Závěrečná zpráva z oborové praxe (přírodopis)
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Následně ve scezovacím kotli při teplotě 75 – 78 °C dochází ke scezování extraktu roztoku, tj. sladiny. Načež se ve chmelovaru do mladinového kotle přečerpává sladina, k ní se přidává granulovaný chmel a 90 minut se vaří tzv. horká mladina, která následně 7 hodin chladne, přičemž se postupně ochladí až na zákvasnou teplotu 8 °C.
Následně do uzavřených nerezových cylindrokonických tanků (CKN) se dopravuje zchlazená mladina, do níž jsou dodávány kvasinky. Za nepřístupu vzduchu probíhá kvašení, kde dochází k množení kvasinek na trojnásobné množství, přičemž vzniká ethylalkohol, CO2 a uvolní se tepelná energie. Mladé pivo se zchladí až na 3 °C, kvasinky padají ke dnu. Poté v ležáckých tancích ve sklepě probíhá proces dokvašování, kde se pivo, jakožto nedokvašený alkoholický nápoj (vždy obsahuje extrakt), odkalí usazením zbytků kvasnic, nasytí se CO2, dojde ke zjemnění chuti, vůně a v ležáckých sudech leží asi 70 dní. Opět i zde probíhá třísměnný provoz.
Dále pivo podléhá filtrací přes plochu křemelinových filtračních svíček, kde filtrační vrstva klade odpor kalícím látkám, kvasinkám a perforací (souvislou řadou dírek ve filtru) prochází filtrát. Jelikož jsou zde využívány mikrofiltry, není potřeba používat pasterizaci (tepelné ošetření), a tím si pivo zachová lepší chuť.
Poté následuje stáčení piva do láhví, PET láhví a plechovek či do sudů. Proces je opět zajištěn řadou automatických zařízení a pracovníci zde mají kontrolní činnost, přičemž zajišťují správné fungování strojů a dohlížejí na bezpečnost výroby. Za hodinu se zde naplní zhruba 24 000 láhví.
V oddílu stáčírny PET láhví (PETkárny) se PET láhve vyrábí strojově. Při vysoké teplotě se natvarují malé zkumavky z plastu, čímž jsou vytvarovány PET láhve, zelené s objemem 1,5 l a hnědé s objemem 2 l. Pomocí plnicích strojů se po vychladnutí za hodinu naplní pivem asi 14 000 PET láhví, načež se označí příslušnými etiketami, putují do balírny, kde jsou po 6kusových balících ukládány na palety do skladu a poté nakládány na kamion k distribuci. V oddílu plnírny sudů jsou využívány čtyři plniče s jednou myčkou, kde každý plnič naplňuje sudy jiným typem piva a uzavírá jiným typem víčka.
Druhá navštívená exkurze proběhla v Biskupském dvoře, Muzejní 1, Brno, v úterý dne 6. 10. 2015 v době zhruba 9:00 – 11:00.
Na základě zachycení veškerých mých postřehů a zážitků z exkurze je zde mým úkolem zhodnotit využitelnost muzejních sbírek pro výuku na základní škole. Mou snahou je tak i uvézt možné didaktické metody při využití těchto sbírek.
Expozice v Biskupském dvoře je v rámci komplexů expozic Moravského zemského muzea (dále jen MZM) součástí Fauny Morava. Stejně jako jiné expozice, i tato je zprostředkována v rámci odborného pracoviště, na jehož fungování se podílejí kurátoři sbírek.