EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
buněčných stěnách rostlinných buněk, čímž jim udělují pevnost a
chrání je proti patogenním houbám a bakteriím (které by mohly st
ěny buňky svými enzymy
rozložit). Lignin se rozkládá pomalu a to specializovanými mikroorganizmy jako houby rodu
Pleurotus, Poria nebo Gloeophyllum
. Ty potřebují nějaký dodatkový energetický zdroj jako
primární růstový substrát. Výsledkem je, že jen poměrně malá část C z ligninu je skutečně
zabudována do houbových buněk a většina vstupuje do reakcí, které eventuálně tvoří
stabilní formy organické hmoty (humus).
Povaha zdroje se s postupujícím rozkladem chemicky mění (ubývá množství
odbouratelných látek a to rychleji u snadněji odbouratelných), což podmiňuje
přirozenou
sukcesi rozkladačů, „cukroví“ mikrobi jsou postupně nahrazovány organizmy se
specializovanějším metabolismem (Aktinomycety aj.). Kromě chemického složení zdrojů
určuje sukcesi rozkladačů také stupeň provzdušnění (anaerobním rozkladem vznikají
alkoholy a organické kyseliny
a nikoli oxid uhličitý a voda), pH (vyšší kyselost podporuje
houby na úkor bakt
erií), vlhkost (ve vlhké půdě je mnoho bakteriofágních prvoků, hlístů a
vířníků, kteří v trvale suché půdě skoro chybí), přímo ve vodě jsou jiné podmínky i a jiní
rozkladači (např. skoro chybí specializovaní rozkladači trusu a mrtvol) i aktivita
makroorgan
izmů (přenášejí rozkladače v prostředí, mechanicky rozmělňují opad, konkurují