - 

hodnota počtu mikroorganismů, která nemá být 

překročena 

o  nejvyšší  mezná  hodnota (NMH) - 

nesmí být překročena !! 

  Mikrobiologické  parametry pitné vody 

  Escherichia coli (EC)  Koliformní bakterie (KB)  Enterokoky  (EK)  Mezofilní bakterie (MB) = počty kolonií při 36°C  Psychrofilní bakterie (PB) = počty kolonií při 22°C  Pseudomonas aeruginosa (PA)   Clostridium perfringens (CP)

  HODNOTY PRO PITNOU  VODU (KTJ)  

  Opatření při překročení: DESINFEKCE 

o  Ag, Cu, Cl (plynný, Savo, chloramin), O3 
o  UV a γ záření 

Mikrobiologie potravin 

  Historický vývoj 
  Konzervace potravin 
  Kažení potravin 
  Otravy z potravin 
  Potravinářská legislativa 
 
  VÝZNAM MIKROORGANISMŮ  V POTRAVINÁCH 

Témata, do kterých materiál patří