Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie-sepsaná prezentace

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.49 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

Xantomonas,  Erwinia 

Mikrobiologie  sena 

  Sušení sena 
  Mikroorganismy  v senu: převážně spory – plísně, Bacillus subtilis 
  Syndrom farmářských plic 
  Samozahřetí sena: fáze fyziologická, mikrobiologická (30-60°C, 90°C), chemická až 120°C 
  Čerstvá píce -70-80% vody, seno 12-16% vody 
  nedostatečně usušené seno → zvýšená teplota → oheň 
  i sláma, ale hůře hoří 

Mikrobiologie  siláže 

  Mikroorganismy  v siláži:  

  Hlavní mikroflóra  – Bakterie mléčného kvašení (BMK), Lactobacillus plantarum, Leuconostoc, 

Pediococcus 

   Doprovodná mikroflóra: kvasinky- určité množství je žádoucí, Clostridium  (ph > 4.7)– nikdy !!!  , 

omezit 

  Podmínky  pro silážování 

  Cukerné minimum – dostatek zkvasitelných cukrů (pH 4-4,2) 
  Anaerobní podmínky – nařezáno, udusáno 
  Přítomnost BMK – bakterie mléčného kvašení 

  Krmiva pro silážování 

  Snadno silážovatelné:  kukuřice, pařené brambory, skrojky cukrové řepy 
  Těžko  silážovatelná:  luční porosty 
  Nesilážovatelná:  vojtěška, luštěniny, jetel – vysoký obsah dusíkatých látek !!! 

  Fáze rozvoje mikroorganismů  v siláži 

  Fáze rozvoje smíšené  mikroflóry  – Coli-Aerogenes,  kvasinky,  BMK,; spotřeba O2,možnost zvýšené 

teploty; celkový počet až 109 ks/gram 

  Fáze rozvoje BMK,  koky,  tyčinky   Konečná fáze  – pokles počtu mikroorganismů, doba zrání 6-8 týdnů, konečné pH 4,0 – 4,2 (pokud 

by bylo < 3,7 tak to znamená nadbytek cukru, > 4,2 = nebezpečí  zkažení) 

  Doba kvašení je 6 týdnů, technologická  zralost je 8 týdnů 

Témata, do kterých materiál patří