4. Trávení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
glycerol + 2 molekuly MK, třetí (O)H skupina obsazena kyselinou fosforečnou → fosfolipidy
mastné kyseliny: nasycené (jednoduché vazby) × nenasycené (dvojné vazby)
tvorba MK: hlavně z glukózy v játrech a tukové tkáni, nově vytvořené se spojují s glycerolem → esterifikace, vzniká tuk
nasycené mastné kyseliny: k. palmitová (16 C), k. stearová (18 C)
tělo si je dokáže vyrobit samo (z cukrů a tuků živočišného původu)
místo tvorby – játra, tuková tkáň
nenasycené mastné kyseliny: k. olejová (18 C), tělo si ji dovede vytvořit samo, jinak v olivovém oleji
esenciální MK si tělo samo vytvořit nedokáže
rostl. – k. linolová, k. linolenová, k.arachidonová
ryby – k. likozapentaneová, k. dokozahexanová
transport tuků krví: z lymfy do krevního oběhu
nerozpustné ve vodě
vážou se na albuminy krevní plazmy
tuky jsou transportovány jako lipoproteiny (jsou „schovány“ uvnitř, na povrchu bílkoviny)
fosfolipidy, cholesterol – slučují se s vodou – transport
VLDL (very low density lipids): lipoproteiny o velmi nízké hustotě: přenos neutrálního tuku z jater do tkání – „zlé“
LDL (low density lipids): lipoproteiny o nízké hustotě: přenášejí cholesterol z míst jeho vstřebávání a tvorby v játrech do tkání – „zlé“
HDL (high density lipids): lipoproteiny o vysoké hustotě: přenos cholesterolu z tkání do jater, kde je vylučován do žluči – „hodné“
hustota částic je závislá na množství bílkoviny v ní obsažené
cholesterol: součást buněčných membrán, nutný k tvorbě žlučových kyselin a některých hormonů, celkový obsah asi 100 g
Trávení tuků - shrnutí
trávení tuků začíná ve větším rozsahu až v tenkém střevě je mírně problematické, protože tuky nejsou rozpustné ve vodě a hydrolytické enzymy mají tím pádem ztíženou práci → tuky v tenkém střevě štěpeny na malé kapénky (micely), a to účinkem žlučových solí (emulgace)
díky emulgaci se ke kapénkám dostanou enzymy lipázy, které štěpí tuky na mastné kyseliny, 2-monoacylglyceroly a příp. až na glycerol → probíhá zejména ve dvanáctníku
produkty štěpení se pomocí difúze dostanou z micel do buněk tenkého střeva (enterocyty) → v enterocytech se z těchto štěpů syntetizují opět neutrální tuky, které jsou ukládány do částic chylomikronů a tyto částice se uvolňují do krevního oběhu
METABOLISMUS BÍLKOVIN
bílkoviny (proteiny) = stavební látky
bílkoviny živé hmoty se neustále obnovují (denně cca 300–500 g)
lidské tělo využívá 20 aminokyselin, některé vytváří samo
část aminokyselin se rozpadá – uvolněný dusík vázán na močovinu
odbourávání bílkovin: aminokyseliny ztratí aminovou skupinu (deaminace), vznikne amoniak a z něj poté močovina (asi 20–30 g/den)
bílkoviny buněčného jádra: součást nukleových kyselin, puriny (z masa) se přeměňují na kyselinu močovou – ta je ve vodě málo rozpustná → může propuknout choroba dna (= podagra)
důsledky nedostatku bílkovin:
chátrání těla (= marasmus): zpomalení až zastavení růstu, anémie, snížení odolnosti, narušení vývoje CNS
kwashiorkar: u dětí („nafouklá bříška“), strava energeticky dostatečná, ale chudá na bílkoviny, zvětšení sleziny, jater, cirhóza