EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
zdroje vyčerpají, přejdou do klidových stádií.
Bílkoviny
obsahují až tisíce aminokyselin, které jsou rozkládány vně mikrobních těl
mimobuněčnými (extracelulárními) proteázami a aminokyseliny potom mohou vstoupit do
mikrobní buňky, kde mohou být užity pro syntézu bílkovin nebo pro produkci energie (za
vzniku amoniaku). Také škrobu je v opadance málo, protože ho rostlina využije pro
udržovací dýchání ješt
ě před odumřením a opadem. Extracelulární amylázy, které produkuje
mnoho půdních bakterií a hub, štěpí škroby na jednotky sestávající z několika molekul
glukózy, které jsou potom
vstřebány mikrobní buňkou a využity pro produkci energie. Škrob
je poněkud pomaleji metabolizován než jednoduché cukry, ale poskytne také poměrně
hodně energie pro mikrobní růst. Celulóza je hojná součást rostlinných těl a je to strukturální
polymer, který nemůže být použit rostlinou tak jako škrob nebo jednoduché cukry pro
okamžit
ou produkci energie. Extracelulární celulázy štěpí dlouhé řetězce molekul celulózy na
menší jednotky sestávající ze dvou molekul glukózy a vzniklý disacharid (celobióza) je
štěpen na glukózu enzymem celobiázou. Hemicelulóza je různorodá skupina polymerů
skládající se z
několika typů cukrů, které jsou v čistém stavu rychle dekomponovány, ale
v
rostlinných buněčných stěnách se většinou vyskytují ve spojení s ligninem a jinými látkami,
což znesnadňuje jejich rozklad. Lignin je složitou složkou rostlinné opadanky, obsahuje
rozmanité chemické vazby a trojrozměrné struktury. Molekuly ligninu obklopují mikrovlákna
celulózy a hemicelulóz v