4. Trávení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Žaludeční sliznice
žlázky produkující žaludeční šťávu:
HCl – pouze 0,5%, 1,5–2 litry denně, desinfekce (ničí choroboplodné bakterie), kyselé prostředí, aktivace pepsinogenu, narušení vazivových blan, sráží mléko
pepsinogen – aktivace HCl → pepsin – štěpí bílkoviny
v útlém dětství také chymosin (štěpí mléčný cukr)
hlen – ochrana před účinky HCl a pepsinu
žlázky produkující mucin
Tvorba žaludeční šťávy
fáze reflektorická – podmíněné i nepodmíněné reflexy, emoce, strach, vztek, psychické vlivy
fáze gastrická – půl hodiny po požití tvorba gastrinu (tkáňový hormon žaludeční sliznice) → aktivace žaludečních žlázek
fáze intestinální – činnost žaludečních žlázek, ovlivněna podněty z tenkého střeva
zvýšení sekrece: bílkoviny s menší molekulovou hmotností (vývar), alkohol, kofein, koření
TENKÉ STŘEVO = intestinum tenue
dvanáctník = duodenum; 12 palců dlouhý: ústí vývodů z pankreatu a jater, přirostlý k zadní stěně břišní
3 úseky:
dvanáctník – ústí sem vývody trávicích žláz ze slinivky břišní a žlučníku
lačník = jejunum: další část tenkého střeva, u mrtvol je vždy prázdný
kyčelník = ileum: nejníže (až v oblasti kyčlí), vstupuje do tlustého střeva tračníkovou chlopní
délka 3–5 metrů, průměr 2,5–3 centimetry
zvětšení trávicí a vstřebávací plochy: klky (až 3 000/cm2)s cylindrickým epitelem (vrstvou enterocytů) s mikroklky
pohárkové buňky: mezi enterocyty, vylučují mucin
membránové buňky: obranný systém střevní sliznice, pod epitelem u lymfatické tkáně
funkce tenkého střeva:
enzymatické štěpení živin (tuků, cukrů, bílkovin)
vstřebávání látek do krve a lymfy
žlázy TS neprodukují enzymy, ale pouze izotonickou tekutinu
další enzymy ze slinivky břišní
pohyby střeva:
segmentační (kývavé) = promíchávání tráveniny
peristaltické = jednosměrné, v průběhu celé trávicí trubice, 12 cm/min., 10 vln/min.
zrychlení – průjem, zpomalení – zácpa
Enterocyty
neustálé obnovování a odlučování, z nich se poté uvolňují do střeva enzymy:
enterokináza: trypsinogen → trypsin
lipáza: tuky → glycerol + mastné kyseliny
laktáza: laktóza → glukóza + galaktóza
erepsin: bílkoviny → AK
disacharidáza: disacharidy → monosacharidy
TLUSTÉ STŘEVO = intestinum crassum
délka 1–1,5 metru, průměr 5–8 centimetrů
části:
slepé střevo + červovitý výběžek (lymfoidní tkáň) – vyústěný tenkého střeva
tračník (vzestupný, příčný, sestupný)
→ fce: vstřebávání vody, vitaminů (usnadňují bakterie), rozklad působením bakterií (kvasné a hnilobné procesy)
esovitá klička
konečník
řiť – vnitřní svěrač (hl. svalovina), vnější svěrač (příčně pruh. svalovina)
sliznice bez klků, poloměsíčité řasy, trubicovité žlázky, pohárkové buňky (mucin)
svalovina okružní
neprodukuje žádné trávicí enzymy
plní se 4–8 hodin po požití potravy
funkce tlustého střeva:
vstřebávání vody, solí, glukózy, jedů vitamínů
tvorba výkalů – kvasné a hnilobné bakterie (E.coli)
vznik plynů, kyseliny mléčné, alkoholu, vitamínů,…