Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie-sepsaná prezentace

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.49 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

těkavé mastné kyseliny (máslo) 

  Indikátory bezpečnosti  potravin 

o  E. colio  koliformní bakterieo  enterokokyo  kolifágy

  Mikrobiologické  požadavky  - definice symbolů 

  n - rozsah výběru 
  m -  množství mikroorganizmů, které se připouští u všech vzorků n 
  M -  množství mikroorganizmů, které se ještě připouští u počtu vzorků, který je nižší nebo se rovná c 
  c - rozhodné číslo, tj. počet vzorků z výběru n u nichž se připouští hodnota M 
  vyjadřování n a M

o  počet v 1 g (ml) 
o  nepřítomnost v určitém množství (0/10 = nepřítomnost  v 10 ml nebo g). 

 
  Tolerované hodnoty pro vybrané potraviny 

  MIKROBIOLOGIE  MASA 

  aw = 0,98-0,99; pH ~ 7 (PSE = 5)  voda 76%, bílkoviny 18%, tuk 3%, ostatní 4% (glukóza, glykogen, AK, kreatinin, minerální látky)   Zdroje mikroorganismů  – primární, sekundární 

Nože  a jatečné nástroje, Kůže zvířat, Trávicí trakt, Lymfatické uzliny,Ruce pracovníků, 
Nádoby, obaly, přepravky, Prostředí (skladování, zpracování)

  OPATŘENÍ  PRO ODDÁLENÍ KAžENÍ  MASA 

o  vykolení do 30 mino  neporušení trávicího traktu (vole u drůbeže)o  neporušení mízních uzlin (hovězí maso)o  při vysoké skladovací  teplotě dominují při kažení střevní bakterie (Clostridium, E.coli)o  při nižší  skladovací  teplotě probíhá kažení od povrchu (Pseudomonas,  Aeromonas, 

Acinetobacter) 

  Norma (Vyhláška  č. 91/1999) - Syrové maso a masné výrobky 

Koliformní bakterie 

5.102 

5.103 

Staphylococcus 

aurens 

102 

5.103 

Salmonella 

Témata, do kterých materiál patří