24. Trávící soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
• v mukóze a bumukóze se nachází velké množství žláz
 • trávicí trubice je hodně prokrvená a inervovaná
 • obsahuje chemoreceptory a mechanoreceptory
POHYBY SVALOVINY
 • pohyb trávicí trubice zajišťuje mechanické zpracování potravy a pohyb tráveniny
 • peristaltika = pohyb tráveniny
 • sousto vyvolává kontrakci ve střevě
druhy pohybů:
 a) mísící pohyby - na krátkou vzdálenost, nejlépe se zaznamenávají v žaludku
 b) peristaltické vlny - posun tráveniny aborálním směrem (ke konečníku)
řízení pohybů:
 a) nervové - nervové pleteně trávicí trubice
 b) humorální - např. hormon gastrin tvořený buňkami žaludku zvyšuje motilitu (hybnost) žaludku
DUTINA ÚSTNÍ
 • lat. cavitas oris
 • slouží k příjmu potravy
 • převládá zde mechanické trávení
 • potrava se zde promísí se slinami
RTY
 • vnější část dutiny ústní
 • podkladem jsou příčně pruhované svaly, největším z nich je kruhový sval ústní
 • během nitroděložního vývoje vzniká horní ret srůstem 3 výběžků (při nedokonalém srůstu vzniká rozštěp rtu)
 • zevní strana rtů je kryta tenkou kůži bez pigmentu, vnitřní plochu kryje sliznice s epitelem
 • do stran přecházejí rty v tváře, jejichž hlavním podkladem je sval tvářový (u dětí velký tukový polštář - kvůli sání)
• dělí se na vlastní ústní dutinu a předsíň dutiny ústní:
A) PŘEDSÍŇ DUTINY ÚSTNÍ
 • úzký prostor před zuby
 • ve výši druhé horní stoličky ústí do předsíně vývod příušní žlázy
B) VLASTNÍ ÚSTNÍ DUTINA
 • má svalové dno, na kterém je jazyk; vepředu a na bocích jsou zuby a dásně; strop tvoří měkké a tvrdé patro
 • tvrdé patro - kostěný podklad (horní čelist, patrová kost), sliznice srůstá s okosticí
 • měkké patro - tvořeno vazivem, sliznicí a slizničními řasami; po stranách jsou patrové mandle, vzadu uprostřed přechází v čípek; při polykání uzavírá dutinu nosní, při dýchání uzavírá dutinu ústní
 
 JAZYK
 • příčně pruhovaný svalnatý orgán, nejpohyblivější sval v lidském těle
 • kořen jazyka je připevněn k jazylce
 • ke spodině ústní je jazyk připevněn slizniční řasou, tzv. jazykovou uzdičkou
 • funkce - rozmělňování potravy, mísení potravy se slinami, tvorba hlásek, vnímání chuti
 • sliznice jazyka vybíhá v bradavky (papily):
a) nitkovité papily - největší počet, způsobují matnost jazyk, posouvají sousta za zuby
 b) houbovité papily - nerovnoměrně na hřbetu, nesou chuťové pohárky
 c) hrazené papily - uspořádany do linie tvaru písmene V (vrchol směřuje ke kořeni), je jich cca 10 - 12
• chutě: sladká (špička jazyka), slaná (vepředu po stranách), kyselá (vzadu po stranách), hořká (na kořeni)
MANDLE
 • lat. tonsily
 • funkce: zachycení patogenů
a) patrové - párové
 b) jazyková, nosní (v hltanu) - nepárové
SLINNÉ ŽLÁZY
 • pH 7-8 (pod 5,5 kyselé pH, které ničí zuby - ze skloviny se uvolňuje vápník)
 • z 99% voda
 • organické látky - mucin (způsobuje klouzání sousta), ptyalin, thiocyanát (dezinfekce)
 • anorganické soli - Ca2+ ionty, K+ ionty, anion fluoridový (způsobuje zubní kámen)
 • za den se vytvoří zhruba 1 - 1,5 litru
 • sekrece slin je podmíněna reflexy (podmíněné, nepodmíněné) + centrem v prodloužené míše + VNS
