24. Trávící soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
A) MALÉ SLINNÉ ŽLÁZY
• ve všech částech dutiny ústní (ve tvářích, dásních, ..)
• produkují řídkou slinu bez trávicích enzymů
• funkce: zvlhčování a spojení soust, samočistící schopnost ústní dutiny
B) VELKÉ SLINNÉ ŽLÁZY
• produkují hustou slinu s trávicími enzymy
• jejich produkce je spuštěna při příjmu potravy nebo podmíněným reflexem
a) příušní - největší, vyústění nahoře u druhé stoličky
b) podčelistní - vyústění po stranách uzdičky jazyka
c) podjazyková - na každé straně 10 - 12 vývodů
CHRUP
• lat. dentes
• seřazené do horního a dolního zubního oblouku
• zuby jsou pevně usazeny v zubních lůžkách (alveoly)
složení zubu:
• korunka (korona dentis) - volná část vyčnívající do dutiny ústní
• krček (cervix dentis) - obklopený sliznicí dásně
• kořen (radix dentis) - část zapuštěná do alveolu dásně
• sklovina (email) - vrchní vrstva, pokrývá korunku, nejtvrdší hmota těla
• zubovina (dentin) - pod sklovinou, tvoří základ stavby zubu, strukturou připomíná kost
• dřeň (pulpa dentis) - uvnitř zubu, vstupují do ní cévy a nervy (velká citlivost)
• dřeňová dutina (cavitas dentis)
• ozubice - závěsný aparát zubů, krátká vazivová vlákna mezi zubními kořeny a alveoly
druhy zubů:
a) řezáky (dentes incisivi) - ukusují sousto
b) špičáky (dentes canini) - hrotovitá korunka, dlouhý kořen, uchopují a trhají sousta
c) třenové (dentes premolares) - na korunce 2 hrbolky, rozmělňují potravu
d) stoličky (dentes molares) - 2 až 3 kořeny, na korunce 4 až 5 hrbolků, rozmělňují potravu
a) mléčný chrup (dentes decidum) - 20 zubů; prořezává se od 6. měsíce do 2 let = první dentice; zuby jsou drobnější s kratšími kořeny
b) trvalý chrup (dentes permanentes) - 28 až 32 zubů; od 6. roku probíhá náhrada zubů, končí kolem 20-30 let prořezáváním posledních třetích stoliček (M3) = zuby moudrosti = druhá dentice
• zubní vzorec - počet a označení jednotlivých zubů v horním a dolním oblouku; pro označení mléčného chrupu se používají malá písmena, pro označení trvalého velká písmena
HLTAN
• lat. pharynx• 12 - 14 cm dlouhá trubice; spojuje dutinu ústní a jícen; má 3 části:
a) nosohltan (nasopharynx) - na povrchu je řasinkový epitel, při jídle uzavřen měkkým patrem
b) ústní část hltanu (orinopharynx) - na povrchu je dlaždicový vícevrstevný epitel (zatěžováno mechanickým a chemickým zpracováním potravy)
c) hrtanová část (laryngopharynx) - na povrchu je dlaždicový vícevrstevný epitel (zatěžováno mechanickým a chemickým zpracováním potravy)
• stěna je tvořena příčně pruhovanou svalovinou
• hrtanová příklopka odděluje hrtan od hltanu
• funkcí je polykání
• po stranách ústí Eustachova trubice, která vyrovnává tlak na obou stranách bubínku
JÍCEN
• lat. oesophagus
• 25 - 28 cm dlouhá svalová trubice; spojuje hltan a žaludek; prochází bránicí
• probíhá od 6. krčního obratle těsně pře páteří a za průdušnicí
• do 1/3 je svalovina příčně pruhovaná, od 1/3 přechází v hladkou
• dlaždicový mnohovrstevný epitel tvoří podélné řasy, při procházení sousta se zvětšuje
• v klidu jsou stěny jícnu přitisknuty k sobě
• při polykání probíhá peristaltická vlna
• dělí se na tři části: