Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
 Mykotoxiny Mikrobiologie pitné vody Mléčné a máselné kvašení Mikrobiologie mléka
 ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN
 Onemocnění vyvolaná živými mikroorganismy: salmonelóza - Salmonella, kampylobakterióza -
Campylobacter, enteroviry, průjmy kvůli E.Coli; listeriózy, rod Shigella, rod Yersinia
 Onemocnění vyvolaná mikrobiálními toxiny: mykotoxiny, botulismus (Clostridium botulinum),
stafylokokové enterotoxikosy (Staphylococcus aureus), otravy způsobené Clostridii nebo Bacillusi
 bakteriální toxiny
Endo EXo
Deset zlatých pravidel WHO
1.  nakupovat nezávadné potraviny 
2.  dokonalá tepelná úprava 
3.  konzumace nejlépe ihned po úpravě 
4.  skladování uvařených potravin při > 60 °C nebo < 5 °C 
5.  důkladné ohřívání 
6.  zabránit styku syrových a uvařených potravin 
7.  mýt si opakovaně ruce 
8.  čistota kuchyňského zařízení 
9.  ochrana potravin před hmyzem  a hlodavci 
10.  používat pouze pitnou vodu 
Probiotika, prebiotika,synbiotika
 Probiotika
 Živé mikrobiální kultury, které po podání per os příznivě ovlivňují zdraví hostitele, prostřednictvím
změn střevní mikroflóry
 Prebiotika
 Látky stimulující rozvoj příznivých bakterií v trávicím traktu (fruktooligosacharidy,
galaktooligosacharidy, mateřské mléko, bifidogenní účinky)
 Fruktooligosacharidy – FOS (inulin); Galaktooligosacharidy – GOS (TOS, SOS); Laktulosa, laktosa;
Manooligosacharidy (MOS); Xylooligosachridy (XOS)
 Synbiotika
 Kombinace probiotik a prebiotik
 
 
               změny  ve fekální  mikroflóře  během  života 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
