Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




24. Trávící soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

a) krční část jícnu
b) hrudní část jícnu - nejdelší
c) břišní část jícnu - nejkratší

ŽALUDEK
• lat. stomacus / ventriculus; řec. gaster
• vakovitá tvar, leží pod brániční klenbou
• schopen pojmout 1-2 litry potravy
• má vakovitý tvar písmene J
cylindrický epitel tvoří epitelové podélné řasy a obsahuje žlázky produkující žaludeční šťávy• funkce: potrava se v žaludku přechodně uskladňuje a mechanicky a chemicky zpracovává

části žaludku:
1. česlo (cardia) - vstupní svěrač
2. fundus - výklenek nahoru proti bránici
3. tělo - největší část žaludku
4. pylorický úsek - dělí se na předsíň a kanál
5. vrátník (pylorus) - výstupní svěrač
• svěrače jsou kruhové svaly z hladké svaloviny

• žaludek má tři vrstvy (liší se od trávicí trubice):

1. šikmá vlákna
2. podélná vlákna
3. kruhovitá vlákna

• obsahuje milióny žaludečních jamek
mukóza je prostoupena žilami
• povrchový epitel produkuje ochrannou vrstvu pro celý žaludek - hlen, který neutralizuje HCl (obsahuje hydrogenuhličitan)

buňky žaludeční sliznice:
a) hlenové buňky - produkují jiný typ hlenu než povrchový epitel

b) hlavní buňky - nachází se od středu do dna žlázy, produkují pepsinogen (neaktivní forma pepsinu); obsahují velké množství drsného endoplazmatického retikula

c) nástěnné (parietální) buňky - tvaru vidličky s mikroklky pro zvětšení plochy; uvolňují ionty, které zreagují v HCl

d) enteroendokrinní buňky - buňky s vnitřní sekrecí uvnitř žláz, produkují tkáňové hormony do krve, např. gastrin - hormon, který ovlivňuje produkci HCl v nástěnných buňkách

e) kmenové buňky - na přechodu mezi epitelem a hlenovými buňkami, jsou nepravidelně rozmístěny a probíhá v nich intenzivní mitóza (obnovují epitel)

mechanická funkce:
• svalstvo v žaludku se rytmicky stahuje 2-4x za minutu
• potrava se promíchává s žaludeční šťávou během 3-6 hodin (může být až 12) vzniká trávenina
• vzniklá trávenina je po malých dávkách vstřikována do dvanáctníku
• nejkratší dobu v žaludku zůstávají cukry, nejdelší tuky

peristaltické vlny - první peristaltická vlna po 20 minutách, trávenina se promíchá s žaludečními šťávami, další vlny probíhají asi 3x za minutu

chemická funkce:
• k chemickému zpracování potravy slouží žaludeční šťávy (pH: 1 - 2), kterých se denně vytvoří 2-3 litry; složení:

• z 99% voda
kyselina chlorovodíková HCl - zajišťuje nízké pH (kyselé prostředí) k aktivaci některých enzymů; ničí choroboplodné zárodky; nabobtnává vazivo, koaguluje bílkoviny k jejich dalšímu zpracování; dezinfikuje a zabraňuje kvašení
pepsinogeny - enzymy; přecházejí v pepsin, který štěpí bílkoviny
• žaludeční lipáza - štěpí mléčné tuky
mucin - hlenovitá část; chrání žaludeční sliznici před natrávením
vnitřní (Castleův) faktor - faktor nezbytný k dalšímu vstřebávání vitamínu B12 (důležitý při krvetvorbě)
chymosin (u kojenců) - sráží mléčné bílkoviny

Témata, do kterých materiál patří