Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
5
0
0/25
 Kažení masa
o Povrchové – psychrotrofní G- tyčinky - Pseudomonas fluorescens, Acinetobacter,
Moraxella
 osliznutí povrchu, změna barvy, vzrůst teploty, množení enterobakterií,
mikrokoků, stafylokoků a bacilů.
 Sekání, řezání, mletí zvětšuje povrch a kontaminaci.
o Zevnitř (v hmotě) – maso primárně kontaminované (z obsahu střev, okolí kostí,
nedostatečně vychlazené hlavně klostridie  (C. perfringens, C. histolyticum, 
C.sporogenes)
 tvoří se plyn a hnilobný zápach, někdy enterobakterie a streptokoky.
o Kažení vakuového masa – trvanlivost až 8 týdnů při 4°C (DFD méně)
 rostou fakultativně anaerobní a anaerobní bakterie (laktobacily, klostridie - C.
botulinum E , Brochothrix thermosphacta – psychrofilní).
 FERMENTOVANÉ MASNÉ VÝROBKY
o Rychlé zrající (aw=0,96-0,90),o dlouhozrající (aw=0,90-0,80)o Aditiva (přídávají se do potravin) : slanina, askorban sodný, glukóza, škrobový sirup,
dusitany, NaCl (2-4%).
o Startovací kultury: BMK- laktobacily, pediokoky (tvoří kyselinu mléčnou, H2O2),
stafylokoky a mikrokoky (kataláza), Kvasinky, plísně (aroma).
 
  MIKROBIOLOGIE  VAJEC 
 Vysoká vodní aktivita, obsah živin Antibakteriální mechanismy: kutikula, pH po snesení stoupne z 7,3 na 9,5; lysozym Možnosti kontaminace vajec mikroorganismy
o hematogenní kontaminace (ve vaječnících)o kongenitální kontaminace (vejcovod)o extragenitální (podtlak po snesení)
 Mikroorganismy na skořápce: 102 až milion na cm2
o Micrococcus, Alcaligenes, Pseudomonas, Escherichia, Salmonella, Penicillium, Aspergillus,
Mucor, Rhizopus.
 
  Mikrobiologie  potravin – cv. 
