24. Trávící soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
• sekrece žláz je řízena nervově (podmíněné, nepodmíněné reflexy), gastrinem (hormon) + ovlivněno onemocněním nebo druhem potravin (např. kořeněné a tučné jídlo a alkohol zrychlují tvorbu šťáv; smetana nebo žloutky zpomalují)
TENKÉ STŘEVO
• lat. intestinum tenue
• vlastní a nejdelší část trávicí trubice, dlouhá 3-5 m
• šířka 3 cm, trubice je uspořádaná do kliček
• na povrchu jsou řasy vybíhající v klky
• funkce - vstřebávání látek (aminokyselin, monosacharidů, tuků, minerálů, vitamínů)
části tenkého střeva:
a) dvanáctník (duodeum)
• podkovovitý tvar (tvar písmene C), délka 25-30 cm
• ústí sem společný vývod slinivky břišní a žlučových cest = papila Vateri
b) lačník (jejunum)
• nejdelší část, asi 3/5 délky celého střeva
• střevo zde tvoří vodorovné kličky
• nejintenzivnější trávení a vstřebávání, při pitvě je prázdný
c) kyčelník (ileum)
• střevo zde tvoří podélné kličky
• přechod mezi lačníkem a kyčelníkem není přesně ohraničen
• v oblasti kyčlí
• vyúsťuje do tlustého střeva, kde obsahuje chlopeň - zamezuje zpětnému pohybu tráveniny
• střevní šťáva - je produkována žlázami ve sliznici střeva, zhruba 1-3 litry denně (řízeno nervově a látkově), obsahuje enzymy - sacharáza, lipáza, laktáza, erepsin, maltáza, které dokončují štěpení živin, aby mohly být následně vstřebány
• stěna tenkého střeva je tvořena 4 vrstvami:
a) sliznice
• tvoří poloměsíčité řasy (v kyčelníku vyrovnány, v lačníku je jich nejvíce a mají až 1 cm), které na povrchu vybíhají v klky
• obsahuje hlenové žlázky
• klky
- výška do 1 mm, celkový počet 5-10 milionů
- prstovité útvary
- jsou rozdílné v jednotlivých částech střeva
- probíhá zde resorpce živin (spotřebovává se energie)
- z jedné buňky resorpčního epitelu vybíhá až 3000 klků
- z klků na povrchu vybíhají mikroklky
- uvnitř každého klku je velké cévní zásobení a jedna velká mízní céva (chylózní žíla), která zajišťuje vstřebávání tuků
b) podslizniční vazivo
c) hladká svalovina
d) mezenterium
• tenká vazivová blána střeva, která upevňuje klíčky ve střevě a zabraňuje jejich „zamotání“
buňky ve stěně tenkého střeva:
a) resorbční buňky - jednovrstevný cylindrický epitel; buňky obsahují mnoho mitochondrií a hladkého endoplazmatického retikula
b) pohárkové buňky - zvýšená produkce hlenu, která zabraňuje natrávení střeva
c) endokrinní buňky - produkují cholecystokinin (tkáňový hormon působící na produkci žluči a pankreatické šťávy) a sekretin (působí na produkci žláz, které produkují hydrogenuhličitan)
• mezi klky se nachází krypty střeva
- obsahují žlázy produkující střevní šťávu, která má podíl na trávení všech složek potravy
- obsahují také nediferenciované buňky, které rychle mitotizují a chrání tím střevo před naleptáním (za týden se kompletně obnoví)