Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4. Trávení

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (13.28 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • glycerol + 2 molekuly MK, třetí (O)H skupina obsazena kyselinou fosforečnou → fosfolipidy

  • mastné kyseliny: nasycené (jednoduché vazby) × nenasycené (dvojné vazby)

    • tvorba MK: hlavně z glukózy v játrech a tukové tkáni, nově vytvořené se spojují s glycerolem → esterifikace, vzniká tuk

    • nasycené mastné kyseliny: k. palmitová (16 C), k. stearová (18 C)

      • tělo si je dokáže vyrobit samo (z cukrů a tuků živočišného původu)

      • místo tvorby – játra, tuková tkáň

    • nenasycené mastné kyseliny: k. olejová (18 C), tělo si ji dovede vytvořit samo, jinak v olivovém oleji

      • esenciální MK si tělo samo vytvořit nedokáže

      • rostl. – k. linolová, k. linolenová, k.arachidonová

      • ryby – k. likozapentaneová, k. dokozahexanová

  • transport tuků krví: z lymfy do krevního oběhu

    • nerozpustné ve vodě

    • vážou se na albuminy krevní plazmy

    • tuky jsou transportovány jako lipoproteiny (jsou „schovány“ uvnitř, na povrchu bílkoviny)

    • fosfolipidy, cholesterol – slučují se s vodou – transport

  • VLDL (very low density lipids): lipoproteiny o velmi nízké hustotě: přenos neutrálního tuku z jater do tkání – „zlé“

  • LDL (low density lipids): lipoproteiny o nízké hustotě: přenášejí cholesterol z míst jeho vstřebávání a tvorby v játrech do tkání – „zlé“

  • HDL (high density lipids): lipoproteiny o vysoké hustotě: přenos cholesterolu z tkání do jater, kde je vylučován do žluči – „hodné“

  • hustota částic je závislá na množství bílkoviny v ní obsažené

  • cholesterol: součást buněčných membrán, nutný k tvorbě žlučových kyselin a některých hormonů, celkový obsah asi 100 g

  • Trávení tuků - shrnutí

    1. trávení tuků začíná ve větším rozsahu až v tenkém střevě je mírně problematické, protože tuky nejsou rozpustné ve vodě a hydrolytické enzymy mají tím pádem ztíženou práci → tuky v tenkém střevě štěpeny na malé kapénky (micely), a to účinkem žlučových solí (emulgace)

    2. díky emulgaci se ke kapénkám dostanou enzymy lipázy, které štěpí tuky na mastné kyseliny, 2-monoacylglyceroly a příp. až na glycerol → probíhá zejména ve dvanáctníku

    3. produkty štěpení se pomocí difúze dostanou z micel do buněk tenkého střeva (enterocyty) → v enterocytech se z těchto štěpů syntetizují opět neutrální tuky, které jsou ukládány do částic chylomikronů a tyto částice se uvolňují do krevního oběhu

    METABOLISMUS BÍLKOVIN

    • bílkoviny (proteiny) = stavební látky

    • bílkoviny živé hmoty se neustále obnovují (denně cca 300–500 g)

    • lidské tělo využívá 20 aminokyselin, některé vytváří samo

    • část aminokyselin se rozpadá – uvolněný dusík vázán na močovinu

    • odbourávání bílkovin: aminokyseliny ztratí aminovou skupinu (deaminace), vznikne amoniak a z něj poté močovina (asi 20–30 g/den)

    • bílkoviny buněčného jádra: součást nukleových kyselin, puriny (z masa) se přeměňují na kyselinu močovou – ta je ve vodě málo rozpustná → může propuknout choroba dna (= podagra)

    • důsledky nedostatku bílkovin:

      • chátrání těla (= marasmus): zpomalení až zastavení růstu, anémie, snížení odolnosti, narušení vývoje CNS

      • kwashiorkar: u dětí („nafouklá bříška“), strava energeticky dostatečná, ale chudá na bílkoviny, zvětšení sleziny, jater, cirhóza

    Témata, do kterých materiál patří