4AB-Ubytovací služby+Raut, číše vína a slavnostní hostiny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
· dodržováním zásad společenského protokolu
· stanoveným výběrem jídel a nápojů
· náročností na výrobu a servis
· větším počtem obsluhujících
Rozdělení
1. Podle společenského účelu (kdo je pořádá)
· pořádané státními institucemi
· pořádané podniky
· soukromé
2. Podle způsobu obsluhy
· hostiny se zasednutím ke stolu – banket
· hostiny s bufetovým provozem
· hostiny organizované vestoje – rauty
3. Podle zvyklostí
· České, ruské, anglické, francouzské, americké, asijské, japonské…
4. Podle zájmového zaměření
· rybářské, lovecké …
Konzumační minimum
Představuje minimální částku dohodnutou mezi objednavatelem a podnikem, kterou objednavatel musí zaplatit musí zaplatit.
Bianko objednávka
Znamená, že všichni hosté na hostině mohou objednávat dále u obsluhujících, aniž by musel obsluhující požádat objednavatele o svolení. Objednavatel nám tímto vkládá obrovskou důvěru, kterou nesmíme zklamat.
Rozpočet hostiny
Sestavuje tak, aby po úhrnu všech výdajů zůstala alespoň10% rezerva na úhradu nepředvídaných výdajů (používání telefonů, úhrada poškozeného inventáře, rozšíření objednávky, …).
Pracovní příkaz
· Na základě písemné objednávky (u banketů, rautů, cateringových akcí) vypracovává vedoucí pracovník (provozní, vedoucí, majitel - dle organizace
v podniku) PRACOVNÍ PŘÍKAZ, jako informaci pro své podřízené k zajištění celého průběhu akce.
Pracovní příkaz má obsahovat
· jméno objednavatele
· datum konání, čas
· počet osob(vhodné je uvést z toho dětí…)
· místnost, kde se bude konat
· dohodnuté menu
· výzdoba tabule
· jména odpovědných osob (za kuchyň, obsluhu, sklad, prádelnu…)
· datum a podpis odpovědného pracovníka, který PP zpracoval