Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Xantomonas, Erwinia
Mikrobiologie sena
Sušení sena
Mikroorganismy v senu: převážně spory – plísně, Bacillus subtilis
Syndrom farmářských plic
Samozahřetí sena: fáze fyziologická, mikrobiologická (30-60°C, 90°C), chemická až 120°C
Čerstvá píce -70-80% vody, seno 12-16% vody
nedostatečně usušené seno → zvýšená teplota → oheň
i sláma, ale hůře hoří
Mikrobiologie siláže
Mikroorganismy v siláži:
Hlavní mikroflóra – Bakterie mléčného kvašení (BMK), Lactobacillus plantarum, Leuconostoc,
Pediococcus
Doprovodná mikroflóra: kvasinky- určité množství je žádoucí, Clostridium (ph > 4.7)– nikdy !!! ,
omezit
Podmínky pro silážování
Cukerné minimum – dostatek zkvasitelných cukrů (pH 4-4,2)
Anaerobní podmínky – nařezáno, udusáno
Přítomnost BMK – bakterie mléčného kvašení
Krmiva pro silážování
Snadno silážovatelné: kukuřice, pařené brambory, skrojky cukrové řepy
Těžko silážovatelná: luční porosty
Nesilážovatelná: vojtěška, luštěniny, jetel – vysoký obsah dusíkatých látek !!!
Fáze rozvoje mikroorganismů v siláži
Fáze rozvoje smíšené mikroflóry – Coli-Aerogenes, kvasinky, BMK,; spotřeba O2,možnost zvýšené
teploty; celkový počet až 109 ks/gram
Fáze rozvoje BMK, koky, tyčinky Konečná fáze – pokles počtu mikroorganismů, doba zrání 6-8 týdnů, konečné pH 4,0 – 4,2 (pokud
by bylo < 3,7 tak to znamená nadbytek cukru, > 4,2 = nebezpečí zkažení)
Doba kvašení je 6 týdnů, technologická zralost je 8 týdnů