Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
-
těkavé mastné kyseliny (máslo)
Indikátory bezpečnosti potravin
o E. colio koliformní bakterieo enterokokyo kolifágy
Mikrobiologické požadavky - definice symbolů
n - rozsah výběru
m - množství mikroorganizmů, které se připouští u všech vzorků n
M - množství mikroorganizmů, které se ještě připouští u počtu vzorků, který je nižší nebo se rovná c
c - rozhodné číslo, tj. počet vzorků z výběru n u nichž se připouští hodnota M
vyjadřování n a M:
o počet v 1 g (ml)
o nepřítomnost v určitém množství (0/10 = nepřítomnost v 10 ml nebo g).
Tolerované hodnoty pro vybrané potraviny
MIKROBIOLOGIE MASA
aw = 0,98-0,99; pH ~ 7 (PSE = 5) voda 76%, bílkoviny 18%, tuk 3%, ostatní 4% (glukóza, glykogen, AK, kreatinin, minerální látky) Zdroje mikroorganismů – primární, sekundární
-
Nože a jatečné nástroje, Kůže zvířat, Trávicí trakt, Lymfatické uzliny,Ruce pracovníků,
Nádoby, obaly, přepravky, Prostředí (skladování, zpracování)
OPATŘENÍ PRO ODDÁLENÍ KAžENÍ MASA
o vykolení do 30 mino neporušení trávicího traktu (vole u drůbeže)o neporušení mízních uzlin (hovězí maso)o při vysoké skladovací teplotě dominují při kažení střevní bakterie (Clostridium, E.coli)o při nižší skladovací teplotě probíhá kažení od povrchu (Pseudomonas, Aeromonas,
Acinetobacter)
Norma (Vyhláška č. 91/1999) - Syrové maso a masné výrobky
n
c
m
M
Koliformní bakterie
5
2
5.102
5.103
Staphylococcus
aurens
5
2
102
5.103
Salmonella