Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Hodnocení siláže
Organoleptické hodnocení - subjektivní
Složení organických kyselin: mléčná 1,7%, octová 0,7%, máselná 0,3%
Silážní přísady
Zdroje cukru: melasa (drahé)
Enzymy : amylasy, celulásy
Zdroje N
Mikroorganismy: Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium
PATOGENNÍ BAKTERIE V KRMIVECH
Salmonella Campylobacter (Bacillus anthracis) (Clostridium botulinum) KONTAMINACE KRMIV
SALMONELAMI
Kontaminovány jsou krmiva rostlinného (0-18%) i živočišného (0-12%) původu.
Úroveň kontaminace u masokostních mouček a rybích mouček je 0 až 13% pozitivních vzorků.
Salmonely jsou nalézány také v obilninách a semenech olejnin. Značně více jsou kontaminovány
olejniny a jejich vedlejší produkty než obilniny.
ZOONÓZY
Podle zprávy EK z roku 2002 (9) je třeba věnovat pozornost celkem 11 zoonózám:
o Salmonelóza (150 000 případů ročně)
o Kampylobakterióza (150 000)
o Yersinióza (10147)
o VTEC (2664)
o Brucelóza (2386)
o Listerióza (860)
o Toxoplazmóza (477)
o Echinokokóza (266)
o Tuberkulóza (49)
o Trichinelóza (48)
o Vzteklina (1)
Závěry:
Největší mikrobiální riziko v krmivech představuje výskyt Salmonella spp. a Campylobacter spp..
Tyto bakterie jsou nebezpečné jako pro člověka tak pro zvířata. Zvláště pro salmonely je typický
přenos krmivem, kde tyto bakterie mohou i dlouhou dobu přežívat
Přenos prionů BSE krmivy je reálný. Je proto nezbytné vyloučit živočišné moučky z výživy
přežvýkavců.
Na rozdíl od kontaminace chemickými látkami jsou nebezpečná i malá množství mikroorganismů v